ART

París exhibeix valuosos tresors submergits de l'Antic Egipte

El Grand Palais reuneix més de 500 peces extretes del fons marí

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Després de passar un mil.lenni sota les aigües de la desembocadura del Nil, els tresors dels últims faraons d'Egipte van emergir ahir al Grand Palais de París, en una exposició excepcional que reuneix més de 500 peces rescatades del fons marí i que s'obrirà avui al públic fins al pròxim 16 de març.

Inaugurada ahir pel president de la República francesa, Jacques Chirac, i el president egipci, Hosni Mubàrak, la mostraTresors submergits d'Egipteés el resultat del treball realitzat durant els últims 10 anys per l'equip d'arqueòlegs que dirigeix l'egiptòleg francès Franck Goddio, president fundador de l'Institut Europeu d'Arqueologia Submarina (IEASM).

Extretes de les profunditats de l'antic port d'Alexandria --part del qual va ser deglutit per les aigües cap a l'any 800 de la nostra era com a conseqüència d'una pujada del nivell del mar--, les restes arqueològiques que integren aquesta exposició ofereixen un recorregut al llarg de 15 segles d'història que comprèn des de les últimes dinasties faraòniques fins a l'imperi bizantí, passant per la conquista àrab i la dominació romana.

DIMENSIONS SORPRENENTS

Algunes peces són de dimensions espectaculars. Es tracta de tres està- tues de granit rosa de més de cinc metres d'altura que representen la reina Isis, un rei amb una cobra enmig del front i el déu Hapi, que personifica la crescuda del Nil, símbol de fertilitat. Per a la instal.lació d'aquests tres colossos han estat necessàries diverses grues i una meticulosa manipulació, ja que la sal i l'aigua els han sotmès a un fort desgast. Les figures han pogut sobreviure sota les aigües gràcies a l'espessa capa d'al.luvions procedents del Nil que les ha protegit i conservat fins als nostres dies.

La posada en escena de l'exposició recorda la procedència de les obres sobreposant-les a imatges submarines i utilitzant melodies aquàtiques com a fons sonor. Efectes especials per aconseguir una immersió total del visitant. Entre les escultures també destaca un cap de Cesarió, que representa el fill de César i Cleopatra. Una de les peces més valuoses és un fragment de temple sagrat dedicat al déu de l'aire, Shou, en la qual s'inscriu un calendari egipci i un relat al voltant de la creació del món.

TRES JACIMENTS

Notícies relacionades

L'exposició mostra les meravelles extretes de tres grans jaciments corresponents a tres centres neuràlgics de l'Antic Egipte amagats sota el Mediterrani: l'antic port d'Alexandria, que s'estén al llarg de 600 hectàrees; la ciutat d'Heraklion, trobada a set quilòmetres de la costa i d'un quilòmetre quadrat d'extensió, i la part oriental de la vila de Canopi, d'una extensió de 25 hectàrees. Segons els arqueòlegs, l'emergència d'aquestes restes marines equival al descobriment de la ciutat de Pompeia.

Després de veure's a Berlín, on va ser visitada per 400.000 persones, i París, l'exposició recorrerà diferents ciutats del món abans de tornar a Egipte i ser instal.lada al Museu d'Alexandria.