El projecte
Ciutat Vella recupera restes romanes al carrer del Regomir
El 2008 es podran visitar unes termes, dues torres i 15 metres de muralla
La finca número 7-9 es rehabilitarà i s'integrarà al centre cívic Pati Llimona
L'Ajuntament de Barcelona va iniciar fa dues setmanes la recuperació d'unes restes romanes situades al carrer del Regomir. Les troballes que es podran visitar són uns banys públics, un tros de muralla i dues torres romanes trobats el 1998. Les restes estan als baixos del número 7-9, un immoble públic que el consistori rehabilitarà per convertir-lo en una ampliació del centre cívic Pati Llimona.
Segons Ferran Puig, director del servei d'Arqueologia, les termes són del segle II, mentre que el tros de muralla i les torres daten del segle IV. La idea és que les restes es puguin visitar abans de dos anys, encara que el calendari es pot avançar o endarrerir en funció del resultat de les eleccions municipals de maig del 2007.
EDIFICIS PÚBLICS
En qualsevol cas, amb aquests treballs, la ciutat recuperarà una important arqueologia. Per un costat suposarà recuperar un dels dos edificis públics romans --al costat de restes del castellum, situat al número 6 de Regomir, del segle I-- descoberts fins ara i que es van construir fora de la muralla del segle IV, un fet que planteja la possibilitat que hi hagi una altra infraestructura urbana anterior. Les troballes també són un retrobament amb la façana marítima. La muralla era la primera impressió que els viatgers que arribaven per mar tenien de Barcino.
ZONA OBERTA
La intenció de l'ajuntament és que la recuperació sigui com més social i ciutadana millor. Encara que el projecte no està clar del tot, la intenció és crear una zona permeable o oberta que uneixi el carrer del Regomir, on està la finca, amb el pati que es troba a la part del darrere, a prop de la prolongació del carrer de Groc, "per exterioritzar les restes arqueològiques", apunten fonts municipals.
La zona més important que es podrà visitar seran les termes, les segones que s'han trobat a Barcelona després de les trobades al subsòl de la plaça de Sant Miquel. La part a la qual s'accedirà seran una mica més de 200 metres quadrats, segons un portaveu municipal, encara que els arqueòlegs sostenen que les seves dimensions eren més grans que la part descoberta i s'estenen sota altres finques adjacents. No es descarta que fossin els grans banys públics de Barcino. De moment, entre les restes excavades, s'hi troba la part d'una piscina de forma absidal amb uns esglaons semicirculars d'accés.
La muralla que es recuperarà està en el mateix subsòl que les termes. En total seran al voltant de 15 metres els que es restauraran, encara que una part d'aquesta es podrà veure des del pati del darrere, situada al costat del carrer del Correu Vell i que ara està tapada per un mur.
PLANTA CIRCULAR
Una de les torres, la principal, està al mateix carrer del Regomir, a prop de l'entrada de les termes. La torre, de planta circular, formava part de la porta marítima de Barcelona i té incrustada a l'interior la capella de Sant Cristòfol, del 1503. La base de la torre ja s'ha restaurat i es veu des del carrer del Regomir, però encara se n'han de recuperar altres parts recobertes per totxos. L'altra torre, de planta rectangular, està al pati del darrere i fa de paret mitgera amb el centre cívic Pati Llimona.
Els treballs que es porten a terme actualment són de protecció de les restes arqueològiques. Els operaris es dediquen a tapar amb una tela geotèxtil i sauló, un material que absorbeix l'aigua, les restes excavades. Aquest és el pas previ a apuntalar els més de 200 metres quadrats de subsòl. Les mesures evitaran que les restes es danyin quan s'enderroqui l'edifici del qual només està previst conservar la façana, ja que està catalogat. La finca actual data de l'any 1861 i és coneguda com a Casa Pelegrín Guarch.
Notícies relacionadesMentre es realitzen els treballs de protecció s'acabaran de decidir els detalls del projecte. Les obres pròpiament no començaran fins al 2007 després de fer-se el concurs públic del qual sortirà l'empresa que les farà. Les fases inclouen acabar les excavacions, l'enderrocament i la rehabilitació integral.
La finca passarà a formar part del veí Pati Llimona. En total, el centre cívic es veurà ampliat en uns 900 metres quadrats que estaran dividits en cinc plantes. Els pisos es dedicaran a despatxos, un laboratori fotogràfic, un plató, un casal infantil, un espai per a adolescents i una zona polivalent.
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent