LLIBRE SOBRE LA HISTÒRIA DE la CAPITAL CATALANA

El Patronat de l'Habitatge de BCN retrata els seus 80 anys de vida

L'obra repassa els projectes de l'ens, des de l'Expo del 1929 fins a Can Travi

El president de l'entitat reivindica el «caràcter innovador» de les construccions

Pisos protegits per a persones grans de Can Travi, a Horta.

Pisos protegits per a persones grans de Can Travi, a Horta. / PATRONAT MUNICIPAL DE L¿HABITATGE

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

No es tracta d’un llibre de lectura, sinó d’un llibre «per passejar-s’hi», va explicar l’escriptor Rafel Vallbona en la presentació de80 anys del Patronat Municipal de l’Habitatge en imatges. 238 pàgines que recullen instantànies de totes les promocions municipals repartides per pràcticament tots els barris de la ciutat, amb un centenar d’imatges del mateix arxiu del patronat. «No tenim costum de celebrar aniversaris, però els 80 anys ens semblava una xifra maca, i el llibre va néixer amb la idea de ser un regal per a les moltes associacions de veïns implicades», explica el delegat de vivenda, Antoni Sorolla.

La primera promoció que cita el llibre es remunta a l’Exposició Universal del 1929, quan Barcelona es va veure obligada a maquillar certs racons que requerien una actuació urgent, com era el cas dels quatre grups de Cases Barates que es van construir per acabar amb el barraquisme al barri de Montjuïc. L’obra finalitza amb Can Travi, la primera promoció del patronat --entregada l’estiu passat-- en la qual es va centralitzar la producció d’aigua calenta sanitària i la calefacció. Entre un projecte i l’altre, la capital catalana, com demostra el llibre, ha modernitzat radicalment la seva política en matèria de vivenda.

CARÀCTER INNOVADOR / En aquests 80 anys s’han aixecat vivendes protegides de tota mena (des de la Mina fins al barri de Montbau, un dels paradigmes del patronat). I, encara que moltes d’aquestes construccions han estat posteriorment qüestionades, Sorolla defensa que sempre han estat edificacions «amb un caràcter innovador».

Sobre la funció social de la institució al llarg d’aquests 80 anys de trajectòria, Sorolla ho té clar: «El problema de la vivenda és un problema latent a la ciutat que no hem tancat ni temo que tanquem mai». Així doncs, el patronat segueix tenint la mateixa importància que el primer dia i gairebé la mateixa filosofia. «Sempre hem treballat amb la vivenda i sempre vinculada a la gent amb menys recursos», resumeix.

Notícies relacionades

En referència a les possibilitats que podria suposar la candidatura olímpica del 2022, tenint en compte que les primeres promocions del patronat es van aixecar per acollir els immigrants de l’Exposició Universal del 1929, Sorolla es mostra caut. «Està per veure. És un projecte que encara és molt embrionari. Pot ser un instrument per construir una nova vila olímpica, malgrat que no serà comparable a la dels Jocs d’estiu», explica sense voler donar gaires detalls.

MÉS PISOS PROTEGITS / «El que és clar és que, si es construeix, intentaré que aquella obra serveixi després per acollir pisos protegits», prossegueix el delegat de vivenda, per a qui les prioritats actuals són «consolidar l’augment en la producció de vivenda», que ara està en 500 per any; consolidar l’eficiència energètica, i millorar el manteniment dels habitatges que ja estan construïts. I, una cosa imprescindible per acabar de tancar el cercle: que les entitats bancàries facin córrer els diners, perquè les famílies puguin accedir a aquests pisos.