La indústria de l’esport

L’Espai Barça, en mans del turisme i de l’empresa

L’Espai Barça, en mans del turisme i de l’empresa

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

A principis de 2023 apuntàvem en aquesta columna una idea radical per maximitzar els ingressos del FC Barcelona mentre duri la mudança a l’Estadi Olímpic de Montjuïc: que la prioritat d’adquisició de seients fos per als turistes disposats a pagar el preu general per veure un partit de futbol de forma puntual i que el sobrant fos el que es repartís entre els socis. Vistos els preus dels abonaments plantejats per a l’any vinent, crec que la crítica social seria similar i el potencial de recaptació molt més elevat. Ho dic jo, però també l’informe de Legends per avalar la viabilitat econòmica de l’Espai Barça.  

La informació d’aquest estudi, disponible a través dels informes de les agències de ràting, no deixa lloc a dubtes. Si el Camp Nou pot facturar gairebé 350 milions d’euros anuals a partir del 2025-2026 no és perquè, en principi, s’apugin els abonaments. De fet, el pla de negoci estableix que només pugin un 1% interanual, independentment del que faci la inflació. Els plans canvien i tampoc seria descartable que sí que s’acabi revisant a l’alça la política de preus. Com més bon servei –esperem que també futbol–, tot més car.

Això és el que diu l’informe per justificar la forta pujada de la taquilla general, confiant també en la plena recuperació del turisme internacional. Catalunya està en disposició de rebre més de 15 milions de visitants cada any i el seu poder adquisitiu és el que sedueix. Per ells, els preus d’una entrada normal seran entre 45 i 70 euros a la zona més barata fins a més de 110 euros per tiquet a la tribuna i al lateral. És una pujada del 15% respecte al que hi havia ara, i després s’aniran aplicant pujades del 2% interanual. Per això s’aspira que el ‘ticketing’ aporti un 26% més, fins a 73,8 milions l’any, per sobre dels 50 milions dels abonaments.

Notícies relacionades

La consultora nord-americana, que s’ha ficat de ple en el negoci de l’estadi del Reial Madrid, també considera que el futur de l’Espai Barça passa per les zones d’hospitalitat i els esdeveniments, sobretot perquè Barcelona, a més de ser un destí de viatges molt popular, és el segon centre econòmic d’Espanya, per darrere de la capital. Allà el salt és de gairebé tres vegades, fins a 95 milions, mentre que el museu pujaria a gairebé 80 milions.  

És a dir, que gairebé 250 milions de l’Espai Barça –penso que hi ha cert optimisme en les xifres d’ocupació–, el 75% dels ingressos que han d’anar a pagar el deute, dependran de turistes i empreses que muntin esdeveniments. Així que llarga vida al turisme i una ràpida recuperació econòmica.

Punxada en la «selectivitat» per als agents


Una de les baules on la FIFA aspira a una professionalització més significativa és en la dels intermediaris. Convertits en un dels principals dinamitzadors del mercat de fitxatges, el regulador mundial vol que estiguin obligats a complir una sèrie de requisits i, sobretot, passar almenys un examen en el qual demostrin coneixements sobre la regulació del sistema. I els resultats de la primera fornada de candidats deixa molt a desitjar: només un 52% van aprovar el test per ser agents homologats.

Un total de 6.586 candidats van sol·licitar inicialment la llicència, però a l’examen només es van presentar 3.800 persones i únicament 1.962 han aprovat. Les revàlides per als suspesos arribaran el setembre del 2023 i el maig i el novembre del 2024. El punt trist de tot això és que l’examen és sobre qüestions que els que fa anys que operen haurien de conèixer a la perfecció: regulació de l’estatut del jugador i els traspassos, els diferents estatuts i codis de conducta de la FIFA i la nova regulació que estableix les normes del joc per als agents. En un negoci de 600 milions de dòlars anuals. El suspens, a més d’un, li sortirà car.