DEBAT SOBRE EL FUTUR D'UNA PLANTA D'ENERGIA AL BESÒS

Sant Adrià confia a conservar les 3 xemeneies després del referèndum

L'alt cost de manteniment de la construcció obliga el municipi a buscar finançament privat

2
Es llegeix en minuts

Les tres xemeneies de la central elèctrica de Sant Adrià, que han dibuixat des del 1973 l'skylinemetropolità, sembla que estiguin destinades a continuar alçades com a referent geogràfic i identitari del municipi després del 2010, quan la planta d'Endesa deixi de funcionar. Una nova central de cicle combinat amb una tecnologia més avançada, ubicada al costat del Besòs, assumirà la producció de la vella instal.lació. L'ajuntament promourà la creació d'una comissió que organitzarà un referèndum els pròxims mesos per preguntar als veïns si volen enderrocar les tres xemeneies, que s'han erigit en símbol local però que també s'han consolidat com una enorme barrera entre la ciutat i el mar.

Moltes associacions de veïns i entitats del barri on hi ha la construcció són favorables a conservar-les. Una plataforma en defensa de la infraestructura desenvolupa una campanya per al seu manteniment i el consistori ja estudia diverses opcions per al seu futur, confiant que la consulta popular en defensarà la permanència.

EXPROPIAR I REQUALIFICAR Però la conservació de l'estructura haurà de superar el gran cost de manteniment que implica. L'ajuntament ha ratificat que no té prou recursos per mantenir l'edifici, de manera que recorrerà a un procés d'expropiació i requalificació que asseguri la participació d'agents privats. També estudia la possibilitat de demanar fons europeus.

Les immobiliàries que ja han adquirit sòl a la zona del port de Badalona també han mostrat interès pel futur dels terrenys. "L'única cosa que tenim clara és que no hipotecarem les finances municipals per mantenir la infraestructura", explica Jesús Maria Canga (PSC), alcalde de Sant Adrià. L'oposició ha demanat a l'ajuntament que l'operació no suposi cap despesa pública.

Fins ara, el govern local estudia tres possibles usos per a la zona. A més a més dels habitatges, els equipaments i les zones verdes que s'hi han de construir a la zona del voltant, els plans municipals preveuen que es creï un gran museu a dintre de les instal.lacions.

Un museu del transport, un centre d'interpretació de l'energia o un espai per al memorial democràtic són tres de les opcions més sòlides per al futur del recinte.

L'alcalde creu que l'alternativa del museu del transport és la més viable entre les que ha estudiat el consistori. El projecte comptaria amb la participació de l'empresa Transports Metropolitans de Barcelona, TMB, que aportaria relíquies de trens i tramvies disperses per Catalunya. L'ajuntament ha deixat clar que cap de les opcions és excloent i el projecte final podria incloure diverses propostes.

FÓRMULA LEGAL

Notícies relacionades

El govern local estudia la fórmula legal per dur a terme la consulta sobre el futur de la infraestructura, que s'ha anat endarrerint des de l'any passat. "Farem una enquesta a la població de caràcter vinculant, i no l'anomenarem ni referèndum ni consulta popular perquè no passarà per la Generalitat ni pel Consell de Ministres", explica Canga.

La comissió que organitzarà la consulta estarà formada per l'ajuntament, entitats i membres de la plataforma en defensa de les xemeneies. La comissió haurà de decidir l'edat mínima per poder emetre el vot (s'estudia implicar els més grans de 16 anys) i si podran participar en la consulta els estudiants d'altres municipis que estan matriculats a Sant Adrià.