FESTIVAL

Dario Fo reivindica el poder de la ficció per canviar el món

El dramaturg italià obre avui el Temporada Alta amb un monòleg

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / GIRONA

Ahir l'actor i dramaturg Dario Fo va fer una encesa defensa de la capacitat que té la ficció per canviar la realitat i per mobilitzar els pobles contra els abusos del poder. Durant la presentació del monòleg amb què avui obre el festival Temporada Alta de Girona, aquest premi Nobel va afirmar que el teatre no té la capacitat de solucionar els problemes de la humanitat, però té un paper decisiu a l'hora de "despertar les consciències i la voluntat d'actuació" dels ciutadans.

Dario Fo ha revisat per a aquest festival una peça deMistero Buffo(1969), el monòleg més important de la seva producció teatral, que es titulaRosa Fresca Aulentissima. Es tracta d'un debat en prosa inspirat en la poesia italiana medieval i joglaresca, a través del qual denuncia que sempre se'ns ha vedat el coneixement verdader.

L'autor l'ha revestit d'actualitat i aprofitarà l'estrena per denunciar la "tràgica" situació de Birmània, país on una dictadura militar "segresta monjos indefensos" davant la impassibilitat d'Occident.

Notícies relacionades

El dramaturg va explicar que prepara un llibre que tracta sobre l'escalfament global, davant l'evidència que el poder "enganya" la població sobre les repercussions d'aquest escalfament.

"Minimitza la gravetat de la situació i ens vol fer pensar que el planeta no corre perill, quan l'estem destruint". El mestre de la sàtira també va fer menció de la polèmica desencadenada pel segrest de la revistaEl Juevesarran d'un dibuix dels Prínceps: "El Rei hauria d'estar content que es burlin d'ell, perquè això demostra que és important".