PRESENTACIÓ

La sàtira de Dario Fo obrirà el festival Temporada Alta

El certamen de tardor de Girona-Salt programa 70 espectacles

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Dari Fo, l'últim joglar del segle XX i premi Nobel de literatura del 1997, obrirà la 16a edició de Temporada Alta, Festival de Tardor de Catalunya, que se celebrarà del 4 d'octubre al 7 de desembre a Girona i Salt. L'autor, director i actor italià representarà Rosa Fresca Aulentissima, un fragment de Mistero Buffo, "i se n'anirà, amb les seves habituals improvisacions, on vulgui", va explicar Salvador Sunyer, director del festival.

Juntament amb ell, hi haurà presents uns altres dos clàssics del segle XX, Samuel Beckett i Peter Brook. El primer, amb tres obres: Erste Liebe (Primer amor), una peça sobre l'harmonia i la decadència interpretada pel gran actor alemany Martin Wuttke; Krapp's Last tape, amb Rick Cluchey, i Fragments, cinc textos de l'autor irlandès dirigits per Brook.

Entre els més de 70 espectacles --14 estrenes a Espanya, i set, a Catalunya--, destaquen 25 muntatges estrangers, entre els quals hi ha els de tres espases de l'actual escena europea: Christoph Marthaler --segons Sunyer "el director més interessant d'aquest segle"--, portarà Maeterlinck, una peça de teatre musical teixida al voltant de la indústria tèxtil. El polonès Krystina Lupa, que representarà una peça de Bernhard, Kalkwerk, i el belga Jan Lawers, que posarà en escena La Poursuite du vent, un monòleg de Viviane de Muynck.

QUARTET ARGENTÍ Hi haurà també una selectiva mostra del teatre de Buenos Aires, el principal focus juntament amb Berlín de l'escena contemporània, segons Sunyer. Temporada Alta invita aquest any Ricardo Bartís, un veterà, "maniàtic de les plantes que escenifica les obres a la seva pròpia casa" i porta De mal en peor. Javier Daulte, director de La Villarroel, estrena Nunca fuiste tan adorable i Daniel Veronese, que l'any passat va ser ovacionat amb la seva versió de Les tres germanes, de Txékhov, presenta ara Espía a una mujer que se mata, basada en L'oncle Vania. Finalment, un jove talent argentí, Claudio Tolcachir, escenificarà La omisión de la familia Coleman.

Notícies relacionades

Entre les coproduccions figuren, entre altres, Boscos endins, de Dagoll Dagom; el nou espectacle de Carles Alfaro de Moma Teatre Què va passar, Wanoulelé?; La caiguda d'Amlet, dirigida per Xavier Albertí; Trànsits, per Magda Puyo; A la Toscana, de Sergi Belbel, i Aquesta tampoc serà la fi del món, de Jordi Casanovas

"Una de les nostres obsessions és que hi hagi espectacles per a tots els públics", va apuntar Sunyer, que, a part de l'interès per l'escena internacional, pretén que Temporada Alta es converteixi en "el gran aparador perquè els programadors de fora coneguin el teatre català". I en aquest ventall de propostes diverses s'inclou el concert de Paolo Conte, Hipermembrana; l'últim experiment de Marcel.lí Antúnez, Estriptis; sis coreografies de Mario Gas, Carles Padrissa, Andrés Lima, Jaime Chávarri, Rafael Amargo i Sol Picó, i una insòlita peça de tango que transcorre en un lavabo, Tango toilet.