OBRES AL MORROT DE BARCELONA

El rehabilitat far de Montjuïc serà un centre de convencions

L'autoritat portuària, propietària de la instal.lació, n'ultima la reforma

Els veïns titllen d'il.legal el projecte perquè hi haurà un pàrquing en zona verda

3
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS / ROSA MARI SANZ / BARCELONA

El far de Montjuïc, ubicat entre el castell i la Ronda Litoral, a la zona de la muntanya coneguda com el Morrot, obrirà després de l'estiu reconvertit en un centre de convencions amb capacitat per a unes 120 persones. L'equipament, propietat de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), està en l'última fase de la seva rehabilitació integral, que inclourà també la millora del difícil accés a la instal.lació.

La torre del far, que amb la seva llum continua guiant els vaixells que entren al port, inclou un edifici de dues plantes construït per albergar la persona que en el passat s'encarregava del funcionament i vigilància del far. El sistema està automatitzat des de fa temps i la família que habitava a la instal.lació es va mudar el 2000, de manera que havia quedat abandonada.

L'APB ha restaurat la façana exterior i ha renovat l'estructura interior de l'edifici, així com la instal.lació elèctrica. La reforma, actualment, està pendent de completar la resta de serveis i subministraments, degradats pel pas del temps, i de la construcció de dos pàrquings, un de 20 places a pocs metres de l'entrada i un altre, per a vuit cotxes, just a la porta. L'objectiu del nou ús del far, segons va explicar ahir un portaveu a EL PERIÓDICO, "no és només per a la comunitat portuària, sinó per a tots els ciutadans".

La pretensió és que pugui acollir al mateix temps dues convencions, d'unes 50 persones cada una, per a la qual cosa s'han disposat dues plantes equipades amb amplis salons per a projeccions i terrasses, on es podrien servir menjars.

UNA RESERVA NATURAL

La zona de la muntanya on hi ha el far és una de les principals reserves naturals i de biodiversitat de Barcelona. L'exemple més rellevant és la colònia de xoriguers, la més gran que existeix a Europa dins del terme municipal d'una ciutat, ubicada a pocs metres de l'equipament.

El Centre d'Estudis de Montjuïc assegura, precisament, que les obres estan afectant ja aquest hàbitat. La denúncia se centra en la construcció del pàrquing que, segons aquesta entitat, és "il.legal" ja que ocupa un terreny qualificat de zona verda. "Han talat arbres i l'impacte dels treballs s'ha notat ja en diverses de les espècies d'aus que fan el niu a prop del far", va assenyalar Oriol Granados, president de l'associació. Tècnics de l'obra van negar ahir que s'hagués talat cap arbre.

Els integrants del centre temen també que es pretengui obrir en el reconvertit far un restaurant, cosa que no van descartar ahir fonts de l'APB, encara que van insistir que el seu ús principal, per al qual encara han de demanar la llicència d'activitat, serà el de reunions.

Els veïns es basen en els pocs documents que s'han conegut fins ara del projecte de pla director de la muntanya. Fonts municipals van indicar, no obstant, que desconeixen les intencions de l'APB i la presumpta il.legalitat de les obres del pàrquing.

Notícies relacionades

MINA DEL PALEOLÍTIC El Centre d'Estudis de Montjuïc recorda que al mateix lloc està localitzada i datada una explotació minera a l'aire lliure de jade, original del Paleolític (10.000 anys abans de Crist), que podria quedar afectada.

El tema de l'accés és prioritari i de la manera com es resolgui en depèn la data en què el far podrà obrir amb nous usos. El difícil camí fins al far, al qual només es pot arribar per un estret tram que s'inicia a l'antic barri de Can Tunis, farà necessària una reurbanització de la zona. La idea és col.locar vigilància a l'entrada, fins ara restringida per una simple cadena, ja que els cotxes han de travessar la via de tren per on encara circulen mercaderies.