HÍPICA

La família de Marcos Alonso: pilotes i galops

El Marcos, al costat dels seus cosins César i Vicky, són la tercera generació que hereta de la família el futbol i les carreres hípiques amb gran èxit

La família de Marcos Alonso: pilotes i galops

A galopar

3
Es llegeix en minuts
José Ignacio Castelló
José Ignacio Castelló

Professor de Periodisme a la Universitat Abat Oliba CEU. Autor del llibre '¿La premsa va rematar als toros a Catalunya?'

ver +

Ni els Mercks, ni els Schumacher, ni els Sainz, potser més els Llorente-Grosso, però ningú com els Alonso, una estirp en l’elit esportiva que ja va per la seva tercera generació i de la qual Marcos, el nou fitxatge del Barça, és actualment una de les seves estrelles competitives. Un arbre genealògic únic en l’esport espanyol que els aficionats blaugrana tornaran a disfrutar per segona ocasió.

En els Alonso l’esport es porta a la sang. Especialment, el futbol i les carreres hípiques. Des que l’avi, el central càntabre Marcos Alonso «Marquitos», del Reial Madrid de Di Stefano, va inculcar el verí del futbol i la passió pels cavalls als seus tres fills, Marcos, Cèsar i Merche, el cognom en cada una de les seves fornades sempre ha figurat al top de la seva competició. 

Segona generació

Aquests tres germans de la segona generació van aprendre bé del seu progenitor l’amor per l’esport. Marcos Alonso Peña, el pare del nou lateral blaugrana, després de jugar al Racing de Santander i Atlètic de Madrid, va fitxar el 1982 pel Barcelona aconseguint dues copes de la Lliga, una Supercopa d’Espanya, una Copa del Rei i una Lliga espanyola, vestint la samarreta de la selecció espanyola en 22 ocasions. El seu germà, Cèsar, també li va donar la pilota, al Rayo Vallecano, però la seva afició pels cavalls va ser més gran fins que un dia va decidir dedicar-se a aquest esport, primer com a joquei, i es va convertir en campió d’Espanya amb només 19 anys, després com a entrenador de pura sang de carreres i, actualment, com a preparador i recuperador de cavalls d’alt rendiment a Laredo (Santander).

La culpable que el Cèsar, oncle del nou fitxatge del Barça, no es dediqués al futbol com el seu germà Marcos i el seu pare «Marquitos», la va tenir la seva germana Merche, la més gran, que va heretar el gen hípic del seu pare i es va dedicar als salts d’obstacles. Les seves competicions, xerrades, trobades i triomfs van fer que el César s’allunyés dels camps de futbol mentre el seu germà Marcos defensava amb èxit la samarreta del Barça.

Tercera generació

Aquestes metes comunes i els ensenyaments dels seus ancestres expliquen que ara la tercera generació dels Alonso es mogui entre l’elit dels estadis i hipòdroms. Marcos Alonso Mendoza, abans de vestir-se la samarreta blaugrana, ho ha demostrat en el futbol anglès amb el Chelsea, guanyant fins i tot una Champions –avi, pare i net n’han jugat cada un la gran final europea– i aconseguint defensar la Roja amb Julen Lopetegui i Luis Enrique. Els seus cosins Cèsar i Victoria Alonso Vidal de la Peña, fills de l’oncle César, són famosos pels seus èxits amb els cavalls. El noi, de 23 anys, després de triomfar en concursos hípics, va abandonar aquest esport per una lesió de tíbia i peroné i va decidir passar-se al món de les carreres eqüestres on avui competeix com a genet aficionat. 

Notícies relacionades

El cas de la seva germana Victoria, Vicky, com se la coneix, és extraordinari. El seu cognom comença a ser habitual entre els triomfadors dels hipòdroms, on homes i dones galopen per igual. Passa des de fa poc: després de dubtar entre la gimnàstica rítmica i els cavalls, va escollir l’equitació i va acabar en les carreres, i es va consagrar amb tan sols 20 anys com una de les millors jocketes que competeixen a les pistes espanyoles, aconseguint triomfs memorables davant els millors fustes d’aquest esport. 

Ara amb el Marcos a la lliga espanyola, els tres cosins compartiran aquest any galops i gols pels estadis i hipòdroms espanyols amb aquest esperit esportiu únic i intransferible dels Alonso. Tot sota un repte: demostrar als aficionats com de bé la família transmet el seu llegat de generació en generació. Una cosa que els culers, fa anys, ja van veure i van gaudir.