Festival d'estiu de Barcelona

Un parricidi que va trasbalsar Itàlia inspira 'Le mani forti'

La Biblioteca de Catalunya acull l'obra teatral, dirigida per Marc Martínez

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Fa uns anys, a Itàlia, una adolescent de 17 anys va assassinar a ganivetades, amb l'ajuda d'un amic, la seva mare i el seu germà petit, de 10 anys. Va intentar fer creure que aquest terrible crim havia estat obra d'uns albanokosovars, però al cap de dos dies la policia va descobrir la veritat. El fet, que va commoure els fonaments de la Itàlia catòlica, es va convertir en una obra teatral, tituladaLe mani forti, gràcies a Marco Calvani, un dramaturg que la va escriure als 25 anys.

L'actor Marc Martínez, impressionat tant pel cas com pel text, va decidir portar-lo a escena. L'estrena aquesta nit a la Biblioteca de Catalunya amb dos actors: Oriol Vila i Mercè Martínez.

Marc Martínez ha adaptat l'obra amb l'aprovació de l'autor, Calvani. I per aprofundir en la psicologia dels personatges ha buscat l'ajuda d'un antropòleg i de diversos psicòlegs. Ells han treballat amb els actors per entendre i justificar el comportament dels protagonistes. "El més sorprenent és que eren dos adolescents aparentment normals", afegeix.

L'obra, molt dura, evita mostrar l'assassinat. Se centra en els set mesos anteriors al fet i l'endemà de l'assassinat. "Aquest és un teatre necessari que ens fa reflexionar sobre la vida que portem", explica Marc Martínez, que dirigeix per segon cop, després del seu debut ambSuper Rawal.

EMOCIONS FORTES

Notícies relacionades

El principal repte per a Oriol Vila i Mercè Martínez és actuar sense pensar per transmetre totes les emocions extremes dels personatges de manera real. "Pateixo molt durant l'hora i vint minuts que dura l'obra", assenyala ella. Ell justifica la col.laboració en el crim per "l'amor a la noia". I afegeix: "No pot suportar que ella pateixi, i per això l'ajuda".

L'escenografia reprodueix un parc infantil destrossat i abandonat, que reflecteix com se senten els protagonistes, arrossegats per un tsunami emocional.