LLANÇAMENT

Diana Krall rememora la seva carrera triomfal en un disc

El recopilatori de la cantant i pianista repassa una dècada d'èxits en el jazz vocal

La canadenca tanca la seva etapa de cantautora i editarà un nou àlbum l'any que ve

2
Es llegeix en minuts
ROGER ROCA / BARCELONA

El desaparegut contrabaixista Ray Brown, que va ser marit de la gran estrella del jazz Ella Fitzgerald als 40, tancava així les seves notes per als crèdits del debut de Diana Krall, una pianista que va apadrinar i va convèncer perquè aprofités els seus dots vocals: "Aquest és un excel.lent primer disc i preveig un futur ple d'èxits per a aquesta senyoreta". Es va quedar curt. Krall ha protagonitzat el fenomen més important de vendes del jazz de l'última dècada: la canadenca ha venut més de 10 milions d'àlbums, una xifra inimaginable per a qualsevol altre músic viu de jazz.

Ara resumeix els seus anys d'èxit en un recopilatori que inclou tres gravacions inèdites i un DVD amb videoclips i actuacions en directe. The very best of Diana Krall arrenca el 1996, quan la seva carrera va fer una embranzida gràcies al disc d'homenatge a Nat King Cole, All for you. Però va entrar a la fama amb When I look in your eyes i The look of love. Dos discos amb orquestra, de temps lents i arranjaments brillants, que posaven l'accent en la sensualitat de Krall i la presentaven com la nova diva del jazz vocal. El primer li va valer el primer Grammy, i el segon, amb 3 milions de còpies, la va dur al top ten dels àlbums més venuts.

PECES EN DIRECTE

El seu èxit va tornar a posar de moda la figura de la cantant i va desfermar una carrera entre les discogràfiques per trobar vocalistes femenines, joves i atractives. La relació de Krall amb la seva imatge pública és complexa. Controla cada foto que se li fa i és responsable de la imatge que projecta, però lamenta que es dediqui massa atenció al seu aspecte de dona sexi.

Notícies relacionades

La recopilació inclou peces del seu àlbum en directe, A night in Paris, però passa de puntetes per The girl in the other room, que va compondre amb el seu marit, Elvis Costello. Només una versió inèdita de Tom Waits, rescatada de les sessions de gravació, revela el que Krall considera l'àlbum més important de la seva carrera. El va gravar el 2002 després de la mort de la seva mare i dos amics, Ray Brown i la cantant Shirley Horn. Per a la cantant és un disc autobiogràfic que reflecteix una etapa dolorosa.

La selecció del recopilatori reflecteix, segons Krall, el seu actual estat d'ànim; no es cansa de dir que el matrimoni amb Costello i els bessons, de 10 mesos, l'han fet més feliç. La maternitat la té lluny de l'escenari, tot i que fa poc va ser a la 50a edició del festival de jazz de Monterey. En breu gravarà un àlbum que s'editarà d'aquí a un any. No se'n sap el repertori, però sí que Krall tanca l'etapa de cantautora i torna a tenir els arranjadors que la van ajudar a gravar els principals èxits.

Temes:

Diana Krall