tendència comercial A la capital catalana
El menjar preparat s'imposa en la gastronomia de BCN
La falta de temps i la caiguda dels àpats fora de la llar propicien el nou negoci
Restaurants, mercats i botigues multipliquen l'oferta de plats per prendre a casa

fcasals33378299 barcelona 1 de abril del 2016 tema para el suplem160410162609 /
del taulell a casa, directe al plat i sense passar pels fogons. Els barcelonins a poc a poc han anat vencent els prejudicis pel menjar preparat, i la falta de temps de molts, la comoditat i els ajustos en l’economia domèstica han fet la resta. Com a resultat, botigues d’alimentació, parades de mercat tradicionals i restaurants han multiplicat les propostes gastronòmiques per menjar a casa amb qualitat i sense haver de cuinar. L’oferta creix diàriament.
Les rostidories tradicionals de pollastre a l’ast i canelons han donat pas a Barcelona a un univers de sabors que permeten menjar a la carta però en el caliu de la llar, amb l’estalvi que pot suposar en begudes, cobert i complements del menjar. Els mercats tradicionals que han patit reformes per modernitzar-se han evolucionat del producte sense preparar al producte semielaborat, mentre que les parades clàssiques com les de llegums s’han obert al ventall de plats elaborats veient que no només captaran més clients, sinó que «el valor afegit» també té més rendibilitat, apunta Albert González, director municipal de Comerç i Consum. I el fenomen és extensiu a les botigues que estan a peu de carrer.
L’exponent més clar són els establiments específics de menjar preparat sorgits en els últims anys, amb cadenes com Nostrum (amb 44 botigues entre la capital catalana i municipis pròxims) que venen 20.000 racions diàries, així com els anomenats bufets saludables de l’estil de Fresh&Ready i Lactuca (a partir d’amanides però cada vegada amb més plats del dia), que també ofereixen l’exitosa fórmula d’estil tàper, on el client s’omple un recipient amb una ració del que vol per uns quatre euros.
A la variada oferta també s’hi han de sumar les pastisseries amb plats preparats que van des de les empanades fins a les croquetes i d’altres; els restaurants que també tenen plats per emportar-se o distribuir a domicili, i les xarcuteries que afegeixen als embotits propostes a punt per menjar a casa.
MOMENT PROPICI / Al factor comoditat i a la falta de temps de moltes parelles per cuinar –l’autèntic motor de la tendència–, s’hi suma la crisi econòmica. I és que encara que els plats per emportar acostumen a sortir més cars que cuinar a casa i apunten bàsicament a l’estalvi de temps, sí que resulten més barats que menjar en un restaurant. «I ara molta gent menja menys fora de casa però vol una cosa que estigui a punt per prendre sense esforç», argumenta el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Ángel Fraile. De fet, molts dels establiments visitats compten amb safates de racions individuals a partir dels tres euros, i amb menús a partir dels 6,50.
Notícies relacionadesAixò sí, algunes fonts apunten que elboomno sempre creix a l’empara de la legalitat, ja que els restaurants necessiten tenir llicència de càtering per distribuir també a domicili, mentre que les botigues de menjars per emportar-se necessiten també doble llicència de degustació si, a més a més, ofereixen els seus productes per consumir a l’interior. Joan Mateu, president de la Fundació Barcelona Comerç, afegeix que el consumidor barceloní cada vegada té menys temps i ara, per fi, troba una gran oferta de qualitat a preus raonables al guanyar-se punts de venda i varietat, cosa que apunta encara a un futur auge més important del mercat.
A LA CARTA / En la mateixa línia, l’empresa Yes Delivery facilita encara més la logística de menjar alguna cosa acabada de fer i fins i tot amb un bon vi amb el mínim esforç i al saló de casa. Distribueix a domicili les propostes de més d’una vintena de restaurants barcelonins (des de japonesos fins a tradicionals), fins i tot combinades i amb rapidesa, seguint l’exemple d’altres grans urbs on la bona taula, sense necessitat d’haver-se d’arreglar per sortir de casa, ja està arrelada des de fa anys.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre