EL BARÇA 2023-24

Sense Messi, retrat de la tercera revolució que demana (i necessita) Xavi per al Barça

Xavi exigeix fitxatges a Laporta: «Ens hem de reforçar molt bé»

La remodelació imperfecta de Mateu Alemany

Així es va construir el Barça campió de Lliga (multimèdia)

Sense Messi, retrat de la tercera revolució que demana (i necessita) Xavi per al Barça

Efe

7
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Acabada i celebrada la Lliga, la primera Lliga post Messi i després de saber que l’astre no tornarà perquè ha triat anar-se’n a l’Inter Miami, Xavi espera inquiet el desenvolupament del mercat d’estiu després de demanar comprensió per a la decisió de l’astre argentí. «S’ha de respectar el Leo, vol viure més tranquil», ha dit l’entrenador.

El Barça acudeix al mercat en plena crisi econòmica –no té diners–, lligat de mans pel ‘fair play’ salarial i amb moltes necessitats per dissenyar la tercera revolució que exigeix i necessita el tècnic per fer un «pas més» en la reconstrucció de la plantilla.

Tres objectius clars

«Ens aniria bé reforçar l’equip. Sento ser pesat, però no vull enganyar ningú. Si volem competir a Europa ens hem de reforçar bé», ha reclamat el tècnic en una xerrada amb Gerard Romero a Twitch. «Tenim clars els escenaris. Escenari u, escenari dos, escenari tres», ha afegit.

L’ordre de prioritats és evident. Primer, segons el tècnic, «un mig centre de molt nivell, moltíssim nivell», que sigui capaç de suplir el forat que ha deixat Busquets, un interior creatiu –«ens falta el joc interior, el joc per dins», va dir Xavi sense citar Gündogan, tot i que no feia falta, per donar descans a Pedri «i també un davanter més».

16 fitxatges en un any i mig

Aquesta tercera revolució és imprescindible perquè el Barça pugi de nivell. La primera remodelació va ser en el mercat d’hivern 2022, amb un cost de 55 milions d’euros per portar Ferran Torres, i situar l’equip en el segon lloc.

La segona revolució, però encara inacabada, va ser l’estiu passat quan el club va activar les palanques necessàries per invertir 158 milions en els fitxatges de Raphinha, Kounde, Lewandowski i Pablo Torre. Fins a 16 jugadors en un any i mig.

«¿Neymar? Una sorpresa, una sorpresa. En teoria no està en la nostra planificació. Mira que l’estimo molt com amic. Hi ha altres prioritats»

Xavi, tècnic del Barça

Notícies relacionades

Amb això va dominar a Espanya (Lliga i Supercopa així ho avalen), però no a Europa. Per fer-ho necessita més. I Xavi ho exigeix. Exigeix «un pivot i un interior. Els noms estan sobre la taula de la direcció esportiva. Veurem si es poden donar aquests fitxatges perquè hi ha el tema del ‘fair play’, però tenim tres o quatre plans per si en falla algun».

Neymar, a qui el PSG busca desesperadament una sortida, no està entre els objectius. «¿Neymar? Una sorpresa, una sorpresa. En teoria no està en la nostra planificació. Mira que l’estimo molt com amic. Hi ha altres prioritats», va sentenciar Xavi.

Els fixos: De Ter Stegen, origen, a Lewandowski, final

A Xavi la plantilla se li ha anat empetitint amb el pas dels mesos. Al gener l’hi van marxar Memphis i Bellerín, jugadors marginals. Ara se n’han anat Busquets, capital en el seu projecte, i Alba, secundari. Però hi ha jugadors que són estructurals en la seva idea de joc. Ter Stegen, el Zamora de la Lliga, i Lewandowski, el Pichichi del campionat, amb 23 gols, i sense llançar cap penal, són l’origen i el final del Barça de Xavi.

Araujo és el cor defensiu de l’equip, intocable pel seu rendiment, carisma i lideratge, igual que Christensen, exemple d’impacte immediat a l’equip. L’aparició de Balde, una beneïda aparició per al club i el tècnic, ha solucionat el greu problema que podria haver suposat l’adeu d’Alba.

 «Està tot tancat. Faltaria un lateral natural, però les prioritats són unes altres», ha reconegut Xavi obrint la porta de la pretemporada a Julián Araujo, el lateral dret mexicà que va debutar a Tòquio en l’amistós de comiat a Iniesta.

Al mig del camp, i amb la decisió de Busquets d’anar-se’n, s’obre l’escenari perquè Frenkie de Jong sigui, ara sí, el ‘líder’ de l’equip, escortat per Gavi i Pedri, pendent el canari de recuperar l’estabilitat dels seus fràgils músculs. A dalt, i al voltant de la figura indiscutible de Lewandowski, cohabiten Dembélé i Raphinha. 

En el mercat; ¿què fer amb Ansu? ¿hi ha sortida per a Ferran?

No hi ha llista oficial de jugadors descartats per Xavi, per molt que ells ho sàpiguen sense que els hi hagi dit. El tècnic, conscient que encara no té tota la informació necessària per saber els moviments que podrà fer aquest estiu, pendent que LaLiga aprovi el pla de viabilitat presentat pel club, amaga aquestes idees.

Però les té ben definides des de fa setmanes, conscient que l’equip necessita «reforçar-se molt bé» per ser competitiu a Europa. N’ha tingut prou amb l’actual plantilla, «una senyora plantilla», com ell la va definir al tancar-se l’últim mercat d’estiu, per governar a Espanya amb la Lliga i la Supercopa.

Però no n’hi ha hagut prou a Europa, i per això exigeix jugadors que apugin el nivell. Ferran Torres i Ansu Fati són les dues peces que no entren en el seu projecte, tot i que això no impliqui que hagin de sortir del Camp Nou. «Ferran s’ha de sentir valorat i respectat per la gent. Amb ell i amb tothom haurem de decidir què fem», ha dit Xavi.

Ansu ha acabat la temporada amb 10 gols sent el segon màxim golejador de l’equip amb Raphinha (10), molt lluny tots dos de Lewandowski (33). Però l’amo del ‘10’ del Barça n’ha sumat 7 en els 1.380 minuts que ha disputat en la Lliga; Vinícius n’ha aconseguit 10 jugant més del doble de minuts (2.833). Però Xavi encara no hi ha parlat per abordar el seu futur.

Kessie, que ha tingut poc pes, continua tenint mercat a Itàlia i Pablo Torre, un jove amb qui el Barça voldria haver repetit el cas Pedri, ha sigut fugaç, i s’espera una cessió. Va invertir-hi 5 milions, però no ha tingut continuïtat amb Xavi. Potser, el Vila-real de Quique Setién, càntabre com ell, que coneix molt bé Pablo Torre, que va venir del Racing de Santander.

Els objectius. Iñigo Martínez, «pivot top», interior i davanter

«Necessitem un pivot top per poder competir bé. Aquesta és la prioritat». Xavi no ha pogut ser més contundent fixant l’ordre de prioritats en l’elecció de fitxatges. Primer, el Barça ha de trobar un jugador que ocupi la cadira i l’immens forat que ha deixat Busquets amb el seu adeu.

Zubimendi, amb una clàusula de 60 milions, era l’escollit. Però la Reial Societat ja ha deixat clar que no ven el jugador, escenificant aquest diumenge passat, coincidint amb la retirada d’Illarramendi, el canvi de guàrdia a Sant Sebastià. Illarra va aixecar la seva samarreta amb el número 4 i l’hi va entregar a Zubimendi, que fins ara ha portat el 3. La Reial deia que la seva joia, de 24 anys, no es mou de casa. Per ara, no.

L’argentí Guido Rodríguez (Betis, 29 anys), que acaba contracte el juny del 2024, i el portuguès Ruben Neves (Wolverhampton, 26), que té d’agent Jorge Mendes, són els candidats que emergeixen, a més del marroquí Sofyan Amrabat (Fiorentina, 26). Kimmich, del Bayern, complauria Xavi, tot i que és una operació complicada.

El tècnic demana, i amb raó, un jugador consagrat perquè l’absència de Busi no tingui un efecte devastador en l’estructura de l’equip després de confirmar-se que Messi se’n va a l’Inter Miami. Havia dissenyat un Barça amb Leo. I un altre sense ell.

Xavi és conscient que la temporada vinent serà molt delicada –puja el nivell d’exigència, sobretot a Europa– perquè l’equip estarà en el desangelat exili de Montjuïc, lluny del caliu i la calma que aquest curs li va proporcionar el vell Camp Nou, amb una mitjana de 83.000 espectadors. ¡Una autèntica bogeria! Xavi demana jugadors experts i de rendiment immediat. Sense marge d’error.

Iñigo Martínez, que ja s’ha acomiadat de l’Athletic, té 32 anys i li donaria més ferocitat defensiva. Yannick Carrasco, amb 29, li proporcionaria dinamisme i velocitat per la banda esquerra. Tot i que l’Atlètic demana, almenys, 15 milions per l’extrem belga, que acaba contracte el 2024. El Barça, després de dues revolucions en tres mercats, segueix sense lateral dret a la plantilla.

I segueix, a més, sense un interior creatiu per acompanyar Pedri en la responsabilitat de la gestió del joc ofensiu. Gündogan (32 anys), el capità del City, era l’home. Tot i que el club anglès intenta que no marxi de Manchester (acaba contracte el 30 de juny) per renovar-lo per dos anys més.

El Barça, com va confessar Xavi, també té monitoritzat Vítor Roque, el davanter centre brasiler de l’Athletico Paranaense. «Hi ha un control sobre ell. Hem estat pendents, el tenim controlat. Però la situació econòmica és la que decidirà», ha argumentat l’entrenador.