EL FITXATGE DE LEO PEL MIAMI

Beckham ensenya a Messi com ser encara més ric

Beckham ensenya a Messi com ser encara més ric

REUTERS/Christian Hartmann

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

És evident que, almenys durant les pròximes dues o tres setmanes, el tema preferit de debat, d’especulació, en l’ambient barcelonista i futbolístic de Barcelona, continuarà sent el motiu pel qual Leo Messi ha rebutjat tornar al Barça. És evident que aquesta primera premissa és absolutament falsa: La Pulga no ha pogut rebutjar cap oferta, amb cara i ulls, amb documents escrits, perquè mai l’ha tingut sobre la taula, contràriament al que declarava el seu amic Xavi Hernández, quan repetia que «tot depèn, al 99%, de Leo».

Per més que molts es resisteixin a admetre-ho, Messi, que atresora ja una fortuna incomptable (o gairebé), no ha pres la seva decisió per motius econòmics, ja que si la prioritat, com expliquen els seus detractors, haguessin sigut els diners, hauria firmat pels xeics àrabs, que li oferien més que ningú, en diners i en extres, tot i que, tal com comentarem en els pròxims paràgrafs, l’oferta de l’Inter de Miami és, a la llarga, molt esplèndida.

L’autèntica raó

Així doncs, són perfectament creïbles i sinceres, les explicacions i/o justificacions que Messi va oferir a l’entrevista compartida pels diaris esportius Sport i Mundo Esportiu, respecte al pèssim record i dolor que va viure fa dos anys quan Joan Laporta el va ‘acomiadar’ del Barça. També la poca credibilitat que, davant la seva família, té Joan Laporta i la seva junta. Hi ha qui s’inclina per reconèixer que l’autèntica raó és que Messi no volia carregar amb la responsabilitat dels possibles acomiadaments que ja s’han produït i estan passant, dia a dia, tant a la plantilla com entre els empleats del club, la reducció de pressupostos i el «malabarisme», va dir ‘la Pulga’, que, presumiblement, haurien d’haver fet molts companys amb les seves nòmines, al ser reduïdes sensiblement per fer lloc al seu immens, que no escandalós, salari (es parlava de 25 milions d’euros anuals o, el que és el mateix, un euro més del que cobra Robert Lewandowski). «Res de tot això volia que passés a convertir-se una motxilla pesant i molt injusta per a mi», va assenyalar el millor jugador del món.

És evident que l’oferta de David Beckham, que Messi va arribar a dir-li, el 2018, «quan tinguis una oportunitat, fes-me una oferta», va acabar sent la guanyadora per una mescla molt equilibrada de condicions favorables. La primera potència del món, el país on l’esport forma part de la vida diària dels seus habitants i és, sí, un autèntic espectacle, una especialitat que està creixent (potència mundial en el futbol femení), una ciutat prodigiosa, un nivell de vida extraordinari (amb diners, és clar, amb molts diners), Florida, un paradís, una fitxa molt abundant, sense ser la fortuna de l’Aràbia Saudita o el supersou del PSG, i uns extres sobre beneficis, despeses generades per la seva sola presència i, sobretot, l’obligació que, en el moment de la seva retirada, li concediran, li regalaran o li vendran a un preu irrisori una de les franquícies de l’MLS. Total, prou milions de dòlars perquè visquin les diverses famílies que alimenta ‘la Pulga’.

Sembla lògic que la presència al capdavant de l’Inter de Miami del popular, ric i excel·lent futbolista britànic David Beckham, que, davant la sorpresa general va abandonar el Reial Madrid («se’n va a Hollywood perquè vol ser actor o ¡jo què sé!», va arribar a dir amb menyspreu el seu president Ramón Calderón), ha tingut molt a veure per convèncer la família de Messi per instal·lar-se durant uns anys a Miami, ciutat on Thiago, Mateo i Ciro, els fills de Leo i Antonella, podran portar una vida d’allò més luxosa i exquisida.

El senyor ‘tant per cent’

Beckham va deixar Madrid perdent, en fitxa, uns 12 milions de dòlars, però amb un contracte similar al que firmarà Messi en què se li garantia un percentatge d’ingressos depenent del públic que arrossegués a l’estadi, el que consumissin al recinte i la part proporcional del marxandatge que generés. Més o menys, el que fan Tom Cruise i Steven Spielberg amb les seves pel·lícules: tant per taquillatge. Els sis milions de dòlars de fitxa de Beckham al Galaxy es van convertir en 23 milions a final de la primera temporada.

Però hi havia un truc suplementari en l’aventura ianqui (calculada) de David i Victoria Beckham: Los Angeles Galaxy, com ha fet ara l’Inter de Miami, es comprometia a regalar-li o vendre-li a baix preu una de les franquícies de l’MLS al jubilar-se ‘la Pulga’.

Quan, el 2014, Beckham va deixar el futbol actiu va comprar, en efecte, diuen que per la irrisòria quantitat de 25 milions de dòlars, l’Inter de Miami, quan, un any abans, el NYCity n’havia costat 100; tres anys després, l’Austin FC es va vendre per 150; el 2019, la franquícia de St. Louis va costar 200 i els Charlotte FC van trencar el rècord amb 325 milions de dòlars de cost. Que ho sàpiguen, si Beckham es vengués ara l’Inter de Miami, guanyaria prop de 555 milions de dòlars. És evident que Messi coneix aquest substanciós negoci.

«Fa tres anys, Messi i Suárez ja em van confessar que intentarien acabar junts la seva carrera esportiva a Miami»

Josep Maria Bartomeu / Expresident del FCBarcelona

Notícies relacionades

I això que, en aquests moments, l’Inter de Miami és últim (15è, amb 11 derrotes dels 16 partits jugats) a la taula de la Conferència Est de l’MLS, que lidera el Cincinnati. El club de Beckham no encapçala cap classificació entre les múltiples enquestes que s’estilen fer, contínuament, en l’MLS. Només lidera la classificació de club més ambiciós i, per tant, se li intueix una progressió enorme, especialment amb l’arribada de Messi i qui sap si del seu amic Luis Suárez, tot i que aquesta última operació no és fàcil. «Fa tres anys i ara ho puc explicar, tots dos, Leo i Luis, em van dir que intentarien acabar junts la seva carrera esportiva, a Miami», va assenyalar, dimarts passat, Josep Maria Bartomeu a El Periódico.

Ja hi ha qui parla a Miami i tots el EUA que l’arribada de Messi a una ciutat de pel·lícula, a Califòrnia, als EUA, provocarà un tsunami d’entusiasme, atenció mediàtica i augment d’espectadors en el ‘soccer’ molt superior a la d’‘O Rei’Pelé al Cosmos de NY i a la pròpia Beckham a Los Angeles.