emergents

Lali Ayguadé: Nascuda per ballar

1
Es llegeix en minuts
YAIZA GARCÍA / BARCELONA

Va néixer a Barcelona el 1980

Col.labora amb Akram Khan

Actua a CaixaForum demà (17.00 hores) i a Sitges dilluns, en el festival Dies de dansa

La dansa no li ve de família, però ja des de petitona es passava el dia ballant la música de Michael Jackson, fins que amb 13 anys li va dir a la seva mare que volia classes. Des d'aleshores no ha deixat de ballar. L'últim espectacle en què treballa, deGeneration, de l'innovador Hofesh Shechter, l'ha portat a Alemanya. Des d'allà vindrà demà a Barcelona, la seva ciutat natal, en la qual sempre que pot li agrada actuar. Unes hores més tard es trobarà un altre cop davant del públic, però aquesta vegada interpretant una coreografia pròpia amb un acròbata (Ramon Graell) en ple centre urbà. "M'encanta actuar a Dies de dansa. És una experiència molt bonica que permet trencar la barrera que hi ha al teatre", diu amb ganes d'emprendre la seva segona aventura escènica al mig del carrer, un al.licient imprescindible per als artistes que hi participen.

Notícies relacionades

El seu número, Por per collons (encara que al catàleg només hi consti el final de la frase), és una excusa per aprofundir en les relacions entre dansa i acrobàcia. Al compondre coreografies s'ha adonat de la gran influència que ha exercit sobre ella el coreògraf Akram Khan --que va triomfar en l'obertura del Grec amb Sylvie Guillem--, amb el qual tornarà a actuar molt aviat. El gran nombre de ballarins asiàtics de la companyia li ha permès acostar- se a la cultura en la qual s'ha volgut centrar aquesta edició de Dies de dansa.

Tot i que es defineix com a "ballarina", no descarta crear coreografies en un futur. Però abans, diu, s'haurà de conèixer millor per després poder crear alguna cosa única, essencialment seva.