BALANÇ DE LES CELEBRACIONS MÉS POPULARS

Gràcia acomiada la que qualifica de «millor festa major de la seva història»

Els organitzadors es plantegen posar vigilants per vetllar per la conservació dels adorns

El caràcter familiar de la cita es consolida en una edició sense altercats nocturns destacables

Grups de tamboriners i colles de foc, ahir a la tarda, a la plaça de la Vila de Gràcia, d’on van partir per recórrer diversos carrers.

Grups de tamboriners i colles de foc, ahir a la tarda, a la plaça de la Vila de Gràcia, d’on van partir per recórrer diversos carrers. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

El missatge dels organitzadors de les festes de Gràcia ha arribat a la gent. Així ho considera el president de la fundació d’aquestes celebracions, Ricard Estruch, que ahir, al fer balanç d’aquesta cita que s’ha acabat aquesta matinada, la va qualificar com «la millor de la història». I entre els motius per a aquest afalac, va assenyalar haver aconseguit girar la truita guanyant afluència de públic durant el dia per l’augment de l’oferta familiar, l’alt nivell del decorat dels 16 carrers que hi han participat i el fet que per primera vegada en molts anys els incidents nocturns no han primat sobre una festa que ha mantingut les xifres d’afluència del 2008, al voltant d’1,5 milions de visitants. No obstant, lluny de l’autocomplaença, va considerar que queda molt de camí per recórrer, com la possibilitat d’aconseguir que els ornaments sobrevisquin al vandalisme i incivisme del públic.

«Aquesta edició ha sigut meravellosa, però hem de seguir treballant per posar remei a les destrosses dels adorns», va puntualitzar Estruch al matí, que va apuntar com una de les possibilitats que plantejarà amb vista a la pròxima edició que hi pugui haver vigilància als carrers –cosa que pel seu compte han fet alguns veïns a les nits– per evitar imatges com les que s’han vist en aquesta edició, en què algunes de les vies al cap de dos dies ja oferien un aspecte lamentable.

Un incivisme del qual no va responsabilitzar només els gamberros que durant les gresques nocturnes massives han trencat algun adorn, ja que no ha estat infreqüent veure famílies que no han dubtat a fer pujar els nens a uns fràgils decorats per fotografiar-los, com el del tramvia de Tordera o les atraccions de Mozart, o fins i tot algun visitant ja grandet entrant amb dificultats a la casa de Hansel i Gretel, de Joan Blanques de Baix, per immortalitzar-se.

Notícies relacionades

MENYS MOLÈSTIES / I al marge d’aconseguir que el públic entengui que els decorats «són el patrimoni de les festes», com va definir el regidor del districte, Guillem Espriu, els organitzadors asseguren que seguiran treballant «perquè no perjudiquin els veïns», cosa que ja s’ha posat en marxa aquest any amb limitadors de so en algunes zones, i que, asseguren, han reduït la contaminació acústica a la meitat. I encara que no es va pronunciar sobre si podrien tornar a restringir espais o reduir horaris com s’ha estat fent a les edicions dels últims anys, sí que va subratllar que l’aposta sobre la qual seguiran treballant és que prevalguin les activitats familiars.

De fet, des de dissabte passat, quan va començar oficialment la cita, el 60% dels visitants han anat al barri durant el matí i la tarda, quan s’han ofert la majoria de les 740 activitats lúdiques i culturals que s’han organitzat en una trentena d’escenaris, 300 de les quals (un 25% més que l’edició anterior) s’han destinat al públic infantil. «Volem seguir apostant per aquesta línia, sempre en petits formats i lluny de les grans concentracions de públic com abans», va afirmar Estruch. Una cosa que no ha restat poder de convocatòria, ja que la festa, segons estimacions del districte, ha registrat xifres d’afluència similars a edicions anteriors, al voltant d’1,5 milions de visitants.