AVANÇOS D'UNA OBRA QUE S'ETERNITZA

El nou mercat del Born deixarà a la vista un terç de les restes històriques

L'equipament manté el 2012 com a any d'inauguració

L’interior de l’antic mercat, amb l’estructura de ferro en primer terme, ahir al matí.

L’interior de l’antic mercat, amb l’estructura de ferro en primer terme, ahir al matí. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / Barcelona

Després de dècades de tortuós camí, sembla que, finalment, la conversió del mercat del Born en un centre cultural ha agafat certa velocitat de creuer. No serà la biblioteca provincial que es va preveure, sinó una mena de contenidor variat en què tindran el seu espai els vestigis arqueològics de fa tres segles, però també un museu que explicarà l'impacte de la guerra de successió a Catalunya i diverses sales destinades a usos culturals. El 2012 com a any d'obertura de l'equipament segueix vigent. Un terç de la superfície amb les restes quedarà a l'aire lliure, només protegida per la coberta de l'antic mercat. La resta estarà sota el pis on es construiran els espais culturals.

El mercat del Born va ser construït el 1876 segons el projecte d'Antoni Rovira i Trias i l'execució de Josep Fontseré. Va complir el paper de mercat central de Barcelona –com es pot veure a la pel·lícula Los Tarantos– fins al 1971, quan es va crear Mercabarna, situat a la Zona Franca. Aleshores l'estructura es va quedar sense ús fins que l'any 1978 se'n va fer una primera remodelació. El 2000 es va proposar que acollís la biblioteca provincial de Barcelona, fins que, dos anys després, es van trobar les restes arqueològiques del 1714. I es va tornar a començar des de zero.

Les obres de rehabilitació, iniciades fa un any, consisteixen en la reconstrucció mimètica de l'edifici, una joia de l'arquitectura industrial de finals del segle XIX i un tros d'història en si mateix. En aquests mesos s'han reforçat els fonaments de l'edifici perquè es troba en estat hiperestàtic. Dit d'una altra manera, la unió de les peces que l'integren n'impedia l'esfondrament però sí que s'hauria pogut produir un desplaçament lateral. Gràcies a aquests treballs se substituiran un 25% de les peces de ferro originals per altres de noves, de fosa. A més, la reparació de la cúpula de planxes s'haurà de fer peça a peça i se substituiran teules, claraboies i perfils de finestra. Es respectaran les quatre entrades principals de l'edifici.

El comissari del la futura instal·lació, l'historiador Albert García Espuche, va explicar ahir que l'equipament no solament conservarà un espai de memòria vinculat a l'Onze de Setembre, sinó que també hi haurà una lectura universal: «Repressió, destrucció de les ciutats, recuperació i reconstrucció».

Notícies relacionades

EFECTES DEL 1714 / La primera obligació del nou mercat del Born serà, segons García Espuche, explicar «els efectes dels fets de 1714 [la guerra de successió espanyola], i la societat en què van tenir lloc, és a dir, permetrà conèixer la realitat barcelonina del segle XVII i inicis del XVIII».

L'explicació històrica es condensarà en l'exposició permanent Barcelona 1700, que servirà d'introducció a la visita al jaciment. Més enllà dels vestigis, el nou espai museístic servirà per explicar i contextualitzar l'edifici de l'antic mercat del Born, un conjunt d'arquitectura industrial –totxo, acer i vidre– molt característic del segle XIX i principis del XX.