CINE

Arriba '13 Tzameti', una metàfora brutal del món actual

La pel.lícula, en blanc i negre, del georgià Géla Babluanise s'estrena el dia 26 a Espanya

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Del festival de Sundance a Sitges 2006 passant per Venècia, Cannes i el European Discover --millor film europeu d'un director debutant--, la pel.lícula del georgià Géla Babluani,13 Tzameti, arriba a les pantalles espanyoles després d'haver obtingut èxit rere èxit amb una història, a priori, gens comercial. Aquesta cruel metàfora de la societat actual, sòbriament filmada en blanc i negre, ha conquistat la crítica de mig món.

Els elogis i les comparacions amb el talent del jove Roman Polanski --o fins i tot amb el d'Alfred Hitchcock-- no han divinitzat el jove director. Nascut fa 27 anys a Geòrgia, Géla Babluani va passar la infància en un país submergit en el caos i la violència de la guerra civil, en un món on la corrupció, les lluites de clans, l'opressió militar i la mort formen part de la vida quotidiana. Encara que viu a París des dels 17 anys --el seu pare, el director de cine Temur Babluani va decidir enviar els seus quatre fills a la capital francesa--, els seus orígens marquen necessàriament la visió negra de la vida plasmada a13 Tzameti.

RULETA RUSSA A MORT

Elthrillerrelata la història d'un noi --protagonitzat pel seu germà Georges Babluani-- que es veu immers en una macabra trama on poderosos homes de negocis es juguen fortunes a costa de la vida d'altres persones en una brutal versió de la ruleta russa. "És una visió paral.lela del que passa al món, una història imaginària que reflecteix l'actual societat d'eliminació de l'altre per viure millor", descriu el director i guionista del film.

Babluani no ha volgut fer una pel.lícula "de bons i dolents" sinó explicar com "l'home s'habitua a tot, i és aquesta quotidianitat el que és cruel". El jove realitzador posa l'accent a mostrar que la violència està en les decisions dels poderosos més que en l'expressió de les seves cares --els de la pel.lícula han estat elegits en un càsting de 3.000 actors-- i que "abans de la violència física hi ha una violència mental".

L'elecció del blanc i negre no ha de buscar-se en la influència del cine rus. "La posada en escena està al servei de la història, no he volgut ser original en el format sinó en la his- tòria. Simplement vaig considerar que el blanc i negre s'hi prestava millor perquè ajuda a centrar-se en el relat i accentua el contrast de les cares", argumenta Babluani.

Notícies relacionades

D'aquí a dues setmanes Babluani tornarà al festival de Sundance amb el seu segon llargmetratge,L'heritage, filmat conjuntament amb el seu pare. Filmada en color i ambientada a Geòrgia la cinta constitueix un retorn a les arrels abans de tornar a França per abordar el seu pròxim projecte: una pel.lícula policíaca.

13 Tzametitindrà una versió per al públic nord-americà que dirigirà el mateix Babluani la primavera que ve als EUA. Aquesta vegada la pel.lícula es realitzarà en color i en lloc del milió d'euros que va costar l'opera prima comptarà amb un pressupost d'entre 15 i 20 milions de dòlars. El protagonista --conegut o no-- tampoc serà el mateix.