EXPERIÈNCIA EDUCATIVA POPULAR

50 tallers gratuïts per un sistema d'intercanvis

S'hi imparteixen cursets de català, castellà, anglès, informàtica i massatge

300 veïns de Nou Barris participen en la iniciativa al centre cívic Ton i Guida

Cinc dones, al taller d’informàtica del centre cívic Ton i Guida, el 29 de juny passat.

Cinc dones, al taller d’informàtica del centre cívic Ton i Guida, el 29 de juny passat. / CAMILA DE MAFFEI

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Donar sense esperar res a canvi i rebre sempre molt més del que es dóna. Aquesta és la màxima de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, un col·lectiu del qual formen part 300 veïns del districte i que ja compta amb 50 intercanvis setmanals. Es reuneixen al centre cívic Ton i Guida, a Roquetes, al local on s’imparteixen les classes d’alfabetització, de castellà i català per a immigrants, d’anglès bàsic, de francès avançat, d’informàtica, de massatge, de tai-txi, de country... Mig centenar de cursos de disciplines molt variades, amb una única cosa en comú: són classes que no es paguen amb diners, sinó amb voluntat. Els mestres són també alumnes, i els alumnes, mestres.

«A diferència dels bancs del temps, aquí no comptem les hores. Es tracta d’una cosa molt més oberta. No ens agrada gaire la burocràcia. L’important és mostrar bona predisposició. En realitat, si tots els participants impartissin classes seria impossible quadrar els horaris. ¡Formen part de la xarxa 300 persones!», explica Rafael Juncadella, coordinador de la iniciativa, que posa èmfasi en el fet que hi ha moltes maneres de participar-hi, i formes de coneixement molt diferents. Un veí pot assistir a classes de country i d’anglès, i col·laborar atenent les persones que assisteixen al centre per interessar-se per la iniciativa una tarda a la setmana. Un altre pot assistir a classes d’informàtica i relaxació, i participar cosint els vestits per al taller de teatre. Les combinacions que teixeixen aquesta densa xarxa educativa són gairebé infinites. «Independentment de la formació acadèmica, tothom sap fer alguna cosa i pot estar disposat a compartir-ho», resumeix l’impulsor del projecte. «A més a més, a tots ens interessa alguna cosa del que saben fer els altres», prossegueix.

Un dels cursos que més funciona és el de salut integral, una espècie de taller d’autoestima. «Ens ve gent del CAP, perquè el seu metge de capçalera els ha recomanat participar al taller perquè s’animin», apunta Juncadella. I és que el que més ajuda no és el fet d’assistir a les classes

Notícies relacionades

--tot i que també-- sinó una cosa que consideren molt més important que aquesta: demostrar-se a un mateix que també és capaç d’ensenyar alguna cosa.

CENTRE AMB HISTÒRIA / La imaginació regeix aquest centre cívic amb nom de faula. Cadascuna de les seves nombroses i equipades sales rep el nom d’un personatge de conte. De Mafalda a Polzet. Tot va començar el 1993, quan el col·legi que ocupava el local del carrer de Romaní número 6 es va fusionar amb l’escola Pla Fornells i l’edifici va quedar abandonat. Va ser llavors quan les entitats del barri, encapçalades per l’associació de veïns de Roquetes, es van plantejar reivindicar aquest espai com un punt de reunió per als veïns. «Vam començar com a okupes consentits. L’ajuntament ens va donar les claus i seguia pagant l’aigua i la llum, però no ens ajudava gens», recorda. No va ser fins al 2002 que el districte es va implicar plenament en les instal·lacions, i va firmar amb la plataforma d’entitats que portaven el centre la rehabilitació del Ton i Guida, per convertir-lo en l’envejable casal de barri que és avui.