LLIGA SANTANDER

El Vila-real paga els deutes del Barça

JORDI COTRINA

Una ràfega de tres gols en vuit minuts va liquidar l’equip menys batut de la Lliga. Els dubtes del FC Barcelona aviat van desaparèixer després dels disgustos davant l’Inter i el Madrid a partir d’un altre doblet de Lewandowski.

3
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

El FC Barcelona estava en deute després de l’empat amb l’Inter i la derrota amb el Madrid. No el va pagar del tot, de com de car que és aquest compte pel molt que s’ha perdut –la continuïtat a la Champions i la credibilitat com a líder–, però va començar a compensar-lo. El Vila-real va pagar la primera factura, aviat i ràpidament, en un rampell de ràbia blaugrana nascuda, tanmateix, a partir de la fredor que té el cobrador del frac, absolutament convincent i dissuasori amb dos gols: el seu cinquè doblet (té a més un triplet).

No hi va haver una acció que desencadenés la lapidació blaugrana, concentrada en vuit minuts, que va deixar el Vila-real inservible. Un rampell d’inspiració condensat en jugades molt similars. Van néixer totes en atacs ràpids i decidits mal tancats pels grocs, castigats pel tres de tres encadenat del Barça: tres rematades, tres gols. Un prodigi d’efectivitat que sol ser el sisè o setè defecte que recorda Xavi quan enumera les deficiències de l’equip.

A borbolls van anar caient els gols davant l’equip que era el menys golejat de la lliga. En aquells vuit minuts va encaixar el Vila-real tantes bufetades com en les nou jornades anteriors. Més o menys com li va succeir al Barça diumenge al mostrar una desconeguda vulnerabilitat el dia menys pensat. No les tenia totes amb si l’equip blaugrana, ni l’afició, que va reduir l’assistència a l’estadi.

Les seqüeles del Bernabéu

No és menys cert que Xavi va alinear els tres futbolistes amb més gol de l’equip. La derrota del Bernabéu s’havia carregat cinc jugadors. Potser hauria sigut la mateixa xifra de canvis quatre dies després de l’últim partit i tres abans del pròxim (diumenge davant l’Athletic). Les identitats van venir determinades, sens dubte, per les actuacions del clàssic. Va desaparèixer Busquets, van desaparèixer Eric i Balde, i van desaparèixer els dos extrems, Raphinha i Dembéle, que van exercir un paper molt tebi en contrast amb el vigor aportat per Ferran i Ansu Fati. La plasmació de les conseqüències de perdre.

Va semblar providencial el canvi quan Ansu Fati va xutar al lateral de la xarxa en el minut 2, exhibint aviat el proverbial olfacte de gol del 10. Ningú com ell traça les diagonals cap a l’àrea quan la pilota està a l’altra banda o busca la profunditat quan discorre pel carril central. Ansu necessitava el gol i el va buscar amb afany, necessitat, ansiós, i el va trobar abans del descans per allargar el metrallament de Lewandowski.

Alba torna a somriure

El Barça té molt interioritzat l’hàbit de centrar pilotes a l’àrea quan se li presenta l’ocasió. Tot i que no hi sigui Lewandowski, el destinatari, la raó de les centrades, fonamentalment les aèries, però també els rasos de Jordi Alba, que va tornar a somriure després de recuperar la titularitat i assistir dues vegades. Va estar més a l’àrea groga que en la taronja que defensava l’estrident equipatge de Ter Stegen.

Absent Busquets, el comandament va ser transferit a De Jong, que va semblar rejovenir al trobar-se de cap sobre Gavi i Pedri. Va exercir el poder amb la grandesa de qui l’utilitza amb responsabilitat, protegint-los i ajudant-los en una tasca solidària robant pilotes que va permetre al Barça encadenar un atac rere un altre.

Dos contra dos sense por

No va tenir por Xavi en alinear una defensa experimental, amb només un titular d’origen (Koundé) i acabat de reaparèixer. La deriva del xoc va deixar plantejat un duel de dos contra dos (els centrals contra els dos puntes grocs, Jackson i Danjuma) que reduïa a zero el marge d’error. La insòlita composició de l’onze va provocar que Marcos Alonso, l’altre central, del Barça, fos l’executor dels córners elegit per Xavi.

FC BARCELONA 3 – VILA-REAL 0

L’impacte de la cascada de gols barcelonistes va intimidar el Vila-real, que es va sentir impel·lit a mirar enrere, i amb motiu. L’entrada de Morales va obeir més a rodar el veterà davanter que a burxar en la defensa barcelonista. Es va enfrontar a Koundé, i no va tenir res a fer davant un tipus tan ràpid, tan llest i tan atent com ell.

Actualitzar

Fa 552 dies

Final del partido en el Camp Nou. El Barça tiró de orgullo y goleó al Villarreal en 7 minutos. Hasta aquí la narración en directo del FC Barcelona- Villarreal.

Fa 552 dies

M. 92. Tarjeta amarilla para Pau tras una entrada a Raphinha. Morales acababa de tener una ocasión clara para el Villarreal.

Fa 552 dies

3 minutos de añadido en el Camp Nou.

Fa 552 dies

M.88. Rechaza la zaga. Córner para el FC Barcelona. Sin peligro para el guardameta.

Fa 552 dies

M.87. Falta sobre Raphinha.

Fa 552 dies

M.84 Ferran Torres falla una ocasión clara. Tras una asistencia de Dembélé le quitó el balón la zaga del Villarreal. Pedri perdona también el cuarto en la acción siguiente, con un disparo dese fuera del área.

Fa 552 dies

M.80. Asistencia de Jordi Alba a Ferran Torres desde el área de Ter Stegen. Vuelve a anticiparse Rulli.

Fa 552 dies

M-79 Raphinha perdona el cuarto tras una buena asistencia de Dembélé.

Fa 552 dies

M.78. Entra Gerard Piqué y sale Koundé. Se oyen silbidos para el '3'.

Fa 552 dies

M. 74 Entran Dembélé y Raphinha, por Lewandowski y Ansu.

Fa 552 dies

M.71 Alex Baena tiene la ocasión más clara del Villarreal tras una asistencia muy acertada de Trigueros, pero disparó demasiado arriba.

Fa 552 dies

M.69. Entra Bellerín por Sergi Roberto y Busquets por De Jong.

Fa 552 dies

M.67 Se prepara Bellerín para salir. Tendrá sus primeros minutos tras la lesión.

Fa 552 dies

M.66. Falta de Alex Moreno sobre Pedri.

Fa 552 dies

M.61. Contraataque peligroso de Morales. Vuelve a interceptar Koundé.

Fa 552 dies

M.61. El FC Barcelona sigue teniendo e balón y generando peligro en el área del Villarreal.

Fa 552 dies

M.58. Falta a Frenkie de Jong. El mediocentro azulgrana vuelve a evidenciar su mejor versión. Ya ha recuperado 10 balones y ha demostrado destellos de calidad técnica y táctica.

Fa 552 dies

M.57. Cambios en el Villarreal. Entran Trigueros y Alberto Moreno.

Fa 552 dies

M.56 Falta a favor del Villarreal. No llega nadie al centro de Parejo.

Fa 552 dies

M.51 Nueva ocasión de Lewandowski la primera tras una asistencia de Marcos Alonso desde casi el área de Ter Stegen. El polaco controló el balón pero no tuvo suficiente espacio para disparar, y paró Rulli.

Fa 552 dies

M.49. Oportunidad clara de Jordi Alba tras la jugada de Pedri, pero Rulli volvió a anticiparse y le quitó el balón al lateral azulgrana.

Fa 552 dies

M.45 Comienza la segunda parte en el Camp Nou.

Fa 552 dies

Descanso en el Camp Nou (3-0).

Fa 552 dies

M.39 Gol de Ansu Fati. Ferran Torres asistió al '10' azulgrana después de regatear a la zaga el Villarreal. Ansu puso el 3-0 antes del minuto 40 del partido.

Fa 552 dies

M.34 DOBLETE DE LEWANDOWSKI. El delantero azulgrana marcó el segundo tanto azulgrana desde la frontal del área tras una jugada de Gavi. El futbolista es el autor del 47% de los goles del equipo.

Fa 552 dies

M.31 GOOOL DE LEWANDOWSKI. El delantero marcó el primero tras deshacerse de dos defensas del Villarreal con un giro. La jugada comenzó con un pase acertadísimo de Marcos Alonso a Jordi Alba.

Fa 552 dies

Fa 552 dies

M.24. Pedraza no puede continuar, se queja de los isquios. Entrará Mojica en su lugar.

Fa 552 dies

M.22. Nueva oportunidad de Danjuma, que arrancó en velocidad. Koundé evita el disparo.

Fa 552 dies

M.21. Ocasión clara del Villarreal. Frena el contrataque Marcos Alonso.

Fa 552 dies

M.19. Nueva ocasión para Ansu Fati tras un saque de esquina azulgrana. Volvió a parar Rulli.

Fa 552 dies

M.17. Dominio del Barça en el primer cuarto de hora del partido ante un Villarreal que está presionándole arriba.

Fa 552 dies

M.11 Primer córner para el FC Barcelona.

Fa 552 dies

M.9 Volvió a intentarlo Ansu Fati tras un centro de Pedri. Pero Rulli, el guardameta del Villarreal, se adelantó en la recepción.

Fa 552 dies

M.7. Falta de Sergi Roberto sobre Pedraza. Juega en corto el Villarreal.

Fa 552 dies

M.2. Primer disparo del Barça, lo intentó Ansu Fati pero salió por la derecha de Rulli.

Fa 552 dies

Comienza el partido en el Camp Nou.

Fa 552 dies

Minuto de silencio en el Camp Nou por el fallecimiento del vicepresidente del Villarreal, José Manuel Llaneza.

Fa 552 dies

Barça y Villarreal saltan al campo. Albiol y Sergi Roberto, capitanes.

Fa 552 dies

Alexia en la previa del partido: "Soy consciente de que es un hito histórico pero no quiero conformarme con esto".

Fa 552 dies

Faltan cinco minutos para que inicie el FC Barcelona- Villarreal. Los dos equipos están ya en el túnel de vestuarios.