«¡A SEGONA, A SEGONA!»

El Barça s’enfronta a l’«hostilitat» del ‘clima Negreira’

El Barça s’enfronta a l’«hostilitat» del ‘clima Negreira’

Efe

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Hi ha cas Negreira des de fa gairebé un mes. I existeix ja també el ‘clima Negreira’. Clima hostil, advers, cada vegada més enverinat, sintetitzat, de moment, en els crits «¡A Segona, a Segona!» que va cridar un enfurismat San Mamés, convertit en inesperat portaveu de l’animadversió que genera el Barça, que lidera la Lliga amb mà de ferro després del seu triomf a Bilbao, amb altre 0-1, que el manté nou punts per davant del Madrid.

El club, més enllà dels tuits o vídeos del president Joan Laporta, encara no ha explicat de manera clara la vinculació econòmica que va mantenir durant 17 anys (així va quedar acreditat, segons la Fiscalia de Barcelona, entre el 2001 i el 2018) amb el llavors vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA).

L’equip, segons va confessar un Xavi sorprès, pateix aquesta hostilitat, que va en augment, des que va esclatar, el 15 de febrer, l’escàndol arbitral. Tot va arrencar al Bernabéu, amb motiu de l’anada de la semifinal copera, quan un grup, no gaire nombrós, d’aficionats del Madrid van llançar bitllets falsos il·lustrats amb una fotografia de Laporta. Va pujar, i molt, el to a San Mamés amb una protesta articulada en el minut 30, a més d’aquests crits, que van ressonar amb més força que mai i que enviaven el Barça a Segona Divisió.

Combustió arbitral

La combustió arbitral (cas Negreira + decisió en contra de l’Athletic) va cremar després coincidint amb l’anul·lació, mitjançant el VAR, del gol d’Iñaki Williams, que era l’1-1 a tan sols dos minuts per al final. Això va passar a Bilbao, però hores abans es van escoltar crits de «¡corrupció a la federació, corrupció a la federació!» al Sánchez Pizjuán durant el Sevilla-Almeria.

Un crit que ja va escoltar també el Bernabéu en el clàssic coper. Passen els dies (està a punt de complir-se un mes des que es va conèixer l’escàndol), no arriben els resultats de la investigació externa ordenada pel Barça, que defensa que és «innocent i víctima d’una campanya» contra el seu honor, i els clubs passen de les paraules prèvies d’indignació, com ja ha fet el Madrid, que ha anunciat que es presenta com a acusació particular en el cas Negreira.

El club calla i l’equip, mentrestant, veu com cada partit fora del Camp Nou es transforma en un escenari agressiu. I fins i tot a San Mamés, que presumeix sempre de ser un estadi senyorial, tot i que tingui el dubtós honor de ser l’únic que va xiular Iniesta a tot Espanya, es va unir a enarborar la bandera del clima Negreira.

«Em sorprèn aquest ambient d’hostilitat de San Mamés cap al Barça. Em sorprèn de veritat i m’entristeix»

Xavi, tècnic del Barça

No parla ningú de la junta, fet que obliga Xavi, mal que li pesi, a transformar-se en l’únic rostre i, a més, únic portaveu d’un club, el Barça, submergit en una tempesta desconeguda en la seva història. Laporta, situat a la llotja de San Mamés, observava en silenci aquesta tempesta que ha desencadenat l’escàndol arbitral en el futbol espanyol. No hi havia precedents de crits així ni al vell estadi basc. I, encara menys, és clar, al nou.

Notícies relacionades

«Respecto sempre el públic de San Mamés, a mi sempre m’han tractat bé», va començar dient el tècnic blaugrana, i després va exposar la seva sorpresa per uns crits que no va imaginar sentir. «Em sorprèn aquest ambient d’hostilitat de San Mamés cap al Barça. Em sorprèn de veritat i m’entristeix», va afegir després.

Xavi estava trist, malgrat que era, com ell mateix ho va definir, «una victòria d’or» sobre l’Athletic, per mantenir els nou punts de renda sobre el Madrid, coincidint en la setmana del clàssic que se celebrarà diumenge, dia 19, a les 21.00 h, al Camp Nou. «M’entristeix de veritat perquè jutjar abans de temps no és bo per a la societat», va sentenciar Xavi, que assumeix que li toca acabar la Lliga enmig d’aquesta hostilitat que ha desencadenat el cas Negreira. El cas que provoca el clima.