TESTIMONI

Edicions 62 reuneix els 21 anys de diaris personals de Casaldàliga

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El Premi Internacional Catalunya atorgat per la Generalitat a Pere Casaldàliga el març del 2006 pot convertir-lo en protagonista de la diada de Sant Jordi al cap d'un any: aquesta última setmana, tres editorials catalanes han presentat llibres amb escrits del bisbe jubilat de Sao Felix do Araguaia. El de més pes és l'edició, per primera vegada íntegra i amb traducció al català, dels diaris de Casaldàliga --Una vida enmig del poble, Edicions 62, 895 pàgines, 30,76 euros-- escrits des del 1968 i el 1989 i que han estat publicats fins ara en volums fragmentaris, avui descatalogats, i en l'original castellà.

El director de Televisió de Catalunya i bon amic del bisbe Casaldàliga, Francesc Escribano, destaca aquells textos en què es recull l'impacte inicial que li va suposar xocar amb la realitat de l'interior del Brasil i els que corresponen als períodes de persecució personal i l'assassinat, als seus peus, de grans amics com Joao Bosco. Escribano, a qui el bisbe anomenaapoderat, explica que la fe cristiana i l'escriptura van ser les dues taules a les quals es va poder agafar durant anys el claretià nascut a Balsareny per "no defallir".

En paral.lel, Editorial Claret, propietat de l'orde religiós al qual pertany el bisbe, publicaCartes Marcades(326 pàgines, 22 euros), amb les 23 circulars que Casaldàliga ha enviat des de Sao Felix entre el 1998 i el 2005. El llibre s'ha editat amb la col.laboració de l'Associació Araguaia, organitzadora de l'exposició sobre el religiós al Palau Robert, que estarà oberta fins diumenge.

FRAGMENTS DE L'EXPOSICIÓ

Notícies relacionades

L'últim dels llibres a arribar ha estatReflexions des del compromís(Angle Editorial, 96 pàgines, 12,50 euros), que té un procés de gestació peculiar. Consisteix en una recopilació de fragments d'entrevistes que ha fet TV-3 i de textos publicats per altres editorials que no han tingut cabuda en l'exposició del Palau Robert dedicada al bisbe.

L'empresa responsable del muntatge de l'exposició, Transversal Produccions Culturals, que està associada amb Angle Editorial, va gestionar els drets per poder reproduir aquest material a través de les germanes del bisbe Casaldàliga.

Temes:

Edicions 62