EMPAT PER REFLEXIONAR

La frustració de Xavi després de la trista estrena a la Lliga

La frustració de Xavi després de la trista estrena a la Lliga

Jordi Cotrina

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ni ell, que es considera una de les persones més optimistes del món, es va imaginar una estrena així de frustrant. El seu Barça, ara li pertany del principi al final, va baixar sobtadament del núvol d’entusiasme en què vivia palanquejat per cinc fitxatges, més la continuïtat de Dembélé, que suposen un innegable salt de qualitat en la plantilla.

Però Xavi va descobrir contra el Rayo que l’equip es va quedar sec, sent cada vegada pitjor, a mesura que passaven els minuts, sense punteria en la rematada i sense que els seus canvis el reanimessin.

Sostingut, això sí, en dues ocasions per la poderosa mà dreta de Ter Stegen, una de les grans notícies d’una amarga nit d’estrena blaugrana a la Lliga. Un empat (0-0) per reflexionar, que obliga, com va dir Xavi, a «millorar moltes coses».

«Les expectatives que s’han generat ens han pesat una mica».

Més enllà dels arguments tàctics (Iraola ha construït un atrevit, ordenat i valent Rayo al qual el Barça ha sigut incapaç de fer-li un gol en 270 minuts), Xavi va trobar una altra explicació «motivacional» per justificar la inesperada apagada que el seu equip va viure al Camp Nou.

Presoner, segons el tècnic, com va quedar el Barça de les enormes expectatives que havia aixecat amb la reconstrucció de la plantilla. «Aquestes expectatives ens han pesat una mica, no ho dic com excusa, però els jugadors han estat més rígids i tensos en la presa de decisions», va argumentar el tècnic, que no entenia la precipitació d’un Barça amb presses i imprecís.

«Els vaig dir als jugadors que la pressió és per mi».

Ja intuïa Xavi abans de començar el partit que aquesta gestió emocional del debut amb el Rayo resultaria complicada. Abans de començar el partit, i al vestidor del Camp Nou, es va adreçar als seus jugadors buscant un missatge tranquil·litzador. «Els vaig dir que la pressió és per mi», va recalcar el tècnic, conscient que Laporta li ha posat un superequip a les mans, per la qual cosa resulta imprescindible obtenir un rendiment immediat.

I el primer dia ja va arribar la primera patacada. Xavi sap millor que ningú que se’l jutjarà pels títols perquè del novembre al maig passat va esgotar el període de comprensió. La plantilla és molt millor i, per tant, el nivell de pressió ha augmentat. Per això el tècnic va intentar alliberar els seus futbolistes d’aquesta responsabilitat. Tot i que no va tenir èxit.

«Hem de ser autocrítics, estem decebuts».

El Barça no va governar emocionalment el Rayo. Ni tampoc tàcticament, incapaç com va ser de dominar el partit ni amb una línia de quatre defenses o de tres, com va acabar el partit. No va tenir continuïtat en el joc, com va revelar Xavi, i defensivament va patir amb l’experiment fallit, dissabte sí, d’Araujo com a lateral dret.

«Ens ha faltat efectivitat i fermesa».

El Barça va rematar molt, però sense punteria. Fins a 21 xuts va firmar el conjunt de Xavi, però només 6 van anar a la porteria del Rayo (28%). Fins a cinc davanters va fer servir el tècnic per trencar l’ansietat que s’anava apropiant de l’equip. Va començar amb Raphinha (extrem dret), Lewandowski (davanter centre) i Dembélé (extrem esquerre). A la mitja hora de partit, el brasiler va intercanviar la banda amb el francès. Però tres quarts del mateix.

Després, va acabar injectant més energia ofensiva amb Ansu Fati (extrem esquerre) i Aubameyang (compartint l’eix amb Lewandowski), però Xavi no va trobar la tecla. Va fer servir cinc dels set davanters que té a la plantilla: Memphis, a qui no vol, i Ferran Torres, que divendres va rebre l’alta mèdica, però no ha jugat ni un minut aquest estiu, van ser els únics que es van quedar sense trepitjar la gespa. I el Barça, que va començar elèctric i animat, va acabar ofuscat i trist.

«Hem d’exigir-nos molt més, a mi com entrenador i als jugadors».

Tot just acabar el frustrant empat amb el Rayo, Xavi va revelar que tornaria a veure el partit per insistir en els vells problemes que van perjudicar la imatge del Barça. Havien «treballat», com va dir el tècnic, uns quants aspectes, però l’equip no va saber «atacar» com calia, ja que va estar curtcircuitat per un sòlid Rayo. «Ens hem d’exigir molt més, a mi com entrenador i als jugadors», va confessar el tècnic enarborant la bandera d’una necessària autocrítica.

«Ja he dit que ens hem de continuar reforçant».

I Xavi demana més fitxatges. No en té prou amb Christensen i Kessié. Tampoc amb Lewandowski, Raphinha i Koundé, l’únic que encara no està inscrit en la Lliga. El tècnic necessita laterals. Un dret (Dest, l’únic pur que hi ha a la plantilla, ni el va convocar dissabte) i un esquerre (Alba no té competència). El mercat continua obert fins al 31 d’agost i la plantilla no està ni de bon tros tancada.

El Chelsea insisteix per Aubameyang, Frenkie de Jong no se’n vol anar, Bernardo Silva es va acomiadant del City preparant les maletes de camí al Camp Nou i Marcos Alonso confia que es tanqui el seu fitxatge per omplir la banda esquerra de la defensa del Barça de més recursos. I Memphis, el setè davanter de set, negocia amb la Juventus al comprovar que és l’últim de la fila, tot i que tot podria canviar si Auba tornés a la Premier.

«Tenim temps fins al 31 d’agost. No sé què passarà en el mercat»

Xavi, tècnic del Barça

Notícies relacionades

«Tenim temps fins al 31 d’agost. No sé què passarà en el mercat», va reconèixer el tècnic blaugrana. «Frenkie no és suplent. És un jugador important, va entrar molt bé al partit. Si està amb nosaltres ens donarà coses i més si entra amb aquesta actitud i aquest nivell», va afegir Xavi, que suplica l’arribada de laterals per enfortir l’estructura defensiva.

«S’ha de tenir paciència i creure en el model».

El Barça va patir un inesperat pas enrere, amb un negatiu impacte emocional. En l’inici d’un esperançador nou projecte va tornar a èpoques passades. Però Xavi va apel·lar a la «paciència» per no caure en les urgències i va defensar «el model». El problema és executar bé aquest model, cosa que dissabte no va fer.