CINE

Un film sobre la immigració obté l'Espiga d'Or a Valladolid

'14 kilómetros', de Gerardo Olivares, narra el drama dels africans sense papers

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / VALLADOLID

La pel.lícula14 kilómetros, del realitzador cordovès Gerardo Olivares, va guanyar ahir l'Espiga d'Or, màxim guardó de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid (Seminci), amb un cru retrat de la immigració subsahariana. El film està protagonitzat per tres nigerians que travessen a peu el desert del Ténéré i pateixen els mals tractes de les màfies en la seva determinació d'arribar a Europa en pastera.

Gerardo Olivares, en declaracions a Efe, va recordar una frase del llibreMemòries de l'Àfrica, de Karen Blixen, en què l'escriptora constata que en aquell continent "Déu i el diable són la mateixa persona". "Jo he volgut reflectir això en la pel.lícula; l'Àfrica de Déu, amb els grans paisatges que enamoren a tothom" i "la del diable, amb un continent de misèria, dur, complicat i ple de corrupció", va explicar.

CINC PERSONES

El realitzador va debutar en el cine ambLa gran finalel 2006 i des del 1991 ha realitzat diversos documentals culturals, antropològics i de vida salvatge. Olivares va qualificar14 kilómetrosde "pel.lícula molt petiteta, que hem rodat entre cinc persones" i que reflecteix "el que no expliquen els mitjans de comunicació". La pel.lícula també va obtenir el premi a la millor música, de Santi Vega, i millor fotografia, d'Alberto Moro.

L'Espiga de Plata es va concedir al film polonèsPlac Zbawiciela(Plaça del Salvador) dels polonesos Krzysztof Krauze i Joanna Kos-Krauze. Es tracta d'un drama familiar que està basat en una història real que va passar fa uns anys a la ciutat de Varsòvia. Jowita Budnik es va emportar el premi a la millor actriu per la seva interpretació aPlac Zbawiciela, en què interpreta una jove mare de família pressionada i humiliada per la sogra i el marit. El premi al millor actor va recaure en Karl Markovics, protagonista deDie falscher(Els falsificadors) de l'austríac Stefan Ruzowitzky, que relata un fet històric succeït en un camp de concentració nazi un any abans de la segona guerra mundial.

Notícies relacionades

En l'apartat de curtmetratges van resultar premiatsex aequoamb l'Espiga d'OrIsabelle au bois dormanti

Spielzeugland.