ACTUALITAT BLAUGRANA

La tornada de Messi al Barcelona: quines en són les possibilitats reals i els obstacles

La tornada de Messi al Barcelona: quines en són les possibilitats reals i els obstacles

REUTERS/Agustin Marcarian

7
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tornada de Lionel Messi al Barça s’ha convertit en una possibilitat cada vegada més fundada. Tots les parts involucrades semblen desitjar-lo, però continua presentant greus inconvenients perquè es materialitzi. El temps cura ferides i suavitza els records. La relació s’ha restablert. No s’ha aconseguit reduir l’obstacle més gran, el problema que va causar la separació, el detonant definitiu: els diners. 

Notícies relacionades

Messi va marxar per la impossibilitat d’encaixar el seu nou contracte en l’estret marge salarial que li va quedar al Barça després de la pandèmia. Van baixar els ingressos, va disminuir el pressupost però les nòmines es van mantenir. O les restriccions aplicades van ser insuficients a ulls de la Lliga de Futbol Professional (LFP).

La massa salarial continua superada, així que la tornada de l’argentí exigirà al club blaugrana una política de retallades més gran i fórmules imaginatives per pagar al jugador. Aquest divendres tant Xavicomo el vicepresident Rafael Yuste van parlar obertament de les converses ja iniciades amb el futbolista del PSG.

La voluntat de Messi

El 4 d’agost del 2021 tornava a Barcelona per firmar per cinc temporades i l’endemà el Barça oficialitzava en una nota que no podria inscriure’l per «obstacles econòmics i estructurals» col·locats per la LFP. El diumenge 8 d’agost es va celebrar el drama. «Això és el final», va balbotejar Messi plorós a l’Auditori del Camp Nou, frustrat el desig d’acabar la seva carrera al Barça.

Dos dies després Messi aterrava a París per reunir-se amb Neymar i Mbappé. Un atac formidable, comparable al que es va formar al Barça amb Luis Suárez en lloc d’Mbappé. El PSG guanya els tornejos francesos sense oposició, però ha sucumbit en la Champions dues vegades seguides. Messi va dir que al Barça no «li arribava» el seu potencial per ser campió. Tampoc al PSG. El rendiment del 30 (el dorsal parisenc) ha continuat sent altíssim, però Messi ha sentit xiulets i sap que no gaudeix del carinyo incondicional de la grada.

París no és un paradís. Ni la seva casa. Ho és Barcelona. La de la seva dona i la dels seus fills. El lloc on va créixer. Fins a quin punt impera la voluntat de Messi per acabar de blaugrana és el gran misteri. És, també, el primer factor, bàsic, inicial, perquè es produeixi el final feliç. El segon, adequar el seu salari a la situació d’un club endeutat. «Les històries boniques han d’acabar bé», va verbalitzar sentimentalment el vicepresident esportiu Rafa Yuste. 

El límit de Tebas

El ressentiment que va sentir Messi al veure’s forçat a marxar del Barça s’ha atenuat. Ha comprès totes les circumstàncies que es van presentar a promoure la seva sortida del club. Hi anava darrere Javier Tebas, que ja el 2005, sent assessor jurídic de l’Alabès, va denunciar la invalidesa de la fitxa de juvenil de Leo, que tenia 18 anys.

«Vaig fer tot el possible i vaig rebaixar la meva fitxa un 50%. Havíem tancat el contracte, però el club té un deute molt gran i es va adonar que la Lliga no ho permetia», va dir Messi fa dos anys. Tampoc ho permetrà ara, per tal com Tebas ha pregonat que el Barça ha de reduir 200 milions més la seva massa salarial. Però també diu que li «encantaria» que Leo tornés a vestir-se de blaugrana, conscient que el campionat espanyol ha perdut rellevància en el pla internacional.

Les restriccions es mantenen al Barça. Encara ha de rebaixar més la despesa esportiva. El cost de la plantilla de futbol (fitxes, primes, amortitzacions, personal...) ascendeix a 470 milions, però hi ha associades altres despeses que també computen a ulls de l’LFP. El Barça entén que la renúncia a firmar amb el fons CVC com gairebé tots els clubs espanyols el 2021 li està passant factura. Les altes fitxes s’han anat eliminant (Piqué, Griezmann...), les inversions es fan a cost zero i s’ha reinstaurat una escala econòmica ajustada.

Reportatge

El president Joan Laporta a la llotja del Camp Nou abans del començament del partit de tornada dels quarts de final de la Champions femenina

/ JORDI COTRINA


L’espina de Laporta

Tebas manté la pressió sobre el Barça fins al punt que la patronal va tombar la fitxa professional de Gavi. «Si Messi no abaixa el seu sou no podrà ser inscrit, i dubto que se l’abaixi», afirma el president de l’LFP. Dubta ara com dubtava el 2021, quan Laporta va presentar un pla en el qual Leo passava a cobrar només 20 milions en la primera campanya i 30 en la segona dels cinc anys en què s’allargava el nou compromís. 

Laporta va sonE la seva paraula en la campanya electoral que va desembocar en la seva reelecció que renovaria Messi. Els vídeos de l’època el deixen en evidència. Va fallar i sap que va faltar a la seva paraula. Va quedar malament amb tothom per «salvar» el club. Sempre ha parlat de tenir «una espina clavada», com repetia Yuste.

Però s’han restablert «els contactes» amb la família Messi a partir de la reconnexió entre Laporta i Jorge Messi, el pare. El refitxatge és una operació positiva «en el terreny esportiu, social i econòmic», va dir Yuste. «Molts aficionats desitgen que torni», va afirmar el president de l’impacte popular. En el pla econòmic, l’entitat firmaria nous i millors acords publicitaris que permetrien sufragar la fitxa del capità de la campiona del món. L’últim contracte de Messi no seria un atracament, com es diu en l’argot futbolístic. Leo, a diferència de Cristiano Ronaldo, ho assumeix.

La pissarra de Xavi

Amb 18 gols i 17 assistències en 32 partits disputats amb el PSG aquesta temporada, Messi acredita un altíssim rendiment, absolutament superior a desenes de davanters d’elit. Els números avalen el refitxatge d’un futbolista que continua guanyant els mateixos premis individuals que fa 10 anys.

«He vist créixer Leo, l’he tingut de companys, sé la magnitud del futbolista que és i el conec bé com a persona. És exemplar en tots els aspectes», va manifestar Xavi, un altre element capital en l’èxit de l’operació. És l’entrenador qui hi ha de donar l’aprovació i el que ha de perfilar l’encaix de Messi en un equip reconstruït sense l’astre, amb altres dinàmiques de joc, en un vestidor regenerat i consignes basades en l’esperit solidari i treballador.

El Barça «post-Messi és a un pas de guanyar títols», va dir Xavi per donar valor a la reconstrucció efectuada. Sense negar tampoc que contempla la tornada al passat. «Tinc amistat amb Leo i parlo sovint amb ell», va admetre ahir el tècnic, confessant que desitjaria veure’l de nou en la que és la seva casa: «Seria el primer que s’alegraria que pogués ajudar-nos». És a dir, que en els seus plans ja ha dibuixat imaginàriament com seria el Barça amb Messi.

Reportatge

Sergi Roberto, Busquets i Alba, en l’entrenament d’aquest dijous.

/ FCB


El braçalet de Busquets

¿Tornaria a pivotar sobre Leo? ¿Seria l’eix del joc ofensiu? ¿S’aplicaria a córrer per exercir la pressió després de pèrdua com fan els altres? ¿Estaria disposat a no acabar tots els partits? ¿I a ser suplent? ¿Es conformaria d’adoptar un paper de veterà que ajuda els joves, de passador per a més glòria de Lewandowski?

Les qüestions futbolístiques s’amuntegarien sobre la taula de Xavi, tret que les vagi resolent en aquestes xerrades amb el seu amic i excompany amb qui va coincidir 11 temporades al primer equip del Barça. Les millors de la història.

Hi ha altres qüestions de caràcter més personal i la seva reinserció al vestidor, que va emetent senyals que l’esperen amb els braços oberts. Ho han fet els veterans com Sergi Roberto, i Sergio Busquets i Jordi Alba, que formen el seu nucli més pròxim i amb qui surt a sopar quan visita Barcelona. No obstant, s’han publicat certes tibantors en el passat amb Lewandowski, la nova icona blaugrana, i alguna picabaralla en el passat amb Ter Stegen, el suport de l’equip i un dels nous capitans.

Busquets tornaria encantat el braçalet a Messi. ¿Tornaria a lluir el 10 que ara pertany a Ansu Fati? ¿L’hi cedirà la jove promesa guineana? ¿O acabarà amb el 30 que llueix al PSG?