ART

Colectania mostra l'evolució de la fotografia al segle XX

La fundació exhibeix 70 instantànies de la col.lecció de Lola Garrido

1
Es llegeix en minuts
MARTA JULIÀ / BARCELONA

Sus ojos les delatan

Fundació Foto Colectania. Julián Romea, 6. Fins al 24 de març del 2007. Entrada gratuïta.

A casa, Lola Garrido només hi té dues fotografies penjades, i una no li agrada. En canvi, guarda en caixes una col.lecció d'entre 600 i 800 instantànies que va començar fa 20 anys."És el moment de desprendre-me'n, d'exposar-la",confessa Garrido.

L'ocasió li ha arribat per decisió de l'entitat de la qual és directora artística, la Fundación Foto Colectania, que el pròxim mes de gener complirà cinc anys i ho vol celebrar amb una mostra de fotografies d'alt nivell."La col.lecció de Lola era la millor forma de demostrar que el treball de la fundació funciona",afirma el director de la institució, Pepe Font de Mora.

ELS AUTORS

L'exposició de Colectania, que es prolongarà fins al pròxim dia 24 de març, explica l'evolució de la fotografia des de principis fins a finals del segle XX. En el recorregut hi figuren autors històrics com Rodchenko, Dorothea Lange, Man Ray, Cartier-Bresson, Robert Capa i Edward Steichen, i artistes contemporanis com ara Philip-Lorca diCorcia, Nan Goldin i Gregory Crewdson. La selecció posa a la vista del públic un total de 70 fotografies que Garrido ha agrupat sota el títol deSus ojos les delatan, ja que posen en evidència el subjecte fotografiat i també el mateix fotògraf."A l'hora de fer una instantània, els ulls dels artistes delaten la seva personalitat",subratlla Garrido, que a la vegada assegura que, als col.leccionistes, els ulls també els delaten:"En aquesta selecció quedo retratada, ja que he escollit coses que tenen a veure amb la meva vida",diu.

Notícies relacionades

Lola Garrido va començar a comprar les obres perquè estimava la fotografia. Al començament era una"col.leccionista tova",que adquiria les instantànies que l'emocionaven, comIcy night,de Stieglitz. Però amb el temps es va anar convertint en una col.leccionista més exigent, i ara només compra allò que la impressiona, amb el resultat d'afegir-hi una fotografia gens tranquil.litzadora. La mostra és majoritàriament d'aquesta segona etapa, explica.

En l'exposició hi ha peces de noms consagrats que"no poden faltar en cap col.lecció",com Capa (Mort d'un soldat republicà), Man Ray (una còpia deCadeau) i Robert Mapplethorpe (Catérine Milionare). Tampoc hi falten representants espanyols com per exemple Chema Madoz (Sense títol) i Cristina García-Rodero (Geòrgia). I una clara aposta per la fotografia contemporània, amb peces comMarioiBrian,de Philip-Lorca diCorcia.