L’estrena de la Lliga

Trist empat del Barça amb Ter Stegen com a salvador

Jordi Cotrina

Trist empat del Barça amb Ter Stegen com a salvador

  • L’equip blaugrana s’encalla contra un Rayo que va estar a prop de causar el caos al Camp Nou. El porter alemany ho va evitar (0-0).

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Amb il·lusió no es guanyen els partits. Ni tampoc amb una sèrie de fitxatges il·lusionants que van provocar, això sí, el retorn massiu dels culers al Camp Nou. Ni firmant 21 rematades, 6 a porta, incloent-hi 2 gols ben anul·lats (a Lewandowski i després a Kessié), prova que el Barça de Xavi està en període d’incubació, sotmès com va quedar pel Rayo, que va governar la nit en la primera meitat i després va resistir amb un encomiable exercici defensiu ajudat, a més, per la poca contundència ofensiva blaugrana.

El Barça no va jugar bé. Moltes ocasions, poca punteria. Massa velocitat, poc futbol, més enllà de l’escomesa final que va protagonitzar quan Xavi va intervenir amb un triple canvi, que va sacsejar una mica el seu equip, però sense cap eficàcia. A més, va acabar amb 10, ja que Busquets va ser expulsat per dues targetes grogues, i va agrair a Ter Stegen la seva beneïda mà dreta perquè va evitar el triomf rayista en el temps afegit.

La pressió del Rayo

Trist empat per començar i ja s’intuïa. Arribada la primera pausa de la hidratació, Xavi va intentar corregir les coses que no li havien agradat de la primera mitja hora del partit. El Barça elèctric i vertical que està construint el tècnic va quedar curtcircuitat per la pressió del Rayo.

L’equip madrileny va jugar valent i agosarat, capaç de posar en moltes dificultats l’estructura blaugrana. No es va trobar còmode en cap moment. Va necessitar fins a cinc minuts per acostar-se amb certa intenció a l’àrea de Dimitrievski gràcies a la connexió dels extrems.

Dembélé ancorat com a rampa de sortida a l’esquerra. Raphinha instal·lat al flanc dret. Però els interiors com Pedri i Gavi no apareixien amb la freqüència i la intel·ligència que necessita el joc del Barça. El partit transitava a gran velocitat, ple d’intensitat, amb un excel·lent Rayo que imposava la seva llei. I això a Xavi, és clar, no li agradava. És lògic. El seu equip no tenia l’alegria que havia projectat en la il·lusionant pretemporada. Ni tampoc contundència.

Badada d’Alba

Almenys darrere no semblava que patís. En una defensa en la qual no hi havia un lateral dret pur, Xavi va utilitzar tres centrals (Araujo, enganxat a la línia, Christensen i Eric Garcia governant a l’eix) amb Jordi Alba, l’únic que no té competència a l’esquerra. I va ser ell, precisament, qui es va despistar en l’últim sospir de la primera meitat i va provocar que el Barça comencés a tremolar.

Ja en el temps afegit, Álvaro García es va menjar Araujo abans de quedar-se sol davant de Ter Stegen. Era gol o gol. Però el porter alemany no només va escurçar l’espai al futbolista del Rayo, sinó que després va treure, en una ostentació de reflexos i velocitat mental, la mà dreta per evitar el 0-1. Una monumental parada per deslliurar el Barça d’un ensurt. Una parada monumental que, en realitat, retratava els primers 45 minuts, que van ser 50. El partit es va jugar al que va voler el Rayo.

¿I Piqué?

La defensa, que no havia patit gens, va entrar en pànic en els instants finals de la primera meitat. ¿I Piqué? ¿On era? Doncs assegut a la banqueta. Com tot l’estiu. Ja s’ha decretat, i de forma oficial, la seva condició de suplent. Falta saber si un dels capitans del Barça podrà revertir aquesta situació, però s’enfronta a una situació que no havia conegut abans. La defensa era Piqué i tres més. Ara són quatre i no hi ha rastre d’ell, però Araujo pateix en aquest impostat rol de lateral. Pot ser un recurs, però no una solució definitiva.

Al Barça, a més, li faltava futbol. No tenia el control autèntic de la nit, que va reunir 81.104 espectadors al temple blaugrana. Era tan vertical com imprecís. Tan ràpid com estranyament irregular en la construcció del joc. Massa veloç, com els seus extrems. Poc pacient, com reclamen Pedri, sobretot, i Gavi per encendre el llum.

La notícia és que el culer, tot i que sigui a mitjans d’agost, ha tornat a casa entusiasmat pel que intueix que pot ser, tot i que encara no és. I l’equip, com era d’esperar, després d’aquesta col·lecció de cromos reunida en un estiu a base de palanca rere palanca, necessita un imprescindible temps de cocció.

Triple canvi

Xavi, incòmode amb el que estava passant, havia d’intervenir-hi. L’inici de la segona meitat emetia els mateixos senyals preocupants per al Barça. Tot just posar-se la pilota en marxa, el tècnic va ordenar a Frenkie de Jong, Sergi Roberto i Ansu Fati que sortissin a escalfar. Símptoma que res havia sortit com l’entrenador blaugrana va dibuixar a la pissarra. I Camello, amb una altra gran ocasió, va demostrar que el Rayo tenia la lliçó ben apresa.

Sort va tenir el Barcelona que Eric va ser ràpid en la pressió i més sort encara que Christensen va exercir de central solvent evitant el 0-1. Ni una hora de partit i les dues millors ocasions per a l’equip d’Iraola. Xavi va intervenir de forma profunda amb un triple canvi: Frenkie de Jong, ovacionat pel Camp Nou, va suplir Gavi, Ansu Fati va entrar per Raphinha i Sergi Roberto va substituir Christensen. Mitja hora per canviar una nit que dominava el Rayo, ressituat, un altre cop, Araujo com a central.

Va despertar llavors l’equip de Xavi a través d’un parell de verinosos xuts exteriors: Ansu i Busquets. Tots dos rebutjats per Dimitrievski. A més, Frenkie va tenir molt més pes en només mitja hora que els dos interiors titulars, mentre Xavi acumulava davanters. Va entrar Auba per completar un atac amb Ansu Fati (esquerra), Dembélé (dreta) i Lewandowski (9), i Xavi va tancar amb només tres defenses. I el Rayo sobrevivint a la tempesta final del Barça tancat a la seva àrea. El va frustrar de tal manera que el va deixar sec i indefens. Primera nit, primera punxada.

Fitxa tècnica

Barça: Ter Stegen (8), Araujo (4), Christensen (6), Eric Garcia (5), Jordi Alba (4), Pedri (5), Busquets (5), Gavi (4), Raphinha (4), Lewandowski (5) i Dembélé (5). Canvis: Frenkie de Jong (7) per Gavi (m. 60), Sergi Roberto (s.q.) per Christensen (m. 60); Ansu Fati (5) per Raphinha (m. 60); Kessié (5) per Pedri (m. 72); Aubameyang (5) per Jordi Alba (m. 82). Entrenador: Xavi (4)

Rayo Vallecano: Dimitrievski (7), Balliu (5), Lejeune (5), Catena (6), Fran García (6), Pathé Ciss (6), Unai López (5), Isi (6), Óscar Trejo (6), Álvaro (7) i Camello (6). Canvis: Falcao (5) per Camello (m. 62); Óscar Valentín (5) per Unai López (m. 62); Salvi Sánchez (s.q.) per Isi (m. 79); Pozo (s.q.) per Trejo (m. 84). Entrenador: A. Iraola (7)

Àrbitre: Hernández Hernández, canari (6)

Targetes grogues: Dembélé (m. 14); Óscar Trejo (m. 45); Catena (m. 45+4); Lejeune (m. 55); Falcao (m. 69); Busquets (m. 74 i m. 90+3); Pathé Ciss (m. 86); Dimietrievski (m. 89)

Targeta vermella; Busquets (m. 90+3)

Notícies relacionades

Estadi: Camp Nou.

Espectadors: 81.104

Actualitzar

Fa 620 dies

FINAL EN EL CAMP NOU (0-0). Triste empate del Barça en un partido con ocasiones azulgranas pero también con Ter Stegen de salvador.

Fa 620 dies

M. 98: A la heroica con 10 el Barça. A punto de acabar.

Fa 620 dies

M. 95: Gol anulado al Rayo por fuera de juego tras una gran parada de Ter Stegen.

Fa 620 dies

M. 93: SEGUNDA AMARILLA PARA BUSQUETS. Expulsado por golpear a Falcao con el codo en la mandíbula.

Fa 620 dies

M. 90 (+): OCHO MINUTOS DE AÑADIDO en el Camp Nou.

Fa 620 dies

M. 88: Gol anulado a Kessié por fuera de juego. Amarilla para Dimitrievski

Fa 620 dies

M. 87: Ansu Fati asume galones pero lanza la falta demasiado alta.

Fa 620 dies

M. 86: Falta peligrosa provocada de nuevo por Lewandowski.

Fa 620 dies

M. 85: Doble ocasión de Auba y Lenwandowski. El Barça, a punto de marcar

Fa 620 dies

M. 83: Pozo por Trejo en el último cambio del Rayo

Fa 620 dies

M. 82: Lewandowski dispara fuera por poco en una gran oportunidad. Se le está acabando el tiempo al Barça. Entra Aubameyang por Alba.

Fa 620 dies

M. 81: Dembélé dispara, despeja Lejeune con la cabeza.

Fa 620 dies

M. 80: Aubameyang a punto de entrar. Será la última bala del Barça.

Fa 620 dies

M. 78: Nuevo cambio en el Rayo. Entra Salvi Sánchez por Isi.

Fa 620 dies

M. 77: Kessié prueba el disparo pero topa con la defensa del Rayo, cada vez más atrás.

Fa 620 dies

M. 75: El público pide penalti sobre Lewandowski. No parece suficiente para pitar pena máxima.

Fa 620 dies

M. 73: Amarilla ahora para Busquets por agarrón a Trejo, que se le escapaba.

Fa 620 dies

M. 72: Efectivamente, entra Kessié por Pedri. Sorprende este cambio de Xavi.

Fa 620 dies

M. 71: Pausa de hidratación. A la vuelta entrará Kessié como cuarto cambio del Barça.

Fa 620 dies

M. 69: Buen disparo de Busquets que despeja el portero del Rayo. Amarilla a continuación para Falcao por una acción sobre le pivote del Barça.

Fa 620 dies

M. 65: Dimitrievski evita el gol de Ansu Fati

Fa 620 dies

M. 64: Buen centro de Dembélé al que no llega Ansu por poco. Aprieta el Barça.

Fa 620 dies

M. 62: Kessié y Aubameyang calientan ahora por parte azulgrana.

Fa 620 dies

M. 61: Turno ahora para el Rayo: Valentín por Unai López y el Tigre Falcao por Camello.

Fa 620 dies

M. 60: Ahí va el carrusel de cambios. En el Barça, De Jong por Gavi; Sergi Roberto por Christensen y Ansu Fati por Raphinha.

Fa 620 dies

M. 59: El Rayo también prepara un doble cambio. Se avecina cinco sustituciones entre ambos equipos.

Fa 620 dies

M. 58: De Jong, Ansu Fati y Sergi Roberto dialogan con Xavi. Entrarán los tres

Fa 620 dies

M. 55: Raphinha fuerza un nuevo córner. Van 7 para el Barça, ninguno para el Rayo.

Fa 620 dies

M. 55: Nuevo disparo de Raphinha que se va fuera. No enganchó bien el balón el brasileño.

Fa 620 dies

M. 53: Amarilla para Lejeune por un derribo sobre Lewandowski.

Fa 620 dies

La aparición de Christensen fue decisiva para escampar el peligro

Fa 620 dies

M. 52: Ocasión clarísima para el Rayo, que perdona ante Ter Stegen.

Fa 620 dies

M. 50: Calienta Falcao en el Rayo. Ojo al delantero colombiano, siempre garantía de peligro.

Fa 620 dies

M. 50: El Rayo sigue sin acularse atrás y presionando muy arriba.

Fa 620 dies

M. 46: Dimitrievski cae al césped quejándose de un pisotón de Busquets. No parece nada.

Fa 620 dies

M: 46: No hay cambios en ninguno de los dos equipos.

Fa 620 dies

¡EMPIEZA LA SEGUNDA PARTE EN EL SPOTIFY CAMP NOU! Saca de centro el Barça

Fa 620 dies

El club anuncia la asistencia: 81.104 espectadores en el Spotify Camp Nou esta noche.

Fa 620 dies

DESCANSO EN EL CAMP NOU: El Barça ha dominado el duelo pero no ha sido eficaz arriba ante un Rayo valiente que estuvo a punto de marcar en el añadido del primer tiempo. Ter Stegen lo evitó.

Fa 620 dies

M. 45 (+5): Amarilla para Catena por una entrada sobre Lewandowski.

Fa 620 dies

M. 45 (+1): Ter Stegen evita el gol del Rayo en un uno contra uno con Álvaro García.

Fa 620 dies

M. 45: Amarilla para Trejo por una acción sobre Pedri. Cinco minutos de añadido en el Camp Nou.

Fa 620 dies

M. 44: Ojo al Rayo, que no se arruga y también busca el gol.

Fa 620 dies

M. 40: Balón largo a Lewandowski, pero se adelanta bien el portero del Rayo.

Fa 620 dies

M. 37: Lewandowski, bien controlado de momento, cabecea fuera.

Fa 620 dies

M. 36: Pedri acaricia el gol con una gran disparo que se marcha fuera por poco

Fa 620 dies

M: 34: Buen recorte de Dembélé, que tira demasiado flojo. Era una buena ocasión para el primer tanto.

Fa 620 dies

M. 31: Falta botada por el Rayo a la que no llega Catena para rematar bien.

Fa 620 dies

M. 29: Se reanuda el juego con una novedad. Dembélé y Raphinha intercambian sus bandas. El francés pasa a la derecha y el brasileño se sitúa en la izquierda.

Fa 620 dies

M. 27: Pausa de hidratación. Los jugadores intercambian impresiones mientras beben agua.

Fa 620 dies

M. 26: Lanza la falta Raphinha, el más activo del ataque azulgrana. Lewandowski no llega al servicio.

Fa 620 dies

M. 25: Pedri provoca una falta que puede ser peligrosa

Fa 620 dies

M. 24: Disparo de Rafinha bloqueado por Dimitrievski.

Fa 620 dies

M. 22: Camello se queja de un golpe en la cara de Éric. No parece gran cosa, aunque es cierto que abre mucho los brazos el central.

Fa 620 dies

M. 20: Buen pase de Dembélé a Raphinha, que dispara alto con la zurda.

Fa 620 dies

M. 19: Lo intenta Álvaro García por la izquierda para el Rayo. El extremo parece recuperado de unas molestias

Fa 620 dies

M. 13: Amarilla para Dembélé por una entrada innecesaria sobre Ciss.

Fa 620 dies

M. 12: GOL ANULADO A LEWANDOWSKI. El polaco estaba en claro fuera de juego.

Fa 620 dies

M. 11: Nueva acción de Raphinha, que topa con la defensa del Rayo.

Fa 620 dies

M. 9: Buena acción de Raphinha por la derecha. Fran García casi comete penalti sobre el brasileño.

Fa 620 dies

M. 5: El Rayo está presionando bien arriba, obligando al Barça a jugar en largo, empezando por Ter Stegen.

Fa 620 dies

M. 3: Jordi Alba protagoniza la primera internada del Barça sin consecuencias.

Fa 620 dies

¡Comienza el partido en el Camp Nou! Saca de centro el Rayo.

Fa 620 dies

Iraola y Xavi, los técnicos que coincidieron sobre el césped en su etapa de jugadores, dialogan antes del comienzo.

Fa 620 dies

Suena el himno del Barça en el estadio Spotify Camp Nou.

Fa 620 dies

Saltan los jugadores al terreno de juego. A punto de empezar el encuentro.

Fa 620 dies

Laporta, también en DAZN: "Estoy muy emocionado porque empieza la temporada, tenemos grandes expectativas de que vaya bien, hemos sido valientes. Ha hecho un gran trabajo la dirección deportiva, la junta Directiva... todos. A la hora de la verdad hemos creído y Dios nos ha ayudado. Ahora nos queda Koundé. Tiene que haber alguna salida y se está trabajando para inscribir al jugador"

Fa 620 dies

Sergio Alegre, asistente de Xavi, ha valorado el estreno de la temporada oficial en DAZN: "Estamos muy ilusionados con la temporada que se presenta y muy tranquilos con las inscripciones. Desde el club nos daban tranquilidad. Estamos muy contentos con la competencia que se ha generado. Ves la ilusión de la gente. Lewandowski es un fichaje muy importante y lo está demostrando en los entrenamientos. Cuando lo ves entrenar entiendes los números"

Fa 620 dies

El partido será arbitrado por el canario Alejandro Hernández Hernández, del colegio canario. En el VAR estará el gallego Ignacio Iglesias Villanueva. 

Fa 620 dies

También tenemos el once del Rayo: Dimitrievski; Balliu, Catena, Lejeune, Fran García; Unai, Pathé Ciss; Isi, Trejo, Álvaro García y Camello,

Fa 620 dies

En el banquillo azulgrana estarán hoy Peña y Tenas como metas suplentes, Piqué, Ansu Fati, Ferran, Sergi Roberto, Pjanic, Aubameyang, Kessie, De Jong, Memphis y Balde. 

Fa 620 dies

En la plantilla sí sigue, de momento, Dest, pero el lateral americano ya sabe que Xavi no cuenta con él. Le dejó fuera de la lista para el debut ante el Rayo.

Fa 620 dies

La temporada azulgrana se la pierde el joven Nico, cedido al Valencia después renovar con el club azulgrana hasta 2026.

Fa 620 dies

Al fin llega el fútbol después de una intensa semana en la que se llegó a dudar de las inscripciones de los fichajes. Al final, fueron registrados todos menos Koundé, como explica en esta pieza Marcos López.

Fa 620 dies

Vamos con otro clásico de cada cita del Barça. Las claves tácticas de nuestro compañero Marcos López

1.- Araujo, lateral derecho. Sigue buscando Xavi un especialista para el flanco diestro de la zaga. No convocó a Dest por una cuestión técnica y sitúa ahora al central uruguayo en esa demarcación ante el Rayo dejando a Christensen y Eric como la pareja para sostener la estructura defensiva del equipo. Piqué no aparece, una vez más, en el once inicial.

2.- Frenkie de Jong, suplente. La puerta sigue abierta para el centrocampista neerlandés. La puerta de salida del Camp Nou. Xavi ha apostado en el estreno liguero por Busquets, Pedri y Gavi, por lo que no hay hueco para De Jong, pretendido por Manchester United y Chelsea.

3.- Extremos de verdad para arropar a Lewandowski. Dembélé y Raphinha han sido los especialistas elegidos por Xavi para suministrarle balones con sentido y peligro al goleador polaco, el faro del nuevo Barça. No hay sitio, de momento, para Ansu, ni tampoco para Ferran Torres, quien recibió este viernes el alta médica, ni tampoco para Aubameyang.

Fa 620 dies

Y vamos ya con el once del Barça, recién sacadito del horno. No hay sorpresas: Juegan Ter Stegen; Araujo, Eric, Christensen, Jordi Alba; Gavi, Busquets, Pedri; Dembélé, Lewandowski y Raphinha

Carregar més

Temes:

Barça