La nova línia d'horitzó de la ciutat

La Torre Mapfre serà només el 16è edifici més alt d'Espanya

Sevilla, Màlaga i Bilbao superaran les torres bessones de la Vila Olímpica

Santiago Calatrava ha dissenyat per a València un complex de més de 300 metres

2
Es llegeix en minuts
X. B. / BARCELONA

El municipi de Barcelona, com ja se sap, té uns límits físics molt precisos que el constrenyen. Mar, muntanya i dos rius. La ciutat, a més a més, sembla haver-se autoimposat l'únic límit que li faltava, l'altura. Cap edifici pot superar els 160 metres que fa la Sagrada Família. Així doncs, l'Hotel Arts i la Torre Mapfre (154 metres totes dues) semblen destinats a ser durant molt temps els edificis més alts de Barcelona. Però la resta de ciutats espanyoles no s'adormen. Tant Madrid com Benidorm ja superen lesbessonesde la Vila Olímpica. Bilbao construeix des del mes de març un altre repte arquitectònic i Màlaga i Sevilla han presentat torres que superen les de Barcelona.

El cas més semblant al barceloní és el de Sevilla. Els 98 metres d'altura de la Giralda suposaven un sostre impossible de trencar. Però l'extensió de la ciutat, gràcies a l'Expo 92, ha permès als sevillans buscar un solar prou lluny del monument, on no se li faci ombra, i d'aquesta manera poder fer miques el seu rècord. César Pelli ha dissenyat una torre (Puerta de Triana) de 182 metres d'altura que estarà emplaçada a l'illa de La Cartuja.

VALÈNCIA, A TOT GAS

Amb tot, l'edifici més alt d'Espanya, i també el segon i el setè, seran a València si, finalment, es porta a terme el projecte que l'arquitecte i enginyer Santiago Calatrava ha preparat per a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Tres torres, una de 308 metres, una de 266 i una de 220, amb tots els usos possibles: oficines, hotels i vivendes. Els edificis porten els noms de les províncies del País Valencià, encara que l'ordre no sembla seguir la importància de les províncies. Així, Torre Alacant no és, com es podria esperar, la segona de les construccions sinó la tercera, per darrere de Castelló.

MADRID ARENA

Notícies relacionades

L'altre pol, ja molt avançat, degermanes gransde les torres barcelonines és l'anomenat Madrid Arena, pompós nom amb què es coneixen els quatre gratacels que s'aixequen en el que un dia va ser la ciutat esportiva del Reial Madrid. Les seves altures oscil.laran entre els 250 metres de la Torre Repsol i els 223 de la Torre Espacio.

Mentrestant, Barcelona sembla adherir-se a l'afirmació que la mida no és el que importa i prepara un espectacular edifici, el de Frank Gehry a la Sagrera que, no obstant, pel que fa a altura, serà semblant al que ja hi ha edificat: 148 metres, sis menys que lesbessonesi quatre metres més que la Torre Agbar.

Temes:

Empreses Mapfre