CINE

Un film mostra la cara més periodística del 'cas GAL'

Jordi Mollà i Natalia Verbeke protagonitzen aquest relat sobre la guerra bruta contra ETA

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La pel.lícula sobre la guerra bruta contra ETA sorgida a començaments dels anys 80, tituladaGAL, no busca"crear polèmica"sinó plantejar el debat sobre"quin preu està disposada a pagar la democràcia per la seva seguretat"i si el crim d'estat és un d'aquests preus, segons va explicar ahir el director, el bascofrancès Miguel Courtois.

Produït per Mundo Ficción, el film s'estrenarà el 3 de novembre amb 350 còpies. El productor, Melchor Miralles, és un dels periodistes que van investigar el cas pel qual es va jutjar la cúpula del Ministeri d'Interior de fa 20 anys. Productor, director i guionista (Antonio Onetti) ja van idear el 2005 la pel.lículaEl Lobo(la història d'un infiltrat a ETA). Miralles va anunciar ahir que no descarta finançar un llargmetratge sobre l'atemptat de l'11-M.

AGAL, Jordi Mollà recrea un José Amedo xulesc i canalla. L'actor no va parlar directament amb el policia condemnat, però tenia una idea del tipus de personatge que volia crear. Després va veure diversos DVD sobre Amedo que li van confirmar la interpretació, plena de renecs."El director em va dir que no volia veure Mollà a la pantalla",va explicar.

Notícies relacionades

Altres personatges centrals són interpretats per José García, actor francès d'origen espanyol, que és el mateix Miralles, i Natalia Verbeke, la seva companya d'investigació periodística, tot i que en la realitat va ser un col.lega masculí. Un intèrpret francès, Bernard Le Cop, dóna vida a un president de Govern sense nom, però amb un accent andalús semblant al de Felipe González. Les seves frases són transcripcions literals de les que va pronunciar al seu dia.

Productor, director i guionista van justificar que el film es basi sobretot en la informació de premsa, tot i que al gener, quan es va presentar el rodatge, van prometre unthriller."La premsa és un contrapoder imprescindible en la democràcia",va dir Courtois. Miralles i Onetti van destacar que"és bo"explicar aquests fets"perquè no es tornin a repetir".