ACTUAL RESPONSABLE DEL MACBA

Manuel Borja-Villel, nou director del Reina Sofia

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

Manuel Borja-Villel (Borriana, Castelló, 1957), actual director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), ha estat elegit nou director del Museu Reina Sofia pel Comitè Internacional d'Experts, que ha seleccionat la seva candidatura entre les 29 presentades per substituir l'exdirectora, Ana Martínez de Aguilar, que va dimitir el mes de setembre passat.

El Ministre de Cultura, César Antonio Molina, ha informat el Patronat del museu, reunit en sessió extraordinària, de la decisió adoptada per unanimitat pel Comitè. Amb la presidenta d'aquest organisme, Pilar Citoler, ha donat a conèixer en roda de premsa l'elecció del nou director del Museu Reina Sofia, que ocupa la direcció del MACBA des del 1998.

El Comitè Internacional d'Experts està presidit pel director general de Belles Arts, José Jiménez i format per Bruno Corà, Marta Gili, Simón Marchán, Hans-Ulrich Obrist, Rosa Olivares i Alfred Pacquement.

Procés de renovació del Museu

Molina ha manifestat que Borja-Villel ha estat seleccionat per la claredat de la seva anàlisi sobre les condicions actuals del Reina Sofia i per la lucidesa a l'identificar els procediments per revaloritzar-lo. També s'ha tingut en compte el conjunt d'idees presentades i expressades pel candidat, "que constitueix una base creïble i objectiva per crear un desenvolupament i un procés de renovació del Museu".

L'acta assenyala la voluntat del nou director artístic de produir coneixement en una dimensió específica del museu i atenent la seva incidència social, i el seu objectiu d'establir un funcionament en xarxa amb altres institucions museístiques, tant espanyoles com internacionals, proposant amb això una nova visió de l'àmbit local i global.

Segons Molina, el procés de selecció ha donat com a resultat el nomenament d'una persona "que podria dirigir qualsevol dels grans museus del món. Hem elegit, crec, la millor persona, la persona que es mereix aquest museu, un dels més importants del món. A partir d'ara aquest gran transatlàntic emprendrà el seu nou rumb".

Zugaza segueix com a director del museu del Prado

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció el ministre ha ratificat una vegada més Miguel Zugaza com a director del museu del Prado i ha destacat la rellevància dels 29 candidats que s'han presentat al concurs per a nou director artístic, que s'espera que prengui possessió del càrrec a finals de gener o febrer.

Pilar Citoler, presidenta del Patronat, s'ha congratulat també de l'elecció de Manuel Borja-Villel: "És una persona amb un perfil idoni, amb una trajectòria coneguda, reafirmada, plena de valors i eficàcia en el seu mandat a la Fundació Tapies i al MACBA. És una persona amb un gran bagatge, plena de força i idònia per ser qui porti el rumb".