LES INVERSIONS DELS GRANS

El mercat de fitxatges: el Barça pateix i el Madrid gasta

Les dificultats econòmiques han fet que el Barça exercís un paper secundari en el mercat, regatejant preus i terminis, mentre que el Madrid continua apostant per ‘galàctics’ com Bellingham

Xavi demana a Laporta més fitxatges: «Ens hem de reforçar encara més»

El mercat de fitxatges: el Barça pateix i el Madrid gasta

FCB

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça no s’ha gastat ni un euro i el Madrid ha deixat anar ja 128,5 milions. A primera vista es diria que el campió no necessita una gran inversió per revalidar el títol i que són els altres els que s’han de reforçar si volen treure-li la corona. Des d’un altre punt de vista, el panorama convidaria a dir que el que gasta menys és més sagaç i prudent que el malgastador. La realitat admet moltes lectures, tot i que sembla indiscutible la pobresa transitòria del Barça i la permanent riquesa econòmica del Madrid.

El club de Florentino Pérez ha pres la davantera en la carrera del desemborsament en fitxatges, apressat per la necessitat de guanyar –ni Lliga ni Champions la campanya passada– i no tant per rejovenir la plantilla, sinó per regenerar l’ambició. Només se n’ha anat un veterà, Karim Benzema, però segueixen Kroos i Modric. Han marxat futbolistes que no sumaven (Hazard i Mariano) i un de desmotivat per ser suplent (Asensio), tots davanters.

El gruix de la despesa del Madrid es concentra en Jude Bellingham, de 20 anys. L’aposta del creador dels galàctics: 103 milions per un centrecampista que s’incrusta en una línia en què es va apostar per Camavinga (31 milions més nou) i Tchouaméni (80 milions), però els titulars continuen sent Kroos i Modric més Valverde.

Futur i present

Arda Güler, el jove futbolista turc que pretenia el Barça, sí que és una inversió de futur en la davantera, mentre que Joselu és la del present com a recanvi de la gran estrella que espera atraure d’una vegada Florentino Pérez, que és Kylian Mbappé. Brahim Díaz tindrà un lloc a la plantilla de Carlo Ancelotti, i sembla difícil que el tingui Antonio Blanco, l’altre cedit que torna. Fran García (cinc milions al Rayo) completa la momentània llista de compres efectuades.

La del Barça empal·lideix respecte a la de la blanca: dos veterans (Ilkay Gündogan i Iñigo Martínez, tots dos de 32 anys), però a cost zero. Titulars de rendiment immediat. El tercer també és més gran, Oriol Romeu (31), i tindrà l’honor d’estrenar el talonari de Joan Laporta. Quan l’hi entreguin.

Talonari retingut 

Javier Tebas el reté al Barça, vigilat de prop per no tenir prou fons per cobrir totes les despeses compromeses, això és, la massa salarial disparada. Mentre no es redueixi encara més, no podrà fitxar. Ni Romeu, amb un cost màxim que pot arribar als vuit milions, ni molt menys el brasiler Vitor Roque, virtualment fitxat, però no reconegut pel Barça.

La misèria del club blaugrana, el gran malgastador del planeta en mans de Josep Maria Bartomeu, arriba al punt de passejar-se pel mercat a la recerca de gangues i ofertes, regatejant preus i terminis, sense trobar tampoc alleujament en el retorn dels cedits. Nico, Dest i Abde es podrien quedar en funció de les necessitats economicoesportives, no pel convenciment de l’entrenador ni pels seus mèrits, tot i que Abde ha quallat una formidable irrupció amb l’Osasuna i en la selecció del Marroc.

Notícies relacionades

L’Atlètic ha aparegut pel mercat, s’ha emportat el que volia i ara s’ha instal·lat a la finestreta de vendes. Només ha pagat el que devia per Griezmann (20) al Barça, que de poc li serveix; ha comprat barat pels defenses Javi Galán (cinc milions) i l’uruguaià Santi Mouriño (2,7), i ha reclutat gratis Söyüncü (Leicester) i Azpilicueta (Chelsea).

Té multitud de cedits esperant notícies de Diego Simeone. Una llista de futbolistes a la qual el tècnic fa fàstics. Tal és el cas de Joao Félix, el fitxatge més car de la història blanc-i-vermella, amb zero opcions de quedar-se. Per les seves lluitaran Riquelme, Camello, Lino, Renan Ledi...