DE SECUNDARI A NECESSARI

Clàssic de copa entre el Madrid i el Barça: Als peus de Ferran Torres

Clàssic de copa entre el Madrid i el Barça: Als peus de Ferran Torres

Efe

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

S’ha quedat Xavi sense davanters per enfrontar-se aquesta nit al Madrid en el clàssic de copa, per la qual cosa ha hagut de convocar Ángel Alarcón, un clàssic en les últimes convocatòries, i incloure a la llista Estanis Pedrola, un altre jove del filial. Hi va haver un temps, i no fa tant (gener), que va arribar a tenir fins a sis atacants en la seva nòmina, però ara tan sols en disposa de tres: Raphinha, Ferran Torres i Ansu Fati, ja rebuda l’alta mèdica després de recuperar-se d’un cop que va patir divendres.

Els titulars (Lewandowski i Dembélé) estan lesionats, i es perden la cita del Bernabéu que pot marcar tendència en el futur immediat de l’equip. I del club. I qui sap si fins i tot de Xavi. Per al bo i, sobretot, per al dolent. La transcendència de l’absència del polonès, unida a la irremeiable baixa de Pedri en el futbolístic perquè és el far de l’equip, es mesura en les xifres.

Lewandowski ha anotat aquesta temporada 25 gols, mentre que Raphinha (7), Ansu (6) i Ferran (5), entre els tres amb prou feines n’han aconseguit 18, prova de l’extremada dependència que té l’equip de Xavi. No només això. Dembélé, amb vuit gols, i Pedri, amb set, n’injecten 15, cosa que delata el tremend forat que ha de resoldre Xavi al Bernabéu.

La responsabilitat ofensiva queda, per tant, en Ferran i Raphinha, jugadors que solien tenir ara un rol secundari en l’estructura d’un equip que ha perdut, a més, contundència. No té la punteria d’abans, ni tampoc genera tant com abans. Només tres gols (dos al Cadis i un al United, el penal marcat per Lewandowski) en els últims 270 minuts revelen aquesta preocupant caiguda.

De pilar a prescindible

I Ferran, que va venir fa un any com el davanter sobre qui s’havia de construir el Barça de la reconstrucció (va pagar el club al City 55 milions d’euros en una època en què no hi havia ni palanques econòmiques activades), es veu investit d’un protagonisme essencial. Ell ja se sent millor, superat i, a més, verbalitzat el seu pas per un fosc túnel en el qual es va veure abandonat pel seu futbol i trencada tota la seva confiança.

Després d’un anònim intens treball psicològic, que després ha volgut també compartir públicament, Ferran ha fet «el clic», segons va sostenir Xavi abans de la dolorosa derrota a Almeria que va enterlbolir l’entorn. Ja va ser titular diumenge, encadenant juntament amb Cadis, dos partits consecutius a l’onze inicial. Una cosa inusual perquè no havia passat en tota la temporada, ja que el seu antic rol de pilar va deixar pas a un vestit permanent de suplent.

El seu últim gol va ser l’1 de novembre

En absència de Lewandowski, que ha perdut el seu àngel amb el gol, Xavi confia que Ferran s’hi retrobi. En suma cinc en 30 partits. I l’últim data en Lliga del 23 d’octubre al Camp Nou davant l’Athletic. Els dos últims que va celebrar van ser al Viktoria Pilsen el passat 1 de novembre. Des d’aleshores, frustració i més frustració. I això que l’exdavanter del City suma dos gols al Bernabéu amb Xavi a la banqueta.

Va marcar en el 0-4 (temporada 21-22) i en la derrota de lliga d’aquest curs (3-1). En aquests quatre clàssics amb el tècnic de Terrassa s’ha comprovat com la influència de Ferran ha descendit. Va ser titular com a extrem esquerre en el primer, nouvingut al club, a la Supercopa amb derrota (2-3), formant atac amb Luuk de Jong i Dembélé.

Va ser també titular en el segon, però al flanc esquerre perquè Dembélé ocupava el dret amb Aubameyang exercint de nou. En els dos últims, caiguda a la Lliga i triomf blaugrana a la Supercopa de Riad, va ser suplent: 30 minuts al Bernabéu i ni es va treure el xandall a Aràbia.

Notícies relacionades

Però ara, amb dos joves del filial a la convocatòria (Alarcón i Estanis Pedrola), la seva figura adquireix molt més valor. «Jo soc un dels culpables que sigui al Barça, tinc tota la confiança en ell jugui on jugui», va recalcar Xavi, insistint que «contra el Cadis va ser un dels millors i ho necessitava».

«Jo soc un dels culpables que Ferran sigui al Barça, tinc tota la confiança en ell jugui on jugui. Tenim fe cega en ell»

Xavi, tècnic del Barça

Ho necessitava Ferran. Ho necessitava Xavi. Ho necessita el Barça. «Ell té aquesta capacitat per marcar diferències i tenim fe cega en ell», va sentenciar el tècnic, que depèn més que mai dels peus del jove, que acaba de complir 23 anys, que està entossudit a demostrar que la tremenda inversió econòmica en temps ruïnosos per al club no va ser un error.