LES CLAUS

La contracrònica de l’empat entre Barça i Espanyol: De l’abraçada de Mateu a Xavi a ser l’actor principal del derbi

La contracrònica de l’empat entre Barça i Espanyol: De l’abraçada de Mateu a Xavi a ser l’actor principal del derbi

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

1– Una abraçada amb trampa

Estava el partit aturat. Minut 26 de derbi. Havia comès falta Brian Oliván sobre Ansu Fati. I Mateu Lahoz havia decretat aquesta infracció. S’ha quedat el davanter del Barça reclamant la targeta groga per al lateral esquerrà de l’Espanyol que era a l’altra punta del camp perquè venia de llançar una falta. Però l’àrbitre valencià s’ha oblidat totalment del joc. Fins i tot de qualsevol sanció.

S’ha posat Mateu Lahoz a córrer en diagonal (més de 30 metres) i s’ha dirigit cap a l’àrea tècnica de la banqueta blaugrana. Allà hi havia Xavi. Vestit de fosc. I dempeus. Llavors, ha aparegut feliç i somrient el col·legiat valencià. Mateu havia complert la seva missió perquè s’ha abraçat al tècnic del Barça. «A mi m’agrada Mateu», ha dit Xavi hores abans del derbi. I Mateu ha parlat amb aquesta abraçada. Una abraçada que ha acabat de mala manera perquè li ha ensenyat una targeta groga a l’entrenador del Barça.

2– Álvaro, l’heroi de l’Espanyol

El gol li ha pertangut a Joselu, el davanter centre. A ell li ha fet penal Marcos Alonso. I l’ha marcat. Però ha sigut Álvaro l’home que ha sostingut l’Espanyol amb dues aturades decisives. Una, en un imponent cop de cap de Christensen, que ha repel·lit amb mestria. I la segona acció decisiva ha arribat quan Lewandowski s’ha plantat sol a l’àrea petita periquita. Però ha topat amb el cos del porter blanc-i-blau, que, de sobte, ha resultat clau per mantenir l’empat.

«Me n’alegro molt per l’Álvaro, ha demostrat que té una personalitat increïble. S’ho mereixia», ha dit Joselu, i ha enaltit així l’autèntic protagonisme que ha adquirit el porter.

3.- Mateu, al centre de l’escenari

Àrbitre inclassificable, que se sent i exerceix com a veritable protagonista del partit, sense entendre el que li demana. Quinze faltes, set grogues i una targeta vermella ha vist l’Espanyol (Vini da Souza). El Barça ha fet 11 faltes, ha rebut 8 grogues i ha vist també 1 vermella (Alba ha sigut expulsat per protestar en 4 minuts). 

El Barça no pot tenir l’excusa de refugiar-se en la mala actuació de Mateu, que després del penal, que ha sigut claríssim de Marcos Alonso sobre Joselu, s’ha convertit en l’únic protagonista dominant tots els temps del derbi. Sobretot, en el tram final. S’ha dedicat a pensar tant l’equip de Xavi en el col·legiat valencià que s’ha oblidat del futbol.

Només Balde ha entès el que necessitava el derbi i hi ha aportat profunditat, velocitat i, especialment, verí en cada una de les seves aparicions per la banda esquerra, aliè a tot el que estava protagonitzant Mateu.

4. - El penal sobre Joselu

Ha sigut el partit perillosament plàcid per al Barça, que s’ha dedicat a fer la migdiada després del cop de cap de Marcos Alonso. Llavors, l’Espanyol ha entrat a l’àrea de Ter Stegen i l’exdefensa del Chelsea ha trepitjat el peu dret de Joselu i li ha tret fins i tot la bota. Penal i gol periquito. Únic xut en més de 100 minuts. Un xut, un gol i un punt valuós per a l’equip de Diego Martínez, que ha trobat el botí que tant necessitava.

5.- De Jong, de valuós a ser substituït

Ha jugat bé Frenkie de Jong com a mig centre acompanyat per Gavi (interior dret) i Pedri (interior esquerre). Però la lesió del jove centrecampista andalús n’ha provocat la substitució, i hi ha entrat Busquets, que ha modificat la posició del neerlandès, obligat a exercir de volant dret.

Notícies relacionades

Després, enmig de la tangana que ha provocat l’expulsió de Jordi Alba, Xavi ha decidit prescindir de Frenkie de Jong i donar entrada a Koundé, que ha fet de lateral dret en lloc de Sergi Roberto, que ha sigut substituït per Balde, jugador que ha ocupat el costat esquerre de la defensa.

De jugador clau en la primera hora del derbi a ser canviat. Així ha sigut l’últim dia de l’any per a Frenkie.