PROJECTE

El col.leccionista Vila Casas gasta 18 milions en un centre d'art

La fàbrica Can Framis, al 22@, serà restaurada i exhibirà obres catalanes

1
Es llegeix en minuts
ROSARIO FONTOVA / BARCELONA

El col.leccionista Antoni Vila Casas, en col.laboració amb la immobiliària Layetana, destinarà uns 18 milions d'euros a rehabilitar una desballestada fàbrica del Poblenou per exposar-hi de forma permanent el seu fons d'art contemporani català.

Can Framis, avui gairebé una ruïna, ocupava quatre illes de l'Eixample i funcionava des de mitjans del segle XIX com a centre de tenyit de cotó. Compartimentada amb els anys, avui en queden dues naus dretes i una altra de semiderruïda, a més d'una airosa xemeneia de totxo. Les obres de rehabilitació comencen avui segons un projecte de Jordi Badia, de l'estudi BAAS, entre els carrers Tànger, Sancho d'Àvila, Llacuna i Roc Boronat, al centre del districte tecnològic del 22@, a tocar del Campus Audiovisual. El projecte de Badia rehabilita dues naus fabrils i substitueix per un nou edifici una altra de més deteriorada. El futur Can Framis tindrà un pati d'escultures i un parc d'accés públic. En total, més de 5.700 metres quadrats, la majoria dedicats a exposició.

LA COL.LECCIÓ

Notícies relacionades

Vila Casas, que és vicepresident de Layetana, va crear el 1986 una activa fundació que desenvolupa projectes en el camp de la sanitat, camp d'on prové, i de la cultura, la seva afició personal. La seva col.lecció comprèn 800 pintures, unes 250 escultures i el mateix nombre de fotografies. La va començar, va explicar ahir, "amb pintors que estiguessin vius l'any 2000 i que són els que a mi m'agraden". El col.leccionista va citar entre altres Agustí Puig, Guerrero Medina, Jaume Plensa, Enric Pladevall o José Luis Pascual, "que estan en plenitud pictòrica però no són prou reconeguts". El fons de videoart que posseïa l'ha cedit a la Fundació Suñol.

"Can Framis només es dedicarà a exposar la meva col.lecció. Jo ja no ho veuré, però si algú vol veure quins pintors hi havia a Catalunya al voltant de l'any 2000, aquest serà el referent", va dir ahir Vila Casas. Pel que fa als altres tres centres artístics que ha fundat va anunciar que no només mantindrà sinó que ampliarà l'Espai Volart, al carrer d'Ausiàs March, i que dedicarà Can Mario, a Palafrugell, a l'escultura, i el Palau Solterra, de Torroella de Montgrí, a la fotografia.