MOSTRA

L'avantguarda creativa es trasllada a un poble de l'Alt Empordà

1
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS / BARCELONA

Pontós, un poble de l'Alt Empordà situat a 28 quilòmetres de Girona, té menys de 140 habitants i cap botiga, però a partir d'aquesta tarda fins diumenge vinent és l'escenari d'una mostra d'art contemporani. El Festival Mapa és l'únic d'Espanya dedicat al site-specific art, un terme que descriu les accions artístiques concebudes, creades i exhibides en un entorn concret (habitualment rural).

Des d'un taller que invita a sembrar una carbassa i observar el procés de creixement (tasca que triga diversos mesos), fins a passejar per un paisatge on es

desenvolupen espectacles de dansa, música i teatre, passant per una paella popular, tots els actes programats animen a la cooperació entre artistes i públic en un intent de superar "les visions pessimistes i apocalíptiques sobre l'evolució de l'ésser humà"

Aquesta és la quarta edició de Mapa, que des del 2004 se celebrava a Sant Mori (també a l'Alt Empordà). El festival està dirigit per tres creadors exiliats al camp: Ernesto Collado, i Tomàs Aragay i Sofia Asencio, parella fundadora de la companyia de dansa i teatre Societat Doctor Alonso. "Quan vam començar, la gent del poble no havia vist mai coses com aquestes, però ho van acceptar obertament, fins i tot sense tants prejudicis com el públic que coneix més bé els codis de l'art contemporani --explica Tomàs Aragay--. Ara aquesta gent ja té els seus propis gustos i criteris. Recordo dues dones grans del poble que comentaven la qualitat d'un muntatge de dansa".

REFLEXIÓ SOBRE LA PARELLA

Notícies relacionades

Els plats forts d'aquesta edició són l'espectacle Una altra història d'amor, una reflexió sobre la parella realitzada per Idurre Azkue i Teo Baró, i l'itinerari de diumenge a la tarda (després de la paella) per un paisatge on es desenvoluparan accions de Juan Navarro, Pep Ramis, Nilo Gallego, el belga Benjamin Verdonck i el grup txec de dansa LAS Company. Aquest itinerari s'ha de fer seguint una guia que va amb un paraigua, encara que el públic també té un mapa on hi ha marcades totes les actuacions.

El lema d'aquesta edició del Festival Mapa és All together (Tots junts) i, a més dels espectacles, també hi haurà instal.lacions, conferències i tallers.