LLANÇAMENT

L'últim llibre de Noah Gordon es titularà a Alemanya 'El català'

'El celler' ha venut més de 300.000 exemplars en català i castellà

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Primer van ser El rabí, El metge, L'últim jueu... Després de tots ells vindrà El català. Així --Der Katalane-- es titularà a Alemanya l'últim llibre de Noah Gordon, la història d'una saga vinatera del Penedès publicat aquí com El celler, en català, i La bodega, en castellà. El mercat alemany és, amb l'espanyol, el que sempre ha rebut millor les obres de Gordon. Allà, per exemple, hi ha venut sis milions d'exemplars d'El metge des que va aparèixer el 1986. Per aquesta raó serà objecte d'un llançament especial: el club del lector de Bertelsmann el llançarà en exclusiva la primavera que ve, com la seva gran aposta per remuntar vendes en un moment que internet està erosionant el seu negoci.

El llibre, en canvi, no arribarà a les llibreries fins al mes d'agost. Aquesta estratègia, acompanyada d'un important aparell promocional --una gira de tres mesos amb l'objectiu de mantenir trobades amb llibreters durant l'estiu, 400.000 fullets promocionals, audiobook i una edició de luxe amb ampolla de vi incorporada-- únicament té com a precedent el llançament d'un títol de John Grisham l'any 2002.

A l'espera de conèixer el futur de Der Katalane, a Espanya les xifres de vendes des de la publicació del títol a finals del mes d'octubre ja sobrepassen, segons Roca Editorial, els 300.000 exemplars: 275.000 d'ells en castellà i 45.000 en català, incloent- hi una cinquena edició en què s'han corregit les errates del primer tiratge del títol. A Catalunya, segons molts llibreters, la versió en català ha funcionat igual o millor que la castellana.

La traducció potser és una rèplica que amplificarà l'impacte de la Fira del Llibre de Frankfurt. A més a més, es deu al fet que, en opinió dels editors, no existia cap adaptació directa i eufònica del títol original. En tot cas, no és la primera ocasió en què un llibre de Gordon té una traducció diferent al mercat alemany: L'últim jueu va ser en aquell país El metge de Saragossa.

Notícies relacionades

CONTACTE AMB CATALUNYA

El protagonista de l'obra, Josep Álvarez, erigeix un celler en una imaginària localitat del Penedès, Santa Eulàlia. A la trama del llibre desfilen els castellers, les guerres carlistes, la fil.loxera, la revolució industrial i el general Prim. L'obra neix del descobriment del vi per part de Gordon durant els seus viatges a Barcelona per promocionar els seus anteriors llibres i també del contacte familiar amb Catalunya, on s'ha instal.lat el seu fill.