Acord de patrocini
La mítica marca del Dream Team: Meyba torna al futbol amb la UE Sant Andreu
La firma tèxtil catalana va treballar amb molts equips espanyols durant la dècada dels 80, entre ells el Barça, i es va consolidar com una de les marques esportives més populars

L’anunci de l’acord de patrocini entre la Unió Esportiva Sant Andreu i Meyba ha despertat papallones a l’estómac dels aficionats més nostàlgics del futbol nacional. El FC Barcelona, l’Espanyol, l’Atlètic de Madrid, el Betis i el Porto són alguns dels equips que van lluir Meyba als seus equipaments. La marca esportiva catalana va arribar al seu gran èxit durant la dècada dels 80 al vestir molts dels equips espanyols. Meyba va ser fundada per Joaquim Mestre i Josep Ballbé a Terrassa als anys 40 mitjançant una innovadora línia de banyadors.
Meyba va vestir la primera Champions League aconseguida pel Dream Team del Barça a Wembley i va acabar de la millor manera la relació comercial amb el club blaugrana. No obstant, l’adeu al patrocini del FC Barcelona va ser la mort anunciada de la marca. Tan sols dos anys després, Meyba va caure en concurs de creditors i el 1997 es va veure obligada a tancar a causa d’un gran deute.
El retorn de Meyba al futbol
Després de molts anys a l’infern, el 2013 l’empresa neerlandesa Premium Inc. es va comprometre a ressuscitar Meyba i a recol·locar-la en el panorama nacional i internacional. Així, en la temporada 2020-2021 Meyba va tornar a ser patrocinador del FC Twente, cinquè equip actual de la lliga neerlandesa, i tornant d’aquesta manera a la primera línia del món del futbol.
No obstant, les emocions han tornat per als més nostàlgics del futbol català i espanyol al conèixer aquesta setmana l’acord entre la Unió Esportiva Sant Andreu i Meyba per als equipaments i el marxandatge. «Durant la temporada vinent només treballarem amb la UE Sant Andreu. Evidentment, som ambiciosos i per a la temporada 2024-2025 volem treballar amb més clubs. Cal anar poc a poc, començant pel nostre mercat natural, el futbol català», ha avançat Toni Reguant, soci principal de Meyba a Espanya.
Tant el club barceloní com la marca catalana sabien que la notícia tindria repercussió. Tot i així, no esperaven l’espectacular rebuda que ha obtingut. Tant els aficionats del Sant Andreu com els nostàlgics aficionats del futbol nacional s’han tornat bojos amb els nous equipaments del Sant Andreu fetes per Meyba.
💥 Presentem les noves samarretes del Sant Andreu, en aliança amb @Meyba_cat 💛❤️
— Unió Esportiva Sant Andreu (@uesantandreu) 7 de julio de 2023
Què us semblen? 😏
🔗 Accés a la 𝐛𝐨𝐭𝐢𝐠𝐚 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥: https://t.co/80rJ23c1Yk pic.twitter.com/UZ5b50bqqO
«Hem fet una gran previsió quant a l’estoc dels equipaments. Evidentment, si veiem que no n’hi ha prou, farem més comandes. No hi haurà problemes perquè tothom pugui tenir els seus equipaments i marxandatge. Avanço que serà molt variat i diferent segons l’època de l’any», assegura Gerard Álvarez, directiu i portaveu de la UE Sant Andreu.
Una marca molt reconeguda
Meyba es va introduir al panorama de la roba esportiva per a clubs de futbol a finals dels anys 70. En aquell temps, la seva incorporació en aquest sector del mercat va ser realment meritòria. La firma catalana Mont-halt va ostentar el monopoli de les indumentàries dels equips de futbol espanyols durant els 20 anys anteriors.
No obstant, va ser a principis dels 80 quan van aparèixer diverses marques nacionals i estrangeres que buscaven la seva oportunitat en el món del futbol. Kelme i Joma competien per dominar com a patrocinadors tècnics en el futbol espanyol mentre que Kappa, Adidas i Le Coq Sportif lluitaven per aconseguir el domini europeu.
El primer gran client de Meyba en el futbol va ser el FC Barcelona. La marca creada per Joaquim Mestre i Josep Ballbé va substituir Mont-halt com a proveïdor dels equipaments de l’equip blaugrana la temporada 1979-1980. Després de gairebé dues dècades senceres utilitzant la marca Mont-halt, propietat de la família del llavors president del Barça Agustí Montal Costa, Meyba va agafar-ne el relleu amb grans canvis tèxtils als equipaments blaugrana.
No obstant, no va ser fins a la temporada 1981-1982 quan Meyba va començar a ser una de les marques esportives més reconegudes. Va ser la primera temporada en què els equips espanyols mostraven la marca dels fabricants als equipaments, passant de ser-ne només productors a també patrocinadors tècnics.
Amb l’acord amb el FC Barcelona, el somni de Joaquim Mestre i de Josep Ballbé es va fer realitat. La popularitat de Meyba va créixer exponencialment durant la dècada dels anys 80. Després d’agafar el relleu de Mont-halt a l’equipament blaugrana, Meyba va començar a vestir molts equips del futbol català i espanyol.
Notícies relacionadesLa firma tèxtil també va apostar per unir els seus camins amb l’altre conjunt de la ciutat, l’Espanyol. Meyba va expandir la marca patrocinant l’Atlètic de Madrid, el Betis, el Cadis, l’Osasuna i el Rayo Vallecano, entre molts altres de la Lliga.
Després d’aquella època daurada, Meyba va haver de tancar a causa d’una gran crisi econòmica. Anys després de desaparèixer del mapa del futbol, Meyba torna a l’acció alimentant-se de la nostàlgia de l’aficionat espanyol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI