¿On són els herois del Dream Team del Barça que va guanyar la Champions a Wembley el 1992?

deportes/dream_team2.jpg

deportes/dream_team2.jpg

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Alguna cosa gran s’estava construint a principis de la dècada dels 90. Una cosa mai vista abans al Barça, un club deprimit a Europa incapaç com era de superar el trauma d’aquella final perduda a Sevilla-1986 amb una terrible i cruel tanda de penals errada davant l’Steaua de Bucarest. Dos anys després (1988), va arribar Johan Cruyff i va traçar la ruta cap al paradís.

No va ser gens fàcil. Va necessitar quatre anys (va arribar a estar a punt de ser acomiadat) perquè aquell 20 de maig de 1992 s’enterressin dècades de frustracions i pors amb un xutàs imponent de Ronald Koeman (min. 111) per transformar el vell, i ja enderrocat, Wembley en el Sant Greal del barcelonisme. Aquest 20 de maig es compleixen 30 anys d’aquest xut que va canviar la història del club per sempre.

Zubizarreta

60 anys. «El Ronald i l’Andoni ens van donar la copa», confessa sempre Guardiola quan evoca aquesta final. El xut de Koeman va ser tan valuós com les aturades de Zubizarreta, porter sobri, eficaç i tradicional que solia vestir de verd –com a Wembley– i que es va transformar en un mur, sobretot per a Vialli.

Ara viu a Bilbao, tot i que té casa a Barcelona. Escriu una columna setmanal al diari ‘El País’ després que abandonés la direcció esportiva de l’Olympique de Marsella, on va arribar després de pilotar amb èxit l’última reconstrucció de la plantilla del Barça (any 2014).

Ferrer

51 anys. «No sé què va dir el Johan en la xerrada. ¿Per què? Perquè jo m’havia desconnectat de tot quan em va dir que havia de seguir Mancini per tot el camp». I ho va fer exercint aquest rol de lateral marcador, encomanat per Cruyff.

Després de retirar-se, va exercir d’entrenador i ara és comentarista a TVE, a més de portar des de la banqueta l’equip dels Barça Legends

Koeman

59 anys. «He estat al paradís», va confessar Ronald Koeman, l’heroi de Wembley, a aquest diari hores després de marcar el gol que donava al Barça la primera Copa d’Europa.

Després de ser destituït per Laporta l’octubre passat del seu càrrec d’entrenador blaugrana, s’ha quedat a viure a Barcelona. Ja ha sigut nomenat nou seleccionador dels Països Baixos, càrrec que començarà a exercir a partir de l’1 de gener del 2023 quan acabi el Mundial de Qatar-2022 i acabi l’època de Louis van Gaal.


Nando

54 anys. Després de guanyar la Copa d’Europa amb el Barça va marxar al Madrid, on va estar quatre temporades. El defensa andalús, a qui Cruyff va fitxar del Sevilla, va acabar la seva carrera esportiva vestint la samarreta de l’Espanyol.

Nando ha desaparegut totalment de l’escena futbolística perquè va preferir allunyar-se dels focus i dedicar-se a negocis immobiliaris. No va acudir ni tan sols al retrobament a Barcelona propiciat per Els Amics de Johan per celebrar el 30è aniversari de la conquesta de Wembley.

Eusebio

58 anys. Eusebio va ser qui va provocar la falta prop de l’àrea de la Sampdoria, que després va marcar Koeman. 

Va exercir d’entrenador (el Girona va ser el seu últim equip), després va patir un greu accident (desembre del 2020) del qual s’ha anat recuperant després d’una llarga rehabilitació i ara està bolcat en la Fundació Eusebio Sacristán, que va crear el 2003, per afavorir la pràctica esportiva entre les persones en risc d’exclusió social. Per això, alterna la seva residència entre Barcelona i Valladolid, on va néixer.

Guardiola

51 anys. Exerceix d’entrenador al Manchester City després de construir el Barça perfecte (2008-2012) i descobrir la Bundelisga amb el Bayern Munic. Es va agafar, això sí, un any sabàtic després de la seva sortida del Camp Nou. 

Bakero

59 anys. Treballa al Barça, vinculat a l’àrea de ‘scouting’ del futbol base, sota la supervisió de José Ramón Alexanco, el capità del Dream Team.


Laudrup

57 anys. Després d’abandonar el futbol, Michael Laudrup va exercir d’entrenador i ara treballa com a comentarista per a la TV danesa, instal·lat al seu domicili de Copenhaguen, tot i que també visita Mallorca amb freqüència.

Juan Carlos

57 anys. Juan Carlos treballa a Valladolid amb el seu amic Eusebio en la fundació que aquest va crear el 2003 per generar recursos que els permetin invertir en «projectes d’inclusió a través de l’esport i l’oci saludable».

Salinas

59 anys. Julio Salinas no s’ha mogut de Catalunya, on col·labora en diverses tertúlies i mitjans de comunicació. Escriu una columna setmanal al diari ‘Mundo Deportivo’

Stòitxkov

56 anys. Stòitxkov treballa a la cadena de televisió Univisión comentant els partits de la Champions. Viu a Miami des de fa vuit anys. No té planejat tornar a les banquetes, malgrat que ha rebut moltes ofertes. Totes les ha rebutjat, tret que rebi una trucada del Barça

Goikoetxea

56 anys. Jon Andoni Goikoetxea va exercir d’ajudant de Ziganda a l’Osasuna, el club del qual el va fitxar Cruyff, tot i que després el cedís durant dos anys a la Reial Societat. Continua vinculat al futbol exercint d’observador per al Barça a la zona nord d’Espanya. Viu a Pamplona.

Alexanco

65 anys. El capità que va aixecar la Copa d’Europa a Wembley. Va ser José Ramón Alexanco el defensa que va treure Cruyff en la pròrroga per mantenir el triomf després del gol de Koeman.

Ha tornat al Barça, coincidint amb el retorn de Laporta a la presidència. És el màxim responsable del planter blaugrana, càrrec que ja va exercir en la primera etapa (2003-2010).


Amor

54 anys. Guillermo Amor ja no està vinculat al Barça, on ha exercit el càrrec de responsable de relacions institucionals del club. 


Nadal

55 anys. Viu a Palma. Miquel Àngel Nadal va arribar al Barça en la temporada de la Champions (1991-92) i va estar-hi vuit anys abans de tornar al Mallorca, el club des del qual va arribar al Camp Nou.

Allunyat del futbol, manté contacte permanent amb els seus antics companys del Dream Team.

Busquets

54 anys. Carles Busquets va ser suplent de Zubizarreta i és el pare de Sergio Busquets, el primer capità de l’actual Barça. ‘Busi’ ha exercit d’entrenador de porters del primer equip i del Barça B.

Begiristain

57 anys. Txiki Begiristain va exercir de secretari tècnic en la primera etapa de Laporta (2003-10), càrrec que exerceix ara al Manchester City, on va aconseguir el retrobament amb Pep Guardiola.

Angoy

55 anys. Mariano Angoy treballa en projectes vinculats a la Cruyff Foundation després de finalitzar la seva carrera esportiva. Viu a Barcelona.

Witschge

52 anys. Richard Witschge havia de ser titular en la final de Wembley-92. Però una lesió d’última hora el va deixar fora dels plans de Cruyff. Viu als Països Baixos, on va treballar com a entrenador al planter de l’Ajax. I ara està dins del cos tècnic del primer equip com a especialista.

Cristóbal

54 anys. Cristóbal Parralo. Va exercir d’entrenador en diversos equips, entre els quals el juvenil de la Damm i el Fabril (filial del Deportivo de la Corunya). I ara està dirigint el Racing Club de Ferrol, de la Primera RFEF, immers en la lluita per l’ascens, ja que està col·locat a la tercera plaça rere el Racing i el Deportivo.

Serna

58 anys. Ricardo Serna viu a Sevilla. D’allà el va fitxar Cruyff (1988) el seu primer any. Assumeix tasques de representació del Barça en actes per Andalusia.