ENTREVISTA

"Pedro Almodóvar m'ho ha donat tot"

Penélope Cruz es declara feliç per la seva nominació però decebuda per l'exclusió de 'Volver'

2
Es llegeix en minuts
C. S. / BARCELONA

--¿Com se sent al ser la primera actriu espanyola nominada a un Oscar?

--Molt contenta, però a la vegada sorpresa i trista per l'absència de Pedro Almodóvar. Estava convençuda queVolverentraria en la recta final de les millors pel.lícules estrangeres, i que, a més, se li reconeixeria el guió.

--¿A qui ha trucat primer?

--A Pedro, per donar-li les gràcies.

--Ell assegura que si li haguessin deixat triar entre la candidatura a millor pel.lícula o la seva, no ho hauria dubtat: hauria optat per vostè.

--Ho diu de cor. És més generós del que molts pensen. A mi m'ho ha donat tot.

--¿On era quan la seva amiga Salma Hayek va cridar al saber la seva candidatura?

--A casa meva a Los Angeles. Salma feia dies que insistia que em quedés desperta. "Sé que llegiré els vostres noms", deia. Jo li responia que el meu, no. Però li vaig prometre que ho veuria per la tele, tot i que fossin les 5 del matí. Se'm va posar el cor a mil. Em va agafar un atac, una barreja de plor i riure atroç.

--¿Com influirà aquest reconeixement en la seva carrera? ¿I en el seu caixet?

--No és un tema de caixet. Ara em tindran més respecte. És un abans i un després. La Raimunda, que Pedro va pensar per a mi, ha donat una gran empenta a la meva carrera. És un dels millors personatges que s'han escrit per a un actriu i, per fortuna, m'ha tocat a mi. Ara rebo ofertes més interessants. Ara em proposen personatges de gran dificultat emocional, una mena de guions que no m'arribaven abans deVolver.

--Però tornarà amb Almodóvar.

--Claríssim, sense cap dubte. Protagonitzaré la seva pròxima pel.lículaLa piel que habito. Encara no he llegit tot el guió, però confio plenament en ell. Em llanço a la piscina.

--¿Quines pel.lícules han estat claus en la seva trajectòria?

--Jamón, jamón, de Bigas Luna;Belle époque, de Fernando Trueba;No te muevas, de Sergio Castellitto, i les tres que he fet amb Almodóvar.

--¿I La niña de tus ojos?

--Trueba em va treure del sac ambBelle époque. Després deJamón, jamónsols m'oferien papers sortits de to.

--Vostè i Javier Bardem, els dos únics intèrprets espanyols que han accedit a l'antesala dels Oscars, sorgeixen de Jamón, jamón

--I Jordi Mollà, que és un actoràs. Bigas té intuïció, un ull increïble. Era una bomba atòmica l'energia que es desprenia en aquell rodatge. ¡Una experiència inoblidable! Tot i que estàvem histèrics. No sé com Bigas ens va aguantar. ¡L'adoro!

--Fins ara, Sofia Loren és l'única actriu que ha guanyat l'Oscar en llengua no anglesa.

--Les altres nominades són titans: Helen Mirren, Meryl Streep, Kate Winslet i Judi Dench. Encara no penso a guanyar, no ho he assimilat. Disfruto d'aquest moment.

--Els directors aprecien la seva entrega.

--M'estimulen les dificultats, treballant sóc seriosa i lluitadora, m'ho prenc tot molt seriosament. Valoro les oportunitats, i hi responc amb esforç.

Notícies relacionades

--¿Què recorda del seu inici amb una sèrie eròtica amb Chávarri?

--Em va tractar molt bé. Avui me'n recordo de tots els cineastes que han confiat en mi.