Futbol

Adeu a l’estadi del Barça: 15 dies de glòria en la història del Camp Nou

  • Així serà la festa del comiat del Camp Nou

  • Les xifres sobre les quals s’edificarà l’Espai Barça

  • El negoci del vell Camp Nou el seu últim any de vida

Adeu a l’estadi del Barça: 15 dies de glòria en la història del Camp Nou

Jordi Cotrina

10
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Aquest diumenge s’acomiaden 66 anys dels 124 d’història del FC Barcelona amb l’últim partit al Camp Nou, en el qual l’equip de Xavi Hernández rep la visita del Mallorca en la penúltima jornada de Lliga. Enrere quedarà el record d’innombrables dies i moments de glòria al coliseu blaugrana. Proposem aquí una llista de 15 que, sens dubte, podria ser molt més gran en un coliseu on han disfrutat, i també patit, diverses generacions de seguidors barcelonistes. Aquí només ens quedem amb les millors instantànies.

1. La inauguració

Sempre s’ha dit que Ladislao Kubala va fer petit el vell camp de les Corts, que tenia una capacitat per a 48.000 espectadors. El Camp Nou es va inaugurar el 24 de setembre de 1957, dia de la Mercè, contra un combinat de jugadors de Varsòvia amb victòries del Barça per 4-2. Amb motiu del Mundial-82 es va ampliar a 115.000 espectadors, reduïts a menys de 100.000 a finals dels anys 90 per l’obligació que tots els espectadors estiguessin asseguts. Una consulta per correu als socis el 2001, durant la presidència de Joan Gaspart, va oficialitzar el nom de Camp Nou.

2. La primera Lliga

L’afició del Barça va poder celebrar el 19 d’abril de 1959 la primera Lliga guanyada des que es jugava al Camp Nou, amb quatre punts d’avantatge sobre el Madrid. Va ser després d’un devastador 7-1 a l’Oviedo, amb un ‘hat-trick’ d’Eulogio Martínez. La celebració es va repetir la temporada següent i de nou amb el Madrid com a màxim rival. En aquesta ocasió tot va ser molt més ajustat. Empatats a 46 punts, el títol es va decidir pel ‘goal average’ general i els blaugrana (+58) superaven els blancs (+56)

3. El debut de Johan Cruyff

El 28 d’octubre de 1973 va canviar la història del FC Barcelona. Johan Cruyff va debutar al Camp Nou després d’un fitxatge amb desenvolupament de serial. Es jugava la vuitena jornada de Lliga, el rival era el Granada i el Barça va guanyar per 4-0. L’‘holandès volador’ va marcar el segon i el quart. El que va seguir és inoblidable: el gol impossible de Johan a l’Atlètic, el 0-5 al Bernabéu i la primera Lliga en 14 anys. El llegat del futbolista i entrenador holandès ha marcat la trajectòria del Barça des de la seva arribada.

4. El gol de Zuviría

Els socis més veterans el tenen gravat en la memòria. L’1 de novembre de 1978 és el dia del gol de Zuviría. El fenomenal eslàlom del defensa argentí va igualar el 3-0 que portava l’Anderlecht de l’anada de les semifinals de la Recopa. Els penals van impulsar l’equip a la recordada final de Basilea de 1979. Tres anys després, el Barça va conquistar una altra Recopa, aquesta vegada a casa davant l’Standard de Lieja amb els gols de Quini i Simonsen (2-1). Una altra gran nit europea va ser la del Goteborg, en la tornada de les semifinals de la Copa d’Europa. ‘Hat-trick’ de Pichi Alonso i accés per penals a la negra final de Sevilla davant l’Steaua.

5. Les Lligues dels transistors

Tres campionats consecutius va guanyar l’equip de Johan Cruyff en l’última jornada de Lliga en un Camp Nou embogit. Van ser les anomenades Lligues dels transistors. En la 91-92, la derrota del Madrid davant el Tenerife de Jorge Valdano, que va remuntar un 0-2 i va acabar guanyant per 3-2, va coincidir amb un 2-0 (doblet de Stòitxkov) davant l’Athletic. La següent temporada es va repetir la història. El Madrid va tornar a perdre (2-0) a Tenerife i el Barça va guanyar el títol amb la seva victòria mínima davant la Reial. En la 93-94, no va ser el Madrid el derrotat, sinó el Depor. Va ser el dia que González, porter del València, va parar el penal decisiu de Djukic. El Barça va golejar el Sevilla per 5-2, va empatar a punts amb els gallecs i va ser campió per l’‘average’ particular: victòria per 3-0 al Camp Nou i derrota per 1-0 a Riazor.

6. El primer 5-0 al Madrid

La Lliga 93-94 sempre serà recordada pel penal de Djukic, però també va ser la del primer 5-0 del Barça al Madrid. El 8 de gener, els blaugrana van deixar una nit majestuosa davant el Madrid de Benito Floro, amb un ‘hat-trick’ de Romario, inclòs el seu famós regat de cua de vaca davant Alkorta. Aquella va ser una temporada de partits memorables. El 29 de setembre, el Barça de Cruyff va firmar un dels festivals ofensius més grans de la seva trajectòria amb la remuntada contra el Dinamo de Kíiv. Els ucraïnesos havien guanyat per 3-1 a l’anada, i van caure per 4-1 al Camp Nou. Es considera, i sense exagerar, que aquest va ser el millor partit en la seva idea de futbol total de l’etapa de Cruyff a la banqueta.

7. El gol de Ronaldo al València

El 26 d’octubre de 1996 un llampec va creuar la gespa del Camp Nou. Ronaldo Nazario va firmar un ‘hat-trick’ davant el València (3-2) amb un tercer gol que és entre els millors que s’han vist al Camp Nou. Aprofitant la punta de velocitat i la potència dels seus millors dies es va desfer dels defensors que van sortir al seu pas per batre Zubizarreta. El Fenomen, en la plenitud de la seva carrera abans de les lesions, va marcar 47 gols en els 51 partits que va disputar en un única temporada amb el Barça de Robson i un jove Mourinho com a segon de tècnic britànic.

8. El partit del centenari

El 28 d’abril de 1999 es va disputar l’acte central de la celebració del centenari del club blaugrana. Va ser amb un partit contra la selecció del Brasil en un duel que va acabar amb 2-2. Luis Enrique i Cocu van marcar per als blaugrana i Ronaldo i Rivaldo, que militava llavors al Barça, per a l’‘amarelha’. Dos anys després, Rivaldo va firmar amb una espectacular xilena des de fora de l’àrea un gol davant el València que va classificar l’equip per a la Champions. El president Gaspart va embogir a la llotja aquell dia i aficionats que van saltar al camp van arribar a emportar-se gespa del Camp Nou.

9. El primer gol de Leo Messi

L’1 de maig del 2005 ha passat a la història com el dia en què un jove argentí de 17 anys, amb el número 30 a la seva esquena, va jugar els seus primers minuts amb el Barça. Van ser només tres contra l’Albacete, però prou temps perquè a més marqués el seu primer gol amb una vaselina per sobre de Valbuena, el porter visitant, després d’una gran passada de Ronaldinho. Al Gamper d’aquell any, va arribar la confirmació amb una enlluernadora actuació davant la Juventus, que va fer que el Camp Nou coregés el seu nom. El mateix Fabio Capello es va desfer en elogis amb el jove davanter, i va arribar fins i tot a sol·licitar-li a Frank Rijkaard, que havia sigut jugador seu al Milan, que l’hi deixés cedit un any.

10. L’altre 5-0 al Madrid

El 29 de novembre del 2010 l’alumne va emular el mestre, o sigui Pep Guardiola a Johan Cruyff. Setze anys després del 5-0 de la cua de vaca va arribar el segon en una de les grans nits del millor equip de la història del Barça. El Barça de Guardiola i Messi va deixar fora de combat el Madrid de Mourinho i Cristiano Ronaldo. No va marcar aquell dia l’astre argentí però sí que ho van fer Xavi, Pedro, Villa (2) i Jeffren. Va ser el dia també de la famosa maneta de Gerard Piqué. Sergio Ramos va ser expulsat després d’una acció violenta sobre Messi i el capità madridista va sortir del camp després d’un enfrontament amb Puyol, Piqué i Xavi.

11. La golejada més gran en un partit de Lliga

L’Osasuna va encaixar la golejada més gran en un partit de Lliga al Camp Nou. Va ser un 8-0 el 17 de setembre del 2011. Messi va marcar tres gols i el van acompanyar en el compte golejador Cesc, Villa (2) i Xavi. Roversio va marcar el quart a pròpia porta. Aquella mateixa temporada, el 22 de desembre, en la primera ronda de la Copa del Rei, el Barça li va endossar un 9-0 al l’Hospitalet. I cinc dècades abans els blaugrana, també a la Copa, van golejar el Basconia per 10-1. El porter visitant es convertiria anys després en un mite del futbol espanyol. Era José Ángel Iribar.

12. Els cinc gols de Messi

El 7 de març del 2012, l’astre va firmar un rècord brutal en un partit de Champions amb els seus cinc gols davant el Bayer Leverkusen (7-1). Tello va marcar els altres dos. Messi va viure una temporada absolutament brutal a nivell realitzador amb 91 gols. Pep Guardiola ocupava la banqueta en la que va ser la seva última temporada amb el Barça. Onze anys i una setmana després, un altre jugador seu, el noruec Erling Haaland, va igualar els cinc gols de Messi al City-Leipzig de l’actual edició de la Champions.

13. La remuntada del 6-1 al PSG

El 8 de març del 2017 es va produir un nou miracle al Camp Nou. El PSG d’Unai Emery havia derrotat per 4-0 els blaugrana en el partit d’anada dels vuitens de final de la Champions. La remuntada semblava impossible i això que el Barça de Luis Enrique es va avançar amb un 3-0 en el minut 50. El gol de Cavani va apagar els ànims. Però Neymar, d’una falta magistral, en el minut 88 va encendre la metxa d’una nit inoblidable amb dos gols més en el temps afegit. El cinquè del brasiler, de penal, i el sisè de Sergi Roberto en l’últim instant de l’afegit. Bogeria col·lectiva al Camp Nou.

14. El rècord de públic del Barça d’Alexia

El 30 de març del 2022 es van reunir al Camp Nou 91.553 espectadors per veure un partit de futbol femení, i es va superar el rècord de 90.915 persones de la final del Mundial de 1999 a Los Angeles entre els Estats Units i la Xina. Era el partit de tornada de quarts de final de la Champions. Va guanyar el Barça per 5-2 i un mes després va tornar a batre el rècord. A l’anada de les semifinals, 91.648 espectadors van veure el 5-1 davant el Wolfsburg, rival de les blaugrana a la final d’Eindhoven del pròxim 3 de juny. El Barça va disputar el seu primer partit al Camp Nou el 6 de gener del 2021 contra l’Espanyol. Es va jugar a porta tancada, les blaugrana van guanyar per 5-0 i el primer gol de l’equip el va marcar Alexia Putellas.

15. L’última Lliga

El 20 de maig, l’afició del Barça va celebrar la 27a Lliga de l’equip després del partit contra la Reial Societat. El partit va acabar amb una derrota per 1-2, però l’ambient festiu que s’havia viscut aquella setmana amb la rua dels campions i les campiones es va prolongar a l’estadi blaugrana. Quatre anys després, l’equip aixecava el trofeu de campió abans dels parlaments d’agraïment de Xavi i del capità Sergio Busquets. La tornada d’honor va ratificar la comunió existent al llarg de la temporada entre equip i afició.