REBUIG A UNA CITA IMMOBILIÀRIA

El Meeting Point desencadena protestes de grups alternatius

Dues dones es van lligar 4 hores a un bidó de ciment davant de la Generalitat

Una plataforma d'afectats per plans urbanístics convoca més mobilitzacions

2
Es llegeix en minuts
CAROLINA ABADÍA / BARCELONA

La celebració del saló immobiliari internacional Barcelona Meeting Point, que s'inaugurarà avui i reunirà fins diumenge a la Fira de Montjuïc 20.000 professionals de la construcció i la vivenda, ha desfermat les protestes de l'Assemblea per una Vivenda Digna i diverses plataformes d'afectats per qüestions urbanístiques. Estan coordinades sota el lema "Immobiliàries, institucions, promotors, ajuntaments... es riuen de nosaltres a la cara" i unides entorn a un objectiu comú: "Parem el Meeting Point".

Les primeres accions van començar ahir. A les 11.20 hores del matí, dues dones es van encadenar a un bidó de 500 quilos de ciment davant de les portes del Palau de la Generalitat i en van impedir la sortida de vehicles oficials, mentre dos joves més s'enfilaven a dos fanals pròxims i es lligaven al capdamunt. Simultàniament, una desena més de manifestants van repartir revistes davant del mercat d'Hostafrancs. I al migdia, a la plaça d'Espanya, dos joves van desplegar pancartes contra la fira a les grues que estan treballant en la reconstrucció de la plaça de toros de les Arenes.

TENSIÓ I CRITS

Els Mossos dIEsquadra van treballar fins a les 15.30 hores per deixar anar als activistes dels seus lligams. Els agents van utilitzar un martell percussor per trencar el ciment del bidó i una serra circular per tallar les cadenes. Al seu voltant, un centenar de manifestants proferien crits de suport als seus com-

panys. Van viure amb tensió l'alliberament de l'últim encadenat al fanal, Joseph, de 29 anys, que patia del cor i estava medicat amb anticoagulants.

La plataforma coordinadora va difondre un comunicat on explica la naturalesa de totes aquestes accions i les que les seguiran. "Entenem que els responsables del Govern --i d'altres organismes públics-- només es relacionen de forma cordial amb les persones que, ben encorbatades, els ofereixen tones de ciment en nom del progrés", indica aquest manifest. "Avui --per ahir--, un grup de gent ha decidit fer-se escoltar i ho ha fet de la mateixa manera: el ciment és la nostra oferta de diàleg", expliquen.

COL.LECTIU HETEROGENI

L'acció contra el Meeting Point pretén aglutinar col.lectius tan heterogenis com per exemple els que estan aclaparats pel pagament de la hipoteca, els afectats per assetjament immobiliari i els expropiats o afectats per plans urbanístics. Assenyalen actuacions concretes com la reurbanització del delta del Llobregat, la línia de molt alta tensió (MAT) o les afectacions a Sants per les vies de l'AVE. Consideren que tots aquells que els "amarguen la vida" es reuneixen al Meeting Point.

També acusen l'ajuntament de "posar la protecció a les empreses per davant dels interessos socials" i la Generalitat de ser "la culpable de revestir de legalitat autèntics delictes i atemptats sobre el territori i les persones", ja que aprova els plans urbanístics.

A LA INAUGURACIÓ

Notícies relacionades

L'Assemblea Popular pel Dret a la Vivenda va anunciar que alguns dels seus membres aniran avui a la inauguració del Meeting Point, amb la intenció de "clausurar l'esdeveniment", si pensen que "vulnera el dret a la vivenda i a la ciutat". La plataforma ha convocat una manifestació per a dissabte a les 10 del matí a la plaça dels Països Catalans i no descarta més mobilitzacions.

Més informació a la pàgina 53.