FUNCIONS AL PORT VELL

Un goril.la al Circ Raluy

La companyia inaugurarà demà un espectacle de circ i dansa amb un dels primats de 'Goril.les en la boira' La carpa serà a Barcelona fins al 6 de gener

2
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS / BARCELONA

L'any passat van portar foques al Port Vell i aquest any, un goril.la. Tot i la prohibició de fer espectacles amb animals salvatges a Barcelona, el Circ Raluy no claudica. Però que no s'esverin les autoritats ni la protectora d'animals. El primat dels Raluy no és de carn i ossos, encara que ho sembli. És un dels vestits amb careta mecanitzada que es va utilitzar en el rodatge de Goril.les en la boira. El van comprar per internet a una empresa de Los Angeles i demà s'estrenarà en el número d'il.lusionisme de Dancing Circus, el nou espectacle de la companyia.

Els Raluy tenen una llarga història d'amor amb els goril.les, amb els de carn i ossos. "Fa uns quants anys, quan érem amb el circ a Yaoundé (Camerun), ens van oferir dues cries de goril.la que estaven ficades en un sac --recorda Carlos Raluy, un dels quatre germans i l'actual cap de pista--. N'havien matat els pares i, quan els vaig veure, vaig donar a l'home els diners que em demanava i ens els vam quedar. La meva dona i jo vam criar Gorilina, la femella, a casa, a la caravana, i el meu germà va criar Goriloni, el mascle. Li posàvem bolquers i no volia dormir fora. Al llit érem la meva dona, el goril.la i jo. Fins que va créixer".

Tradició amb animals

Aquests animals no van estar mai en una gàbia fins que els Raluy els van haver de cedir al zoo de Seül perquè aquí no els podien tenir. Els artistes de circ no són cap exemple de correcció política. Si, a més a més, un és fill d'un home-bala (Luis Raluy Iglesias, l'iniciador de la saga circense), s'entén que tingui idees pròpies. Carlos Raluy acata l'actual normativa que impedeix utilitzar animals salvatges, però ell, que detesta les corrides de toros, planteja: "¿Les noves generacions tenim el dret moral de trencar una tradició de tota la vida? No n'estic segur".

Dancing Circus, l'espectacle que s'estrena demà i que serà al Port Vell fins al 6 de gener, sí que trenca una mica la pròpia tradició del Circ Raluy a l'incorporar la dansa als habituals números de circ. "És una experiència nova però manté l'estil del Raluy, sense voler entrar en altres mons", insisteix el cap de pista. El resultat de la fusió són escenes d'equilibristes ballant claqué i trapezisme a ritme de tango. També destaca un número de transformisme (canvi de vestuari), una tècnica que a penes s'ha vist a Catalunya.

Sota la carpa actuaran en aquesta ocasió cinc membres de la família Raluy: Carlos, el cap de pista, i el seu germà Luis, el pallasso de la cara blanca, que està escrivint un llibre sobre la història del circ familiar; la filla i la néta de Carlos i les dues filles de Luis.

Notícies relacionades

Varietat de carpes

A més a més d'aquesta carpa i els seus carromatos històrics, Barcelona pot elegir aquest Nadal entre diferents estils de circ de carpa: el Cirkid ha prorrogat la seva estada a la Monumental, el Gran Circo Universal s'instal.la aquest cap de setmana al Fòrum, el Cirque du Soleil atraca el 19 de desembre durant quatre dies i l'Ateneu Popular de 9 Barris estrena per la seva banda Click el 21 vinent.

Temes:

Circ Raluy