PROPOSTA

Abacus deixarà d'aplicar un descompte del 15% als llibres

Ofereix complir la llei, amb rebaixes del 5%, i segellar la pau amb els llibreters

La cadena planteja compensar els socis amb punts, xecs regal i avantatges

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Els 550.000 socis de la cadena cooperativa Abacus deixaran de beneficiar-se la tardor que ve del descompte de prop del 15% en la compra de llibres, que es limitarà al 5%. A canvi rebran una compensació en forma de xec regal o punts canviables. Aquesta és la fórmula per complir la llei del llibre, i tancar el conflicte amb el Gremi de Llibreters de Catalunya, que els representants de la cooperativa que distribueix el 40% dels llibres en català van plantejar ahir a la nit a la junta d'aquest gremi i a les conselleries de Cultura i d'Innovació, Universitats i Empresa. Segons les parts, a la trobada es van plantejar "bases que han de permetre arribar a un acord".

NOVA NORMATIVA

La nova llei del llibre liberalitza el preu dels llibres de text però aclareix, de manera més precisa que l'anterior, que a la resta de títols només se'ls pot aplicar descomptes optatius del 5%, o del 10% per Sant Jordi. En l'actualitat Abacus aplica un descompte variable, però que de mitjana és una mica inferior al 15%, que justifica emparant-se en la llei de cooperatives: la rebaixa és la forma d'abonar als socis els beneficis de la seva activitat, l'anomenat retorn cooperatiu.

Segons el director general d'Abacus, Miquel Àngel Oliva, la fórmula compleix la llei del llibre i manté el retorn segons el que s'estableix a la llei de cooperatives catalana, a la qual no es planteja renunciar. A la resta de productes es mantindria el descompte del 15%. Els no socis no tindrien cap rebaixa en els llibres i els socis únicament el 5% legal. El retorn no es produiria a través del preu de venda al públic sinó amb punts canviables per altres productes o un xec en funció de les compres realitzades durant un període, a més d'altres avantatges per als posseïdors del carnet d'Abacus.

Notícies relacionades

La direcció de la cooperativa ja ha plantejat les dues possibilitats i optarà per una o una altra en una assemblea de socis que se celebrarà a la tardor. Segons Oliva, el canvi dels programes informàtics i l'etiquetatge de milions de llibres obliga també a esperar a la tardor, però en cap cas més tard del Nadal.

El director general d'Abacus sosté que a la cooperativa li interessa tancar la polèmica per centrar-se en el seu creixement a les capitals de comarca per aconseguir "el lideratge en la distribució de productes culturals a Catalunya en el període 2008-2010". Als 26 establiments actuals es projecta incorporar-ne entre tres i quatre més cada any.

Temes:

Abacus