NOVA SÈRIE

Els reptes que planteja Xavi als jugadors del Barça

Amazon Prime estrena ‘FC Barcelona, una nova era’, sèrie de cinc capítols en els quals narra des d’una mirada interna els canvis de direcció i els alts i baixos esportius dels últims tres anys.

Els reptes que planteja Xavi als jugadors del Barça

Amazon Prime

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

El FC Barcelona ven una nova sèrie que reflecteix esdeveniments entre bastidors i el títol, ‘Una nova era’, pot enganyar. Pot semblar que el documental s’endinsa en l’operació rescat que pretén pilotar Joan Laporta en l’economia del club des que va retornar a la presidència. No és així. El que estrena Amazon Prime és un producte esportiu. Gens, o molt poc, de palanques, de números o d’operacions comercials. Seria molt pompós parlar de nova era en vista de com de tremolosos estan encara els fonaments del club gairebé dos anys després del relleu presidencial. 

La sèrie de cinc capítols (de mitja hora cadascun) que dirigeix Marc Pons es focalitza –és la seva intenció– en els relleus a la banqueta, en les aparicions de Quique Setién, de Ronald Koeman, de Sergi Barjuan i de Xavi Hernández. Es recorren victòries i decepcions. Es parla de pressió, de normes internes, de lesions, de fitxatges i de comiats. I les càmeres, dins del vestidor filmant tot això i amb els testimonis d’un bon número dels futbolistes del primer equip mirant a càmera. El període que inclou va del gener del 2020, amb l’acomiadament d’Ernesto Valverde, a l’agost del 2022. 

Rialles de Messi amb Laporta

Sempre que es posa una càmera en un vestidor com el del Barça es descobreixen detalls de la convivència (els que es volen o poden mostrar) entre els jugadors i el tècnic, i aquest és el valor del documental. Pels conflictes, hi passa de puntetes, com el comiat de Leo Messi, perquè tampoc pretén una investigació de fets paral·lels a la competició, ni alimentar controvèrsies extraesportives. Però permet visualitzar situacions internes que intuíem i que realcen el producte. 

Per exemple, capta els titubejos amb què va entrar Quique Setién al vestidor blaugrana. «Això no serà fàcil per a mi», va dir en la seva primera xerrada a la plantilla davant la mirada freda dels pesos pesants. O la vehemència com va plantejar Koeman les baixes de l’equip en un dinar amb Josep Maria Bartomeu. O la frustració del mateix Xavi quan el vent fa caure més que no pas empeny. «Hi ha moments que t’aixeques al matí i et costa...», diu en un dels capítols. O les rialles que Laporta, tan expansiu com acostuma a ser, arrenca de Messi quan baixa al vestidor després de guanyar les eleccions. ¿Qui hauria dit que acabarien com van acabar?

Notícies relacionades

El mètode del tècnic de Terrassa per estimular els jugadors destaca en la sèrie, en particular en la seva arrencada. Promet dinars i dies de festa. A canvi de victòries. A canvi de marcar dos gols abans de la primera mitja hora al seu partit d’estrena davant l’Espanyol. Ho anomena ‘challenges’, o reptes, que serveixen alhora per lubrificar amb bon ambient les relacions de grup. Les xerrades abans dels partits cobren protagonisme.

Es veu Xavi treballant amb el seu equip tècnic, exposant el seu marc teòric, i se’l veu plantejant millores a la plantilla en una reunió amb Laporta abans del frenesí d’estiu. El seu punt àlgid, el triomf per 0-4 contra el Madrid. El punt baix, la setmana en què va encadenar la derrota contra l’Eintracht, seguida d’ensopegades contra Cadis i el Rayo. El punt perplex, quan s’adona de l’absència de regles de convivència al vestidor. «Em sembla inconcebible», brama.