ACTUALITAT BLAUGRANA

Un grup de socis demana explicacions pel finançament de l’Espai Barça i amenaça amb accions legals

Un grup de socis demana explicacions pel finançament de l’Espai Barça i amenaça amb accions legals

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

El pla de finançament de l’Espai Barça de 1.450 milions presentat en públic per la junta directiva de Joan Laporta ha generat una profunda inquietud en un grup de socis, que s’ha coordinat per reclamar explicacions en una qüestió que consideren capital per a la supervivència del club.

La intenció d’aquest grup és enviar aquest dilluns un requeriment a la Comissió Econòmica del FC Barcelona, que també farà arribar al Síndic del Soci, amb l’objectiu d’obtenir l’informe i les recomanacions que, obligatòriament, segons els estatuts, ha d’haver elaborat aquesta comissió sobre l’operació de finançament de l’Espai Barça. De no obtenir resposta en un termini de set dies no descarten adoptar mesures legals.

A la carta, aquests socis es reconeixen «profundament preocupats, molestos i contrariats per les notícies en relació amb el finançament de l’Espai Barça, que posen en perill l’economia i el desenvolupament futur del club i van en contra dels drets dels socis i abonats».

L’absència del nou Palau Blaugrana ha sigut el desencadenant perquè aquests socis, coordinats per Jaume Llopis, membre de l’Espai Barça fins al 2021, quan es va acomiadar Leo Messi, s’hagin mobilitzat, tot i que el rumb econòmic de l’entitat figura en el rerefons de tot.

Incompliment de l’acord

Entre els signants figuren socis pertanyents als diferents grups d’opinió, gairebé tots d’àmbit individual, tot i que alguns col·lectius li donen total suport com Un crit valent i Seguiment FCB. La decisió es va adoptar en una reunió feta aquesta setmana passada en un domicili particular, tal com va avançar EL PERIÓDICO.

A la missiva, a què ha tingut accés aquest diari, es remarca que el pla de finançament «contradiu i incompleix l’acord i mandat adoptat per l’Assemblea General» d’octubre del 2021 en què es va donar llum verda a la junta directiva per buscar inversors per als 1.500 milions de l’Espai Barça.

En aquest sentit, es recorda que en aquesta assemblea es va aprovar «un pla inequívoc d’inversions i costos per executar les obres en els següents termes: 900 milions d’euros per al futur Camp Nou; 20 milions d’euros per a l’estadi Johan Cruyff; 60 milions per la modificació del Pla General Metropolità; 100 milions per a la urbanització de l’entorn i el campus Barça (Museu, Hotel, Centre de Convencions, Megastore...); i 420 milions per al nou Palau Blaugrana». Per llei, s’afegeix, «els acords de l’assemblea són vinculants per a tots els membres i per la Junta Directiva».

Uns números que no casen amb el que van exposar en públic el president Joan Laporta, el vicepresident econòmic Eduard Romeu i la directora corporativa Maribel Meléndez. En la seva compareixença, van explicar que els 1.450 milions es desglossaven en 1.071 milions d’euros per a la construcció del Camp Nou («malgrat haver sigut adjudicada a Limak per 960 milions d’euros», s’incideix); 200 milions més per a contingències i els altres 179 milions es destinen a atendre costos financers del crèdit. Hi ha 50 milions més que no han sigut assignats, recorden aquests socis.

Temor per la viabilitat del FC Barcelona

Notícies relacionades

Contactats per aquest diari, alguns dels signants exposen que la seva intenció, abans de recórrer a mesures dràstiques com els tribunals, prefereixen explorar al màxim la via interna. «Abans hauríem de ser capaços d’esgotar les vies internes de control i resoldre entre nosaltres els nostres problemes», diu una veu. No obstant, hi ha escepticisme sobre l’actitud de la Comissió Econòmica. «Ens temem que hi pot haver un excés de lleialtat a la junta directiva, com ha passat en el passat. És un moment en què hauria de prioritzar la lleialtat al club», afegeix un altre soci. «Ens fa patir la viabilitat del FC Barcelona».

En la crida a la Comissió, se l’insta que exposi «l’informe i les recomanacions sobre de quina manera pot influir en els balanços futurs del club l’operació de finançament formalitzat per l’Espai Barça».