A L’HOSPITALET

La joventut de cine de la Florida

  • El Festival Internacional de Curts Filmserè, organitzat per alumnes de l’institut de la Florida, projecta muntatges de primer nivell al barri

  • Estudiants del centre són els encarregats d’absolutament tot: des de redactar les bases fins a buscar el jurat, organitzar la promoció i reservar les sales

La joventut de cine de la Florida
3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al palmarès de l’anterior edició, una pel·lícula francesa (millor curtmetratge segons el Jurat Veïnes), una turca (millor curtmetratge segons el Jurat Jove), i dues espanyoles (millor curtmetratge i direcció i millor curtmetratge social). Allò de dir-se Festival Internacional de Curts no és cap engany; és senzillament descriptiu. El Festival Internacional de Curts Filmserè, organitzat per alumnes de quart d’ESO de l’institut Eduard Fontserè, al costat dels blocs La Florida, a l’Hospitalet de Llobregat, és ja una cita obligada tant per a creadors com per als veïns del barri, i aquí rau un dels seus molts encants, que l’han fet mereixedor del premi a la Solidaritat i els Drets Humans de la Xarxa Estatal d’Aprenentatge-Servei 2020.

L’aprenentatge-servei (Aps) és una fórmula en què l’aprenentatge no es queda a l’institut, sinó que surt al carrer en forma de servei comunitari que normalment ofereixen els alumnes de tercer i quart d’ESO. Una fórmula per la qual el Fontserè porta apostant des de fa anys. «Els nostres alumnes viuen en pisos de menys de 40 metres quadrats. La situació social i econòmica impacta en els nens i l’institut no és una bombolla, ens devem al nostre entorn. Per això vam ser un centre pioner a Catalunya en el desenvolupament d’Aps. Aquí som inclusius, i inclusius vol dir que no separem els bons dels dolents, els conflictius dels no conflictius, els nouvinguts dels nascuts al barri...». Presenta el centre Josep Maria Almacellas, el seu entregat director, que remarca la importància de fomentar el treball col·laboratiu en un context com el seu. «Quan t’has de buscar la vida tendeixes a ser molt individualista, perquè només depens de tu, ets un supervivent. Per això el nostre objectiu és demostrar que pots ser un supervivent treballant en equip, treballant pel bé comú», segueix el docent.

Pa i roses

Els primers Aps, seguint aquesta lògica que l’institut es devia al barri, van començar el 2007. Un any després, amb l’esclat de la gran crisi, van fer un Aps que es deia ‘Fem fora la fam’. Però volien anar més enllà de l’estrictament assistencial. Volien introduir la cultura –per allò del pa, però també les roses– i així va ser com van néixer, entre altres projectes, el premiat Filmserè. «Entenem la cultura i l’art com a motors de transformació social», destaca convençut Almacellas.

El 2018, amb aquesta mirada i objectiu, van crear l’Aps ‘Somni’, una companyia de teatre que va guanyar el premi Baldiri Reixac, i, en col·laboració amb la mítica sala Salamandra, l’Aps Rock in, on en lloc de tocar la flauta, tocaven la bateria o la guitarra (instruments que els alumnes del Fontserè no solen tenir l’oportunitat d’aprendre a tocar fora del centre). I, finalment, en la mateixa línia, van crear el Filmserè: optativa de quart d’ESO en què els alumnes aprenen a organitzar un festival internacional de cine i espai que serveix perquè els nois coneguin els oficis del cine (en col·laboració amb l’ESCAC). «Aprenen des de tècniques cinematogràfiques fins a la gestió d’un festival internacional: relacions públiques, comunicació, la burocràcia de reservar les sales, buscar el jurat..., a banda d’oferir al territori un servei cultural de primer ordre, ja que els curts es passen al barri», exposa el director. En la primera edició van fer quatre projeccions, a la biblioteca i al Centre Municipal Ana Díaz Rico, als blocs.

Repercussió pública

Des d’aquí treballa al Laboratori Editorial de LaFundició Francisco Rubio, que destaca que una cosa molt interessant del Filmserè és precisament l’oportunitat que ofereix als nois de prendre el protagonisme i organitzar-se per fer una cosa que té una repercussió pública, al barri i més enllà. «Crec que això els desinfantilitza, i hi ha molt d’això [d’infantilització] en el tracte amb els joves, cosa que els desapodera molt», reflexiona Rubio.

Notícies relacionades

L’exitosa primera edició del festival va ser el 2019 i van tenir clar que repetirien. Van començar la segona edició amb tota la il·lusió del món i va arribar la pandèmia. Però estaven tan convençuts que volien seguir endavant que ho van fer. Van buscar aliats i els van trobar a la tele de l’Hospitalet, aliança que els va permetre no només arribar a tot el barri, sinó a tota la ciutat, amb l’ajuda, també, de la web de L’H digital.

Aquest 2021 preparen la tercera edició del festival consolidant l’aliança, el nivell, la il·lusió i les ganes de futur.