MÚSICA ANIVERSARI

El Harlem Jazz Club avui compleix 20 anys a tot gas

El local del Gòtic invita Jerry González i s'abarrota amb cada bolo d'Albert Pla

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

Fa exactament 20 anys, un dia com avui, el Harlem Jazz Club va obrir les portes amb un jam "de músics de carrer que tocaven a la plaça del Pi, com el violoncel.lista Paul Stouthammer i el saxofonista Llorenç Rubio. No van cobrar, però van beure com lladres", recorda Daniel Negro, el fundador del local del carrer de la Comtessa de Sobradiel que es manté com el més antic amb programació ininterrompuda de Catalunya. En aquells temps, aquella zona estava plena de clubs de cites, "i hi entraven centenars de clients que buscaven les noies", explica. Tenint en compte que pel local hi han passat més de 15.000 artistes i un milió i mig d'espectadors, hi ha anècdotes per a tots els gustos.

Però abans de rebobinar, s'ha de destacar el concert d'aquesta nit del saxofonista Jerry González, llegenda del latin jazz novaiorquès, i la del dia 19 d'Albert Pla, un assidu que esgota les entrades amb setmanes d'antelació.

LA VISITA DE NELSON MANDELA

"Feia set mesos que havia sortit de la presó i el Harlem acollia llavors l'oenagé Acció contra l'Apartheid d'exiliats sud-africans i alguns anglesos residents aquí. Abans, estant Mandela pres, vam fer un cartell de denúncia que encara conservo emmarcat. I després, quan Mandela va venir a Barcelona el 1990, li vam demanar a l'ajuntament tarimes i un micròfon i a la plaça de Sant Jaume hi vam organitzar un acte en què ell va parlar davant 300 persones i, a l'acabar, vam acabar tots al Harlem", explica Negro.

NIT DE NOCES DE MONTOLIU

"No ho havia dit a ningú encara perquè volia que la viuda de Tete Montoliu m'autoritzés a explicar-ho: El mateix dia de la seva boda, conscient ell del càncer terminal que patia, van venir tots dos al Harlem i ens van explicar que s'acabaven de casar. Aquella nit van tocar a duo Francesc Borrull i Ricard Roda, que el pobre després també es va posar malalt i segueix sense poder actuar".

CALAMARO, OBJECTE DE CULTE

"Ciro Fogliatta, un ídol a l'Argentina, va fitxar Andrés Calamaro i Claudio Gabis per gravar en directe al Harlem un disc de blues, i qui va introduir el treball és Calamaro, que després hi canta dues cançons. A més, la lletra que deia "tomate frío en las venas deberás tener" la van canviar per "en el Harlem deberás tener". Els fans de Calamaro busquen aquest disc com un tresor".

Notícies relacionades

OJOS DE BRUJO, "ACOMIADATS"

"Van començar aquí, però ben aviat els vaig acomiadar per excés de públic: hi havia més gent a fora que a dins". Hi caben 160 persones.