TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA D'UN EIX INDUSTRIAL

Els tallers de Can Batlló pacten desallotjar el polígon el 2008

Només entre 30 i 40 de les actuals 75 empreses es mudaran a la Zona Franca

L'acord final arriba després que molts negocis ja hagin desaparegut

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Després de mesos d'estira i arronsa, els industrials de Can Batlló, a Sants-Montjuïc, han firmat un acord per desallotjar completament el recinte durant el 2008 i, com a màxim, a principis del 2009, van precisar ahir els afectats. El pacte era el tràmit pendent per poder començar a intervenir a la zona, on es construiran pisos i equipaments. Finalment, només els empresaris que acceptin reubicar-se a les naus que aixecarà el Consorci de la Zona Franca (CZF) als antics terrenys de la Seat podran continuar temporalment a Can Batlló.

Fonts de l'Associació d'Industrials de Can Batlló van explicar ahir que l'acord no satisfà molts interessos particulars, però sí que és el millor que han pogut pactar a nivell global. Aquesta última negociació es va iniciar fa mesos entre l'ajuntament, el consorci, la immobiliària Gaudir (propietària del terreny) i els industrials. Després de diverses contrapropostes, l'associació va firmar dilluns passat l'acord final, que ha estat enviat a l'ajuntament, perquè totes les parts el rubriquin.

CONSENS TARDÀ

El col.lectiu afectat es lamenta que l'acord hagi arribat "tan tard". De les 75 empreses que encara continuen al polígon moltes ja tenen buscada pel seu compte una nova ubicació, per por que no hi hagués un acord a temps abans que finalitzessin els seus actuals contractes.

El conveni estableix que només els que es traslladin a les naus que s'aixecaran a la Zona Franca podran continuar a Can Batlló encara que el seu contracte finalitzi les pròximes setmanes o mesos. Es calcula que seran entre 30 i 40 industrials. La resta tindrà un petit termini de cortesia. Tenint en compte que faran falta mesos per crear les noves naus i que aquestes s'entregaran buides i els industrials disposaran de quatre mesos de termini per adequar-les, s'espera que la mudança a la Zona Franca es produirà a partir de la Setmana Santa del 2008 fins al primer trimestre del 2009.

L'associació encara no sap quants empresaris acceptaran el trasllat a la Zona Franca. Els precontractes s'hauran de firmar abans de final de setembre. El que sí que és clar és que els que es quedin fins que estiguin a punt les noves naus s'hauran de concentrar en una petita part del polígon per permetre que s'iniciïn les intervencions urbanístiques. Algunes empreses es traslladaran a blocs que ja han quedat lliures perquè puguin començar com més aviat millor les obres de pisos socials a la zona del Camí de la Cadena amb Parcerisses.

Notícies relacionades

PREU AJUSTAT

Les noves naus de la Zona Franca tindran un cost de lloguer de 7,5 euros per metre quadrat, preu que per a molts industrials suposarà doblar l'actual arrendament. Però en la comparativa amb el conjunt de la ciutat, i tractant-se d'obra nova, es considera que és un preu ajustat, van indicar fonts de l'associació.