EL 50% DEL BARÇA

Lewandowski, el 9 invisible: vuit gols en cinc partits

Lewandowski, el 9 invisible: vuit gols en cinc partits

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

De vegades, s’amaga fora de l’àrea. D’altres, dins. I això que la seva silueta mai passa desapercebuda. Va i ve per tot el front d’atac, camuflat amb una disfressa de la qual ningú sap el color ni tampoc l’aspecte. Juga un altre partit.

Sembla aliè al que passa al seu voltant. No us en refieu. És un mentider. Un impostor. Es diu Robert Lewandowski i portava 10 anys a Alemanya, deixant gols meravellosos per al Dortmund i després per al Bayern Munic.

Gols de pur 9 que amagaven, tanmateix, la veritable dimensió d’un davanter que es va ficar el Camp Nou a la butxaca, mentre la seva dona, dreta a la grada, cantava feliç l’himne del Barça. Abans fins i tot que comencés la nit en què el seu marit va decidir estrenar-se a Europa amb una exhibició.

No només s’han de mirar els seus gols. En va fer tres, dos des de fora de l’àrea i un des de dins de la petita, però el més transcendent és la capacitat fins i tot poètica que té per enganyar els defenses. En el primer, que era el 2-0 del Barça, va descobrir la generositat del llavors capità Sergi Roberto, transformat en lateral, interior, volant i fins i tot extrem.

Un GPS a la cama dreta

Va rebre la pilota a l’antesala de la mitja lluna i va ajustar les seves coordenades, driblant amb el cos el defensa del Viktoria de tal manera que quan es va tombar el polonès ja estava celebrant la seva primera obra. La pilota, capritxosa, estava guiada pel GPS que té Lewandowski a la cama dreta.

I el Camp Nou ja va entendre que la nit, amb gairebé 80.000 sorolloses i entusiastes persones (eren 77.411), seria realment especial. Primer per les entremaliadures de Dembélé, renascut per la tossuderia de Xavi, aclamat també pel culer, i després per l’eficàcia, més pròpia d’una màquina que d’un humà, del polonès.

En el 3-1, quan l’estadi es va espantar una mica pel gol previ del Viktoria, van connectar tots dos. Ousmane va semblar Puyol per la seva ferocitat defensiva per recollir una pilota que no era seva, just abans que servís un precisa centrada al segon pal. ¿Qui era allà? El de sempre.

Enganyant, un altre cop, tothom, per estar sol allà on hi ha manifestacions de defenses enemics. I Lewi es va fer invisible, una altra vegada. Dues rematades a porta en els primers 45 minuts, dos gols. Així és Robert, el tio que et simplifica tots els problemes.

El 50% de l’equip 

Notícies relacionades

Però no en tenia prou. Està feliç i còmode amb el seu rol de líder d’un equip que s’està reconstruint al voltant de joves com Pedri i Ansu, que va ser titular per primera vegada des del novembre del 2021. El davanter que va tutelar el polonès poc abans que repetís, però a l’altra àrea, l’acció definitiva per aconseguir el seu tercer gol en una nit que es va endur la pilota a casa.

Tot i que el més important no és la seva capacitat per definir com si estigués prenent un cafè al passeig marítim de Castelldefels. Ni tampoc els seus gols (en porta 8 en cinc partits, i el Barça, 16; o sigui el 50%) sinó que és l’ànima del canvi. La cara de la felicitat culer, la veritable palanca de la mutació. El 9 invisible i indetectable, malgrat que porta mitja vida regalant gols. Amagat, això sí.