SUCCÉS AL BAIX LLOBREGAT

Dos assassinats al Prat eleven a sis els morts de la guerra de bandes dominicanes

El tiroteig de la discoteca Koko fa un any ha desfermat una espiral de violència inaudita a Catalunya

Són execucions a sang freda, pistolers que van a matar i que disparen al cap de l'enemic

icoy38217115 prat del llobregat doble crimen170428153354

icoy38217115 prat del llobregat doble crimen170428153354 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Dues bandes dominicanes s’han embrancat en una espiral de violència sense precedents a Catalunya que ja ha costat sis morts en un any. Tot va començar amb el robatori d’un carregament de droga portat des d’Amsterdam (Holanda). Un dels dos grups va saber de l’existència d’aquesta mercaderia, en possessió del clan rival, i va assaltar el domicili en què estava amagada per emportar-se-la. Va ser una declaració de guerra.

Al barri de Sant Cosme (el Prat de Llobregat) es va viure dijous a la nit l’últim episodi d’aquest duel cruent. Un pistoler va irrompre en el domicili que compartien dues famílies dominicanes i va liquidar sense immutar-se els dos homes que havia anat a buscar. «Ha sigut una altra execució», aclareix una font policial, per subratllar la determinació que els dos grups han posat a aniquilar-se mútuament.

JOVES

Els Mossos d’Esquadra van deduir aviat que els dos cadàvers ajusticiats estaven connectats amb la lluita dominicana. Tots dos havien rebut trets al cap i l’assassí no es va molestar a emportar-se res del domicili. Possiblement, va actuar a aquella hora perquè sabia que encara els trobaria a casa, abans que sortissin. Els dos grups enfrontats els formen homes joves que pertanyen al món de la nit, al de locals amb música caribenya. Per això no és casual que la primera de les sis morts es produís en una discoteca, la Koko del Paral·lel de Barcelona, el 22 d’abril del 2016.

Els veïns de Sant Cosme expliquen que, sovint, veien els dos dominicans morts dijous sortir de casa seva engalanats amb vestits de festa abans de mitjanit i tornar quan s’acostava l’alba. Anaven en companyia de dones que no passaven desapercebudes per als joves que acostumen a reunir-se en les mateixes escales sobre les quals la policia científica ahir buscava pistes. Per les finestres que donen al carrer, també havien vist perruques que les convertien en rosses per un dia.

BANY DE SANG

El jove de la discoteca Koko, ferit de bala, va acabar morint sobre la vorera, envoltat dels seus amics. Un d’ells es va desfogar contra el vidre d’un cotxe aparcat a l’entrada i el va trencar a cops de puny. Resulta simptomàtic que quan les sirenes policials dels Mossos van començar a xiular al lluny, tots decidissin fugir en desbandada pels carrers del Raval. Això va passar fa un any.

Després d’aquella mort, es va produir un tiroteig contra el bar llatí Torito al setembre. No hi va haver cap ferit. Dos mesos després, a l’Hospitalet de Llobregat, va aparèixer el següent cadàver la matinada del 28 de novembre. Estava dins d’un cotxe aparcat sobre la vorera de l’avinguda de Catalunya. Aquella nit plovia i el soroll de la tempesta va camuflar el de les detonacions. Ningú va veure com van cosir a trets el conductor del vehicle, un dominicà de 36 anys. El 21 de desembre un home armat va entrar en un bar de Terrassa i va obrir foc contra un dels clients, que era dominicà. Va rebre tres trets, però va sobreviure.

Les dues primeres víctimes formaven part del clan que resideix al Vallès Occidental, sobretot a Terrassa. Dos morts a zero. Un mes després, l’1 de gener, va començar la venjança amb la banda rival, que tenen les residències al Baix Llobregat. El dia d’Any Nou va ser assassinat Pinto –un líder amb galons–. El sicari va disparar 11 bales contra un vehicle aparcat a l’avinguda de Rio de Janeiro de Barcelona. Dins d’aquell cotxe també hi havia un altre home i tres dones. Es va assegurar de matar Pinto i va deixar en estat crític l’altre home, que es va recuperar miraculosament. Una de les dones va rebre un tret en una cama.

DESEMPAT

El 28 de març d’aquest any, a prop de la carretera BV-2001, molt a prop de la Ciutat Esportiva Joan Gamper –el recinte del Futbol Club Barcelona– va aparèixer un altre cos dominicà. Tenia les mans lligades i un tret al cap. Va costar més esbrinar la seva nacionalitat. Però era el quart mort. Cada bàndol, tenia dues víctimes en el seu haver.

Notícies relacionades

    El doble assassinat de dijous a Sant Cosme desempata el macabre registre d’assassinats. Hi ha tanta sang vessada, tantes famílies afectades, que el motiu inicial de la droga sostreta semblar haver caigut en l’oblit.

Els Mossos d’Esquadra han practicat diverses detencions i fa mesos que estan investigant «en profunditat» dues bandes que maten a una velocitat superior a la dels jutjats en què s’instrueixen per separat cadascun dels crims. Però la pressió policial no espanta tant com el clan rival.